Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

94. Воєнні дії на Зх. Фронті у 1917 р.

До кінця 1916 року абсолютно виразно виявилася перевага Антанти як в чисельності збройних сил, так і у військовій техніці, особливо в артилерії, авіації і танках. Ще до прибуття американських солдатів війська Антанти 16 квітня 1917 року почали наступ на Західному фронті. Але атаки англо-французских військ, що слідували одна за одною 16 -19 квітня, виявилися безуспішними. Французи і англійці за чотири дні боїв втратили більше 200 тис. убитими. У цьому бою загинуло 5 тис. російських солдатів із складу 3-ої російської бригади, присланої з Росії на допомогу союзникам. Були підбиті або знищені майже усі 132 англійські танки, що брали участь в бою. В жовтні 1917 р. розгромлена італійська армія. Таким чином, в 1917 році на усіх європейських фронтах, незважаючи на перевагу Антанти в живій силі і у військовій техніці, її військам не вдалося досягти вирішального успіху ні в одному з наступів, що робилися.

Вступ США.

6 квітня 1917 р. США вступає у війну. В липні 1917 р. американські війська надходять до Європи.

95. Внутр. Становище Англії та Німеччини в роки війни.

У 1916 динамічний Ллойд Джордж змінивАсквита посаді глави коаліційному уряді. У тому ж року було ухвалено Закон про загальної військового обов'язку. У 1917 Ллойд Джордж домігся формування імперського військового кабінету.

Англія у перші роки війни окремо не змогла повною мірою задовольнити потреби навіть своєю нечисельною сухопутної армії.

Але високий рівень розвитку англійської промисловості дозволив в період війни розгорнути військової виробництво країні до розмірів, що дозволило як задовольнити потреби своєї армії, а й частково та потреби армій союзників. Видобуток залізної руди у роки війни у Англії скоротилася на 11.6% з 869 тис. тонн на місяць 1913 р. до 768 тис. тонн на місяць 1918 р. [>15]Упала ще й виплавка чавуну. 5 серпня 1914 р. створили урядовий комітет, який встановлював тверді ціни, і збирав даних про запасах продуктів. Розгортання військового виробництва в часи війни прийняло настільки широкого розмаху, що у Англії не залишилося майже одного механічного заводу, що його чи інакше ні б пов'язані з виготовленням військової продукції. Протягом часу війни у Англії випущено 47873 літака і 52598 авіамоторів.

Німеччина

Німеччина опинилась в економічній блокаді. Англія зайняла майже всі колонії. Спроба прорвати блокаду в морській битві поблизу Ютландського півострова 31 травня 1916 року зазнала невдачі. В країнах піднімалася хвиля антивоєнних виступів, і "громадський мир" змінився соціальним протистоянням. Попри заборону страйків, кількість страйкуючих постійно зростало. Німецькі соціал-демократи 1 травня 1916 року провели в Берліні масову демонстрацію під гаслами "Геть війну!", "Геть уряд!". Звичним явищем стало дезертирство, "братання" солдатів ворожих армій. В урядових колах визрівали плани мирних переговорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]