Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VII

4) За особливістю повноважень:

  • парламент, що здійснює повноваження у сфері законо­творчості;

  • главу держави, що є представником інтересів суспільства та держави;

  • уряд та інші органи виконавчої влади, що реалізують пов­новаження у сфері виконавчої діяльності;

  • судові органи, що здійснюють діяльність у сфері право­суддя;

  • контрольно-наглядові органи, що здійснюють нагляд за законністю (наприклад, прокуратура);

  • правоохоронні органи, що реалізують функції у сфері охо­рони правопорядку;

  • спеціальні органи, що захищають інтереси держави та створюють умови для виконання функцій держави (наприклад, Рада національної безпеки і оборони України, Рахункова пала­та тощо).

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, ви­конавчу та судову.

Стаття 75 Конституції України визначає, що єдиним орга­ном законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України.

Систему органів виконавчої влади утворюють Кабінет Міні­стрів України як вищий орган у системі органів виконавчої вла­ди (ч. 1 ст. 113 Конституції України). До системи центральних органів виконавчої влади України входять міністерства, держав­ні комітети (державні служби) та центральні органи викойав-чої влади зі спеціальним статусом (ч. 5 п. 1 Указу Президента України «Про систему центральних органів виконавчої влади» від 15.12.1999 p., зі змінами і доповненнями). Виконавчу владу в областях та районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації (ч. 1 ст. 118 Конституції Украї­ни). Місцевий рівень виконавчої влади в Україні, відповідно до п. 5 зазначеного Указу Президента України, поряд із місцевими державними адміністраціями, також складають територіальні органи центральних органів виконавчої влади, що утворюють­ся, реорганізовуються і ліквідовуються в порядку, встановленому законодавством. Відповідно до ч. З ст. 136 Конституції України

Конституційно-правові основи ... державної влади в Україні 317

Урядом Автономної Республіки Крим є Рада міністрів Авто­номної Республіки Крим, яка згідно з ч. 1 ст. 35 Конституції Ав-Гономної Республіки Крим, затвердженої Законом України від 23 12.1998 p., як орган виконавчої влади Автономної Республі­ки Крим самостійно здійснює виконавчі функції і повноваження .і питань, віднесених до відання Автономної Республіки Крим Конституцією України, Конституцією Автономної Республіки Крим і законами України.

Судова гілка влади в Україні представлена Конституційним ( удом України та судами загальної юрисдикції, найвищим су­домим органом в системі яких є Верховний Суд України (ч. З СТ. 124, ч. 2 ст. 125 Конституції України).

Особливе місце в системі органів державної влади посідає 11 резидент України, який не входить безпосередньо до жодної з гілок влади1.

Особливим видом державних органів, який не належить до жодного виду органів державної влади, є органи прокура­тури2.

Ціла низка органів держави, що реалізують владні повнова­ження від її імені, також не належать до жодної з гілок держав­ної влади в Україні (наприклад, Центральна виборча комісія, прокуратура тощо). Це пояснюється давністю ідеї розподілу дер­жавної влади на три гілки та значним урізноманітненням функ­цій держави, на виконання яких державні органи створюються па сучасному етапі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]