Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

96. «14 Пунктів» в. Вільсона.

«Чотирнадцять пунктів» — умови миру, викладені президентом США Т. В. Вільсоном наприкінці першої світової війни у посланні конгресу викладені 8 січня 1918 р. (8.01.1918 p.). Це програма завершення війни і післявоєнного устрою світу.

Складалися з 14 статей і передбачали:

-відкриті мирні договори;

-повну свободу торгового мореплавства в мирний і воєнний час;

-усунення перешкод у міжнародній торгівлі;

-встановлення гарантій, що забезпечують скорочення озброєння;

-врегулювання колоніальних питань:

-виведення німецьких військ з окупованої ними території Росії і надання Росії можливості визначити свій політичний розвиток;

-звільнення Бельгії;

-звільнення Німеччиною всієї окупованої нею французької території, повернення ЕльзасЛотарингії Франції;

-виправлення кордонів Італії відповідно до національної ознаки;

-надання народам АвстроУгорщини можливості для автономного розвитку;

-виведення німецьких військ із території Румунії, Сербії, Чорногорії та забезпечення Сербії доступу до моря;

-надання можливості автономного розвитку інонаціональним частинам Османської імперії, відкриття Дарданелл для суден цієї країни;

-створення незалежної польської держави з виходом до моря;

-створення Ліги націй.

97. Поразка Німеччини. Комп'єнське перемир'я.

В березні 1918 р. німці проривають німецько-французький фронт і доходять до р.Марни. 18 липня 1918 р. війська Антанти переходять в контрнаступ. Вересень – загальний наступ військ Антанти.

4 листопада 1918 р. в Німеччині почалася буржуазно-демократична революція.

4 листопада 1918 р. німецька делегація прибула у ставку французького головнокомандувача маршала Фоша, яка розміщувалася у Комп'єнському лісі. Тут німецьким делегатам були продиктовані умови перемир'я. Німеччина прийняла їх, і 11 листопада 1918 р. воєнні дії на всіх фронтах були припинені. Перша світова війна закінчилася. Німецькі лідери, щоб пом'якшити гіркоту поразки, оголосили, що Німеччина змушена була підписати перемир'я через революцію.

Згідно з умовами миру Німеччина зобов'язувалася звільнити захоплені нею території Бельгії, Франції і Люксембургу, а також Ельзас-Лотарингію, вивести свої війська з Австро-Угорщини, Туреччини і Румунії, звільнити лівий берег р. Рейн. Вона погоджувалася на перетворення правого берега Рейну у нейтральну зону. Бухарестський і Брестський договори анулювалися.

98. Наука країн є. І а. В кін. Хіх – на поч.. Хх ст.

Англійський фізик Дж. Томсон 1897 р. відкрив першу елементарну частинку - електрон, що входив до складу атома. Виявилося, що атом, який до того вважався останньою, неподільною мірою матерії, сам складається з дрібних частинок. Вивчаючи ефект радіоактивності, французькі фізики Беккерель, П'єр і Марія Кюрі дійшли висновку, що деякі елементи довільно випромінюють енергію. Це поставило під сумнів тогочасне розуміння закону збереження енергії. У 1901 р. німецький фізик М. Планк установив, що енергія виділяється не безперервним потоком, як гадали раніше, а окремими пучками - квантами. У 1911 р. англійський фізик Е. Резерфорд запропонував першу планетарну теорію будови атома, відповідно до якої атом подібний до Сонячної системи: навколо позитивного ядра рухаються електрони - негативні частинки. У 1913 р. цю теорію доповнив датський фізик Н. Бор, який ввів уявлення про стрибкоподібний перехід електрона з однієї орбіти на Іншу. При цьому структура атома змінюється: він отримує або поглинає квант енергії. Ідеї Планка та Бора стали фундаментом для окремого розділу сучасної фізики - квантової механіки.

Докорінно змінилися традиційні уявлення про простір, час І рух. У 1905 р. 26-річний німецький фізик А. Ейнштейн опублікував працю "До електродинаміки тіл", в якій було закладено основи теорії відносності.

Досягнення біології дали потужний поштовх розвитку медицини. Продовжуючи дослідження видатного французького бактеріолога Л. Пастера, співробітники Пастерівського інституту в Парижі вперше розробили запобіжні щеплення проти ряду хвороб: сибірської виразки, курячої холери і сказу. Німецький мікробіолог Р. Кох та його численні учні відкрили збудників туберкульозу, черевного тифу, дифтериту, сифілісу і створили ліки проти них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]