Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

19. Визвольна війна 1701-1711 рр. .

На початку XVIІІ ст. знову різко загострилося габсбурзько - бурбонське суперництво . Приводом до чергової великої європейської війни послужила смерть бездітного Карла II Іспанського , останнього Габсбурга на іспанському престолі. У 1701 р. вибухнула війна за Іспанську спадщину , в яку втягнулися майже всі європейські держави . Через рік Австрії довелося битися на два фронти , не тільки проти Франції , а й проти Угорщини , її союзниці . Нове антигабсбурзьке рух очолив двадцятип'ятирічний Ференц Ракоці II (1676 - 1735) , нащадок трансільванських князів , які відзначилися в численних війнах проти султана й імператора . Саме ім'я Ракоці було символом боротьби за національну незалежність , так як проти австрійців билися і його вітчим Імре Текелі , і його мати - хоробра Ілона Зріні , протягом трьох років (1685-1688) витримували облогу австрійцями фортеці Мункач ( в місті Мукачево , Україна ) .

Лист, адресований Людовику XIV Ф. Ракоці , було навесні 1701 перехоплено австрійцями , а сам він заточений у фортеці під Віднем. Врятуватися йому вдалося завдяки дружині , що організувала вдалий втечу. У Польщі, де він сховався , до Ракоці прибули посланці селян з проханням встати на чолі повстання. У травні 1703 Ракоці вручив селянським ватажкам прапор повстання з накресленим на ній гаслом: «З Богом за батьківщину і свободу! » Скориставшись тим , що основні австрійські сили були зайняті на заході , Ракоці швидко звільнив більшу частину країни. Його армія в 1704 р. підійшла до кордонів Австрії , погрожуючи Відні ,

У наступному , 1705 Ракоці скликав Державні збори , яке , звинувативши Габсбургів в порушенні конституції Угорщини , відмовилося визнати королем імператора Йосифа I ( 1705-1711 ) , який змінив на австрійському престолі Леопольда I. Ракоці був проголошений правлячим князем Угорщини. Франція надавала Угорщині матеріальну , швидше символічну допомогу : вона дорівнювала платні п'яти тисяч солдатів , тоді як армія Ракоці налічувала 70 тис. Один час існувала надія на з'єднання з франко- баварськими військами , проте останні затрималися в Тіролі , замість того щоб рухатися до Відні . До того ж Євгенія Савойського і британському герцогу Мальборо , предку У. Черчілля , в битві у Хехштедта вдалося завдати поразки франко- баварським арміям і призупинити їх просування на південний схід уздовж Дунаю. Французькі війська відкотилися за Рейн , стратегічна ініціатива перейшла до Австрії та її союзникам , Англії та Голландії.

Ракоці приступив до будівництва національного угорської держави . Були засновані сенат для вирішення найважливіших державних справ і економічну раду , введена власна валюта - мідні гроші. Почала видаватися перша в історії Угорщини газета латинською мовою « Меркуріус Верідікус » , відкрилися нові школи ; процвітали наука і мистецтво. Але головне , від чого залежала доля війни і країни : примирити непримиренні протиріччя двох класів суспільства - помісного дворянства , який вже встиг захопити командні позиції в армії і державі , і кріпосного селянства , - йому так і не вдалося , хоча спроби полегшити важку долю і долю останніх він робив неодноразово . У 1708 р. Ракоці постановив звільнити від кріпосної залежності селян , які будуть служити до кінця війни. Від феодальних повинностей на користь поміщика були звільнені кріпосні , що служили в армії. Вперше в угорській історії дворяни були обкладені податками. Вони всіляко саботували ці постанови , утримуючи своїх кріпаків від вступу до армії.

У погіршуються внутрішньополітичній обстановці Ракоці гостро потребував підтримки могутнього союзника. Таким в сформованій тоді ситуації могла бути тільки Росія . У 1707 р. князь уклав союз з Петром I , обмінявся з ним посольствами, виступив посередником у російсько-французьких переговорах. Однак Росія глибоко загрузла в Північній війні з Швецією , воювала вона також і з османами , тому дієвої допомоги союзнику надати не могла. З 1708 р. Від Ракоці відвернулося і військове щастя . Посилені свіжими підкріпленнями австрійські війська брали в Угорщині одну перемогу за іншою . Серед дворян посилилися примиренческие настрою. Папський престол під загрозою відлучення зажадав від угорських католиків скоритися « законному королю » Йосипу I. Ракоці поспішив до Варшави на зустріч з Петром I , доручивши Шандору Каройї командування армією , а також ведення переговорів з австрійцями з метою відтягнення часу. Той підписав Сатмарського світ ( 1711 ) і змусив угорців скласти зброю. Умови миру були порівняно почесними : імператор дав обіцянку поважати Конституцію Угорщини та свободу віросповідання. Учасники війни отримали амністію .

Амністія була запропонована і Ракоці , але князь віддав перевагу ганебної капітуляції вічне вигнання . З Варшави він відправився в Версаль , однак, не знайшовши підтримки французького короля , виїхав до Туреччини , де жив до кінця своїх днів. Угорщина не завоювала незалежності , але Сатмарського світ завадив Габсбургам поширити абсолютизм на Угорське королівство. Іспанська війна , що закінчилася підписанням у 1713-1714 рр. . Утрехтського і Раштаттского договорів , остаточно позбавила надій на придбання Австрією Іспанії та іспанської Америки. Однак Габсбурги придбали Сардинію , Мілан , Мантую , Мирандолу в Італії , Іспанські Нідерланди ( сучасна Бельгія ), ряд територій на Рейні. У 1716-1718 рр. . Австрія відібрала у Османської імперії останню угорську територію ( Банат ) , а також частина Сербії з Белградом , частина Боснії та Валахії. Тим самим імперія австрійських Габсбургів на початку XVIII в . домоглася найзначнішого за всю історію Австрії територіального розширення .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]