Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

92. Воєнні дії на Зх. Фронті 1914 р.

Німеччина діяла за «планом Шліффена». Вона сподівалась через Люксембург та Бельгію вийти на кордон Франції і змусити її капітулювати ще до того, як Росія зосередить свої війська для контрудару. Потім передбачалося за короткий час розбити й Росію.

2 серпня Вступ німців до Люксембурга. 3-20 серпня – битва за Бельгію. 21-25 серпня – прикордонна битва, французи відступають до р.Марни. де наштовхнулися на великі англо-французькі сили. 5-9 вересня 1914 р. відбулася битва на Марні, в якій брали участь з обох сторін понад 1,5 млн. чоловік. Війська Антанти перейшли у наступ 9 вересня, відтіснивши противника до річки Ен. Фронт на Заході стабілізувався, війна стає опозиційною. Англійці входять в Північне море і блокують Німеччину.

Вступ Японії

Японський уряд 15 серпня 1914 пред'явило Німеччині ультиматум, вимагаючи відкликання німецьких військ з Тихого океану. Від німців вимагали вивести кораблі з Циндао, підірвати зміцнення порту і передати Японії Шаньдунський півострів. Японці також зажадали передачі їм німецьких тихоокеанських колоній. Не отримавши відповіді на ультиматум, Японія 23 серпня 1914 імператорським маніфестом оголосила війну Німеччині. 25 серпня Японії оголосила війну Австро-Угорщина.

Вступ Туреччини

28 липня 1914 почалася Перша світова війна. Спочатку Османська імперія заявила про свій нейтралітет, хоча і підписала таємний турецько-німецький союзний договір і оголосила загальну мобілізацію. Проте 29 і 30 жовтня 1914 ВМС Османської імперії бомбардували Севастополь та Одесу. 2 листопада Росія оголосила війну Туреччині, а через три дні це зробили і її союзники - Англія і Франція . Так Османська імперія вступила в Першу світову війну. 11 листопада духовенство цієї країни закликало всіх мусульман вступити в Священну війну (" Джихад") проти країн Антанти.

93. Воєнні дії на Зх. Фронті 1915-1916 рр.

1915 р. Німеччина спробувала завдати вирішального удару Англії. Вона вперше широко використала підводні човни, щоб припинити ввезення до Англії потрібної сировини та продовольства. Сотні суден було знищено, їхні команди та пасажири загинули. Обурення нейтральних країн змусило Німеччину не топити пасажирські кораблі без попередження. Тим часом Англія, прискоривши будівництво кораблів, а також розробивши ефективні заходи боротьби проти підводних човнів, ліквідувала загрозу.

Навесні 1915 р. Німеччина вперше в історії воєн застосувала один з найбільш жорстоких видів зброї – отруйні гази, але це забезпечило їй лише тактичний успіх. 23 травня 1915 р. Італія вступила у війну проти Троїстого союзу, відтягнувши на себе певну частину військ Австро-Угорщини та Німеччини.

Вступ Румунії

Коли Російські війська під командуванням Брусилова завдали великої поразки австро-угорським військам на Південно-Західному фронті, румунські правлячі кола порахували, що наступив зручний момент вступити у війну на стороні переможців. 27 серпня 1916 р. оголосила їй війну Німеччині. До грудня місяця німці зайняли велику частину Румунської території, включаючи Бухарест.

Вступ Болгарії

6 вересня 1915 в столиці Болгарії Софії була підписана конвенція між Німеччиною і Болгарією. Болгарію представляв міністр закордонних справ Васил Радославом, а Німеччину - Георг Міхаеліс. В цей час Антанта ще робила відчайдушні спроби втягнути Болгарію у війну на своєму боці. 15 вересня 1915 Антанта звернулася до болгарського уряду з гарантією передати Болгарії частина території сербської Македонії, яка відійшла до Сербії після Другої Балканської війни. Однак ці пропозиції були вже явно запізнілими. Крім того, ці обіцянки територіальних збільшень були набагато менше, ніж ті території, які обіцяла передати Болгарії Німеччина.Однак все вже було вирішено: після підписання необхідних документів 21 вересня 1915 в Болгарії була оголошена мобілізація. 6-го жовтня Болгарія оголосила війну Росії.

1916 р.

21 лютого 1916р німецькі війська ведуть наступ в районі Вердена. До літа німці просунулися на 7 км. В жовтні бої під Верденом завершилися. Битва не виправдала сподівань німецького командування. 1 липня 1916 р. наступ англійців на р. Соммі але фронт не було прорвано.

16-19 квітня 1916 р. операція Нівеля на Західному фронті. Операція Антанти була провалина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]