Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

20. Війна за австрійську спадщину

Спалахнула війна «за австрійську спадщину «, що виявила ще один вузол протиріч в Європі: суперництво між Австрією і Пруссією. Справа в тому, що на рубежі 30 — 40 -х рр.. XVIII в. в цих державах відбулася зміна монархів.

Прусський престол зайняв принц Фрідріх, що став королем Фрідріхом II (1712-1786). Поки Фрідріх був наслідним принцом (принцем), він постійно конфліктував зі своїм батьком, відомим всій Європі грубим солдафонства. Його спадкоємець відрізнявся витонченою освіченістю, пристрастю до музики (він непогано грав на скрипці) і витонченим мистецтвам. Ставши королем, Фрідріх проявив себе як тлумачний администратор- господарник, організатор, полководець і військовий теоретик. Він по праву вважається одним з представників «освіченого абсолютизму» серед європейських монархів. Свою роль як правителя він сформулював так: «Я — перший слуга держави». Проте в історію міжнародних відносин Фрідріх II увійшов як один з найагресивніших і неспокійних правителів свого часу.

Що стосується Австрії, то її імператор Карл не залишив чоловічого потомства і, заручившись згодою аристократії, передав престол своєї дочки Марії Терезії (1718-1780). Її права на престол спеціально обгрунтовувалися в документі, відомому під назвою « Прагматична санкція ». Спадкоємиця австрійського престолу зуміла заручитися підтримкою Росії, Франції, Швеції та Польщі, але Фрідріх II почав проти Австрії війну і зумів захопити в 1742 р. одну з найбагатших і промислово розвинених провінцій держави Габсбургів — Сілезію. Марія Терезія героїчно заявляла, що « готова закласти останню спідницю заради повернення Сілезії », але, на жаль, цю область вирвати з рук Фрідріха II не вдалося.

Підсумки війни «за австрійську спадщину «. Війна тяглася кілька років (1740-1748) і продемонструвала, що на карті Європи з’явилося сильне і войовнича держава — Пруссія. Фрідріх зберіг за собою захоплену Сілезію, а Марії Терезії вдалося зберегти владу на території інших володінь Габсбургів. Правда, імператрицею Священної Римської імперії їй стати не вдалося — на роль глави держави було обрано її чоловік — Франц Стефан Лотаринзький. Дуже часто Марію Терезію в літературі іменують імператрицею. Це неточно: вона була дружиною імператора, офіційно залишаючись «всього лише» королевою Угорщини та Чехії, герцогинею Австрії, маркграфинею Моравії та інші.

Погляди королеви відрізнялися консерватизмом, але ситуація змусила її стати королевою- реформаторшей, і вона досить вдало справлялася з цим.

Австро- прусський конфлікт загострювався протягом наступних десятиліть, доповнивши собою англо -французьке протистояння. Тільки з урахуванням цього можна зрозуміти перегрупування сил в Європі, що проявилася в період Семирічної війни, а також та обставина, що військові дії в ході конфлікту відбувались як у Європі, так і за океаном, в Індії і в Америці.

Прусські амбіції і європейські протиріччя. Насамперед, слід зазначити, що прусський король поклав багато сил на те, щоб перетворити Пруссію в сильне воєнізоване держава, що володіє найпотужнішою армією на континенті. Як вже говорилося, Фрідріх II показав себе великим військовим стратегом. В останньому якості він був особливо стурбований тим, як забезпечити своїй армії можливість воювати на два фронти.

Діяльність Фрідріха II була гідно оцінена англійськими політиками: коли в Канаді в середині 50 -х рр.. почалися англо- французькі зіткнення, Великобританія уклала союз з Пруссією проти Франції. Лондон обіцяв фінансову підтримку Пруссії. Таким чином, король Фрідріх виступив у ролі англійської ударної сили на континенті. Англо- прусскому союзу протистояла коаліція, що включала Австрію, Росію, Францію і приєдналися до них Швецію, Саксонію, Іспанію.

Таким чином, склалися два театру військових дій. Один — в Європі, інший в колоніальних володіннях Англії та Франції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]