Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VI

Розрізняють певні види референдумів. 1) За територіальною ознакою:

всеукраїнський референдум. Відповідно до ст. 72 Конституції України всеукраїнський референдум призначається Верхов­ною Радою України або Президентом України відповідно до їхніх повноважень, установлених Конституцією України. Відповідно до ст. 73 та п. 2 ч. 1 ст. 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначен­ня всеукраїнського референдуму з питань про зміну території України.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 106 Конституції України Президент України призначає всеукраїнський референдум щодо змін Кон­ституції України відповідно до ст. 156 Конституції, проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою, вислов­леною у порядку, визначеному ч. 2 ст. 72 Конституції України: всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціа­тивою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України (це приблизно 1/10 виборчого корпусу України), які мають пра­во голосу, за умови, що підписи щодо призначення референду­му зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області.

Всеукраїнські референдуми проводилися в Україні двічі. Перший відбувся 1 грудня 1991 р. На ньому було підтримано проголошення незалежності України. Другий було проведено 16 квітня 2000 р. відповідно до Указу Президента України «Про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціа­тивою» від 15 січня 2000 р. № 65/2000, виданого на вимогу по­над трьох мільйонів громадян України.

Предметом цього референдуму стали такі питання: 1) чи підтримуєте Ви пропозиції про доповнення ст. 90 Кон­ституції України новою третьою частиною такого змісту: Пре­зидент України може також достроково припинити повнова­ження Верховної Ради України, якщо Верховна Рада України протягом одного місяця не змогла сформувати постійно діючу парламентську більшість або у разі незатвердження нею протя­гом трьох місяців підготовленого і поданого в установленому по­рядку Кабінетом Міністрів України Державного бюджету Украї­ни, яка б установлювала додаткові підстави для розпуску Пре­зидентом України Верховної Ради України, та відповідне допов-

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 295

пення п. 8 ч. 1 ст. 106 Конституції України словами: та в інших випадках, передбачених Конституцією України?

  1. Чи згодні Ви з необхідністю обмеження депутатської недоторканності народних депутатів України і вилученням у зв'язку з цим ч. З ст. 80 Конституції України: Народні депута­ти України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи за­арештовані?

  2. Чи згодні Ви із зменшенням загальної кількості народ­них депутатів України з 450 до 300?

  3. Чи підтримуєте Ви необхідність формування двопалат­ного парламенту в Україні, одна з палат якого представляла б інтереси регіонів України і сприяла б їх реалізації?

У результаті проведення референдуму було дано позитивні відповіді на всі питання, винесені на референдум, за винятком формування в Україні двопалатного парламенту. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 13.07.2000 р. № 1876-ІН зміни до Конституції України за результатами всеукраїнського референдуму мали бути внесені у вересні 2000 р. Однак рішен­ня, прийняті на цьому всеукраїнському референдумі, всупереч ч. 4 ст. 1 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві рефе­рендуми», відповідно до якої закони, інші рішення, прийняті референдумом, не потребують будь-якого затвердження держав­ними органами, так і не знайшли свого законодавчого закріплен­ня. За винятком положення про наділення Президента України правом достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді Украї­ни не сформовано коаліцію депутатських фракцій (яка і є пар­ламентською більшістю), що закріплено у п. 1 ч. 2 ст. 90 Зако­ну України «Про внесення змін до Конституції України» від 08.12.2004 р.;

місцевий референдум, який може проводитися у межах Ав­тономної Республіки Крим або у межах інших адміністра­тивно-територіальних одиниць.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про місцеве само­врядування в Україні» предметом місцевого референдуму може бути будь-яке питання, віднесене Конституцією України, цим та іншими законами до відання місцевого самоврядування. Відпо­відно до ч. З ст. 7 зазначеного Закону на місцевий референдум

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]