Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

85. Утворення Антанти

У 1891 р. між Росією і Францією був підписаний консультативний пакт, а в 1892 р. — секретна військова конвенція про спільні дії у війні проти Німеччини. Підписання цієї конвенції завершило оформлення франко-російського союзу.

8 квітня 1904 р. угода між Францією і Англією (Антанта). Франція визнавала право Англії на Єгипет. Англія визнавала право Франції на Марокко. В Пд.-Сх. Азії поділено Сіам (Таїланд).

31 серпня 1907 р. угода між Англією та Росією. Іран ділився на сфери впливу. Афганістан – сфера впливу Англії. Тібет визнавався незалежною державою під сюзеренітетом Китаю.

Так утворилася троїста Антанта.

86. Канада й Австралія у хіх – на поч. Хх ст.

1812 р. – англо-американська війна за Канаду. Кордони в результаті війни не змінилися.

1848 р. – утвор. Відповідальний перед парламентом уряд Канади.

Жовтень 1864 р. Квебекська конференція про обговорення об'єднання Канади. Прийнято 72 резолюції.

Акт про Британську Північну Америку у березні 1867 р. акт прийняв англійський парламент. Деякі провінції об'єднувались в один домініон під назвою Канада. Тут створ. Парламент за англійським зразком. Обирався губернатор якого затверджував король Англії. Акт набрав сили 1 липня 1867 р.

До Канади приєднались: Британська Колумбія 1871 р., Острів Принца Едуарда 1873 р. Провінції Альберта і Саскачевані, провінція Ньюфаундленд.

1872 р. закон за яким кожний канадець отримав землю. Це сприяло еміграції до Канади.

Залізниці будувалися державним коштом. Винищувалось індіанське населення.

Австралія

Першими поселенцями на терит. Австралії були каторжниками, вони створили поселення Сідней. Коли в Австралії знайшли золото, туди почали з’їжджатися білі люди. Золото відкрито в 50 рр. ХІХ ст.

1855 р. Новий Пд. Уєльс, Вікторія і о. Тасманія отримали право самоврядування.

1900 р. закон про об'єднання колоній.

1 січня 1901 р. Австралія отримала статус домініона.

87. Економіка Англії в ост. Трет. Хіх ст.

В останній третині XIX ст. в Англії почали знижуватися темпи промислового виробництва. Причини втрати Великобританією промислової монополії були різними. Англія опускається до третього місця. Капітал вивозиться за кордон. Головною причиною відставання Англії було поступове фізичне і моральне старіння виробничої бази британської промисловості. Англійські фабрики та заводи були збудовані ще в кінці XVIII — першій половині XIX ст. і оснащені машинами та механізмами доби промислового перевороту. Вони неспроможні були виготовляти таку кількість виробів і такої якості, як американські та німецькі, що базувалися на ефективнішій виробничій основі, створеній науково-технічним процесом останньої третини XIX ст. також створювалися високі бар'єри в країнах для англійських товарів.

Тим не менше, в англійській промисловості поступово відбувалися структурні зміни. Як і в США та Німеччині, в Англії високими темпами розвивалися галузі важкої промисловості, особливо сталеплавильна, електротехнічна, хімічна. Вони випередили традиційно розвинені галузі — видобуток вугілля, виплавку чавуну, переробку бавовни. На розвитку англійської промисловості позначалась слабка енергозабезпеченість країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]