Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

§ 4. Поняття та види виборчих систем

Поняття «виборча система» вживається у двох розуміннях:

у широкому розумінні — це впорядковані суспільні відносн­ії и, що складають порядок виборів органів публічної влади;

у вузькому розумінні — це спосіб розподілу депутатських мандатів між кандидатами залежно від результатів голосування іиборців або інших уповноважених осіб.

І Іайчастіше це поняття застосовується саме у вузькому ро-iv мі пні, отже й ми надалі будемо його вживати саме так.

Розрізняють такі види виборчих систем.

Мажоритарна виборча система, при застосуванні якої обра-и и ми вважаються ті кандидати, які отримали встановлену біль-

1 Маклаков В. В. Зазнач, праця. — С 374.

2 Безп'ятчук Ж., Євгеньєва А., Ковриженко Д., Чебаненко О., Шаповало- м./ Л Ііибори в Європейському Союзі / Лабораторія законодавчих ініціатив //

І І Ковриженко (ред.). - К.: ФАДА ЛТД, 2006. - С. 18.

210 Глава VI

шість голосів. Вона застосовується у 83 державах світу, зокрема у США, Франції, Великобританії, Канаді. Може застосовувати­ся в одномандатних та багатомандатних виборчих округах.

Залежно від того, як визначається більшість голосів, необ­хідних для обрання кандидата, розрізняють:

  • мажоритарну систему абсолютної більшості;

  • мажоритарну систему відносної більшості;

  • мажоритарну систему кваліфікованої більшості. Мажоритарна система абсолютної більшості вимагає для

обрання більше половини голосів від усіх зареєстрованих ви­борців або загальної кількості поданих голосів або поданих дійс­них голосів.

За цієї системи встановлюється нижня межа участі вибор­ців у голосуванні. Якщо її не досягнуто, вибори вважаються не­дійсними.

За мажоритарної системи відносної більшості обраним вва­жається кандидат, який отримав більшу кількість голосів, ніж інші кандидати. За цієї системи, як правило, не встановлюється обов'язковий мінімум участі у голосуванні. В Україні застосу­вання цієї системи передбачено на виборах депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів.

Мажоритарна система кваліфікованої більшості передбачає, що обраним вважається кандидат (список кандидатів), котрий отримав кваліфіковану кількість голосів, яка перевищує абсо­лютну більшість (2/3, 3/4 тощо).

Пропорційна виборча система передбачає, що депутатські мандати розподіляються пропорційно кількості голосів вибор­ців, зібраних партіями у межах виборчого округу. Ця система застосовується у 57 країнах світу, зокрема в Іспанії, Італії, Пор­тугалії, ФРН, Ізраїлі (у Конституціях 16 з 25 країн—членів ЄС передбачено закріплення цієї виборчої системи для парламент­ських виборів1).

Пунктом 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 08.12.2004 p., а також ч. З ст. 1 Закону України «Про вибори на­родних депутатів України» передбачено, що вибори депутатів

1 Безп'ятчук Ж., Євгеньева А., Ковриженко Д. та ін. Зазнач, праця. — С 18.

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 211

здійснюються на засадах пропорційної системи з обранням де­путатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від полі­тичних партій, виборчих блоків політичних партій.

Запровадження пропорційної виборчої системи як єдиної 11; і парламентських виборах логічно узгоджується з усіма інши­ми положеннями Закону України «Про внесення змін до Кон-I гитуції України», що спрямовані на встановлення в Україні п.фламентсько-президентської форми правління та визначення її шііції депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верхов­ині Ради України, в якості політично відповідального суб'єкта 1.1 здійснення державної політики. Характеризуючи взаємозв'я-пік між пропорційною виборчою системою та діяльністю пар-ИМентської коаліції, фахівці з проблем діяльності парламентів і.і.шачають, що роль парламентської коаліції, до складу якої ЮЮДить більшість депутатів парламенту, значно зростає, якщо и державі існує пропорційна виборча система на виборах депу-і.ігііі парламенту1.

Відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Бер­ми тої Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сіль-і і.ких, селищних, міських голів» за пропорційною системою у и ід повідних багатомандатних округах передбачено проведення и мі іорів депутатів міських рад, районних у місті рад, районних, І 'і і кісних рад, Київської та Севастопольської міських рад та Вер-чнііиої Ради Автономної Республіки Крим.

За впливом виборців на розташування кандидатів у спис-Ку для голосування розрізняють такі види пропорційної си-і теми: • з жорсткими списками, за яких виборець не може вплива­ти на послідовність розташування кандидатів у виборчому списку політичної партії (застосовується в Україні на всіх иидах виборів з використанням пропорційної виборчої си­стеми);

1 Див. Пігенко В. Парламентська більшість і коаліції у демократичних

, | .їх заходу // http://www.rada.kiev.ua/library/catalog/analit/pigenko.htm;

\)шн К. Наслідки запровадження принципу більшості на основі коаліції фрак-ЦІІІ и Україні // http://www.rada.kiev.ua/library/catalog/analit/bilchist.htm.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]