Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава V

Сьогодні у зазначеній сфері діє Закон України «Про свобо­ду пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 p., згідно з яким замість прописки запроваджено реєстрацію осіб за місцем їх проживання чи перебування, що має повідомний (а не дозвільний, як прописка) характер.

Відповідно до згаданого Закону реєстрація місця проживан­ня чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, за­конами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Місцем перебування в Законі визначено адміністративно-територіальну одиницю, на території якої особа проживає стро­ком менше шести місяців нарік;

а місцем проживання — адміністративно-територіальну оди­ницю, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Відповідно до ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання особи є житловий будинок, квартира, інше примі­щення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо) у відповідному населеному пункті, в якому особа прожи­ває постійно, переважно чи тимчасово. Це поняття уточнюється у Тимчасовому порядку реєстрації фізичних осіб за місцем про­живання, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 16.01.2003 р. № 35, згідно з яким місцем проживання фі­зичної особи є місце, де вона постійно або переважно проживає як власник житлового будинку (приміщення), за договором його наймання, піднаймання, оренди або на інших підставах, перед­бачених законодавством України. Місцем проживання вважа­ються житлові будинки (приміщення), придатні для проживан­ня і включені до відповідного житлового фонду, у тому числі гуртожитки, заклади для дітей-сиріт і дітей, позбавлених бать­ківського піклування, дитячі будинки сімейного типу, спеціаль­ні заклади для престарілих, інвалідів, ветеранів.

Громадянин України, а також іноземець чи особа без грома­дянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобо­в'язані протягом 10 днів після прибуття до нового місця про­живання зареєструвати місце проживання (законними підстава­ми перебування на території України є: для громадян України — належність до громадянства України; для іноземців та осіб без

Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина 151

громадянства — реєстрація на території України паспортного документа або наявність посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні, або документів, що посвідчують отри­мання статусу біженця чи притулку в Україні).

Реєстрація місця проживання громадян України, які про­живають за межами України, здійснюється в установленому по­рядку консульськими установами України за кордоном або дип­ломатичними представництвами.

При зміні місця проживання в межах адміністративно-те­риторіальної одиниці, на яку поширюється повноваження орга­ну реєстрації, особа, яка змінила місце проживання, або її закон­ний представник повинні письмово повідомити про це відпо-нідний орган реєстрації протягом 7 днів.

Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється про­тягом 7 днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвіс­но відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Місце проживання має значення для захисту прав особи, для забезпечення сталості цивільних правовідносин.

Реєстрація місця перебування здійснюється за заявою осо­би, яка зобов'язана подати її протягом 7 днів після прибуття в місце перебування. Зняття з реєстрації місця перебування осо­би здійснюється за її повідомленням.

Реєстрація місця проживання та місця перебування особи здійснюється відповідним органом Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб в Автономній Республіці Крим, областях, містах, районах, райо­нах у містах, а також у містах Києві та Севастополі.

Право вільно залишати територію України (для кожного) Та право в будь-який час повернутися в Україну (для грома­дян України).

Щодо громадян України, то порядок реалізації ними цих прав визначається Законом України «Про порядок виїзду з Украї­ни і в'їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 p., зі змі­нами і доповненнями. Відповідно до ст. 2 зазначеного Закону до­кументами, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]