Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

244 Глава VI

кають у парламент керівників партії, прагнучи позбавити її май­бутню фракцію впливових лідерів.

Особу може бути включено до виборчого списку лише од­нієї партії (одного блоку).

Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку), за умови отри­мання документів, визначених Законом.

Одним із таких документів є документ про внесення грошо­вої застави, яка становить дві тисячі мінімальних розмірів заро­бітної плати і вноситься партією (блоком) у безготівковому по­рядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії.

Грошова застава повертається партіям (блокам), які взяли участь у розподілі депутатських мандатів. Грошова застава, вне­сена партією (блоком), яка не взяла участі у розподілі депутат­ських мандатів, у восьмиденний строк з дня офіційного опри­люднення результатів виборів депутатів перераховується до Дер­жавного бюджету України.

Грошова застава є найпоширенішою умовою реєстрації кан­дидатів на виборах. Світовій виборчій практиці відомі й інші підстави для реєстрації кандидатів на виборні посади: збір уста­новленої законом кількості підписів громадян на підтримку кан­дидата, а також підтримка кандидата не просто громадянами, а встановленої законом кількості відповідних посадових осіб, пар­ламентарів тощо. Зазначені підстави для реєстрації кандидатів на виборах можуть застосовуватися як паралельно, так і окремо.

Внесення грошової застави суб'єктом балотування вважаєть­ся засобом підтвердження серйозності намірів політичних пар­тій, їх об'єднань, кандидатів брати участь у виборах, що дозволяє виключити з числа кандидатів осіб, які використовують виборчу кампанію як засіб самореклами і не виражають інтересів виборців, а також не мають відповідних ділових та професійних якостей. Крім розміру грошової застави, виборче законодавство встанов­лює також відповідні умови, за яких грошова застава повертаєть­ся кандидатам повністю або частково (Росія, Україна), однак у деяких країнах узагалі не передбачено повернення кандидатам, партіям вкладених ними коштів (Австрія, Греція, Туреччина)1.

1 Ставнійчук М. І. Вдосконалення законодавства про вибори Президен­та України // Право України. - 2003. - № 12. - С. 17-18.

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 245

Внесення грошової застави дозволяє тією чи іншою мірою по­кріпи витрати державного бюджету, спрямовані на фінансуван­ня виборчої кампанії. Інститут грошової застави в Україні визна­но конституційним і таким, що за своєю правовою природою не є Майновим цензом (Рішення Конституційного Суду України від Ю.01.2002 р.№2-рп/2002а). Подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за вісімдесят п'ять днів до дня виборів.

Центральна виборча комісія не пізніш як на сьомий день і дня прийняття заяви про реєстрацію кандидатів у депутати і а доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації.

Перелік та черговість кандидатів у депутати у виборчому списку, визначені партією (блоком), не можуть бути змінені Після їх реєстрації Центральною виборчою комісією, за винят­ком виключення деяких кандидатів із виборчого списку у випад­ках, передбачених Законом.

У разі реєстрації кандидатів у депутати представнику партії (блоку) у Центральній виборчій комісії разом із копією рішен­ня про реєстрацію кандидатів у депутати у триденний строк з ді ія його прийняття видаються посвідчення кандидатів у депута­ти за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Ппборчий список кандидатів у депутати партії (блоку) разом із рішенням про їх реєстрацію в цей же строк оприлюднюється в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

Якщо Центральна виборча комісія виявить у документах, по­даних партією (блоком), ознаки порушення ч. 1 ст. 37 Консти­туції України, вона зобов'язана звернутися до Міністерства юс-іп ції України щодо внесення ним подання до Верховного Суду України про заборону діяльності відповідної партії. Розгляд пи­тання про реєстрацію кандидатів у депутати від цієї партії (бло­ку) відкладається до набрання законної сили відповідним рі­шенням суду.

' Рішення Конституційного Суду України від 30.01.2002 р. № 2-рп/2002 V справі за конституційним поданням 63 народних депутатів України щодо иідмовідності Конституції України (конституційності) положень ст. 43 За­пону України «Про вибори народних депутатів України» (справа про вибор­чу заставу) // Офіційний вісник України. — 2002. — № 6. — Ст. 245.

246

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]