Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

234 Глава VI

вимогу зазначених членів комісії у день виборів або за рішен­ням виборчої комісії вищого рівня чи суду, прийнятого в день виборів, невідкладно після закінчення голосування.

Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуван­ням більшістю голосів від складу комісії (крім випадків, перед­бачених Законом) і набирає чинності з моменту його прийнят­тя, за винятком випадків, закріплених у Законі.

На засіданні окружної або дільничної виборчої комісії у день голосування, зокрема при підрахунку голосів, установленні ре­зультатів голосування на виборчій дільниці, підсумку голосу­вання в межах територіального виборчого округу, у разі присут­ності менше ніж двох третин від складу комісії рішення комісії приймається не менше ніж двома третинами від числа членів ко­місії, присутніх на засіданні комісії.

Член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не зго­ден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому воно ухвалено, в письмовій фор­мі висловити окрему думку, яка додається до відповідного про­токолу засідання виборчої комісії і є його невід'ємною частиною. Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами виборчого про­цесу, органами виконавчої влади та органами місцевого само­врядування, їх посадовими та службовими особами, а також за­собами масової інформації.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бу­ти скасоване виборчою комісією вищого рівня або визнане про­типравним та скасоване судом. У такому випадку виборча комі­сія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання. Ніхто не має права втручатися у діяльність виборчих комі­сій, крім випадків, передбачених законом.

Так, представники партій (блоків) у Центральній виборчій комісії беруть участь у засіданні Центральної виборчої комісії з правом дорадчого голосу.

На засіданні Центральної виборчої комісії мають також пра­во бути присутніми без дозволу чи запрошення:

1) кандидати у депутати та уповноважені особи партій (бло­ків) в загальнодержавному виборчому окрузі (разом не більше двох осіб від однієї партії чи блоку);

Форми безпосередньої демократії (прямого народовладдя) 235

  1. офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнарод­них організацій;

  2. представники засобів масової інформації.

На засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у гому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів 11 їлосування, на виборчій дільниці в день виборів у приміщенні, |Є проводиться голосування, мають право бути присутніми без ииволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи:

  1. члени виборчих комісій вищого рівня;

  2. кандидати у депутати, уповноважені особи партій (бло­ці и), офіційні спостерігачі від партій (блоків) — суб'єктів вибор­чого процесу (разом не більше двох осіб — кандидатів у депута­ті і, уповноважених осіб чи офіційних спостерігачів — від однієї партії чи блоку);

  3. офіційні спостерігачі від громадських організацій (разом Ив більше трьох осіб від різних громадських організацій);

  4. офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнарод­них організацій;

  5. представники засобів масової інформації (не більше двох і іСІб від одного засобу масової інформації).

Інші особи, крім зазначених вище, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошен­ня цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні вибор­чої комісії.

Перебування осіб, не передбачених вище, на виборчій діль­ниці під час проведення голосування, а також на засіданні вибор­чої комісії при підрахунку голосів та встановленні результатів іі і юсування забороняється.

Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про по-ібавлення права бути присутніми на засіданні зазначених осіб, пі цо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається двома третинами представників комісії.

Працівники правоохоронних органів можуть здійснювати і їм )[>ону правопорядку в день виборів та при підрахунку голосів піше поза межами приміщення для голосування. У випадку ви­никнення фактів порушень правопорядку голова, заступник го­йній чи секретар комісії може їх викликати виключно для вчи-іичнія дій з відновлення правопорядку і на час, необхідний для іаких дій.

36

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]