Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

71. Причини франко-пруської війни 1870-1871 рр. Та її початок.

Однією з причин франко-прусської війни стало суперництво між Францією та Пруссією за панування у Центральній Європі. Франція, яка остерігалася посилення Пруссії, намагалася перешкодити об'єднанню німецьких земель під її зверхністю. Обидві країни прагнули війни, щоб остаточно вирішити протиріччя, які назрівали.

Поштовхом до війни стали династичні суперечки навколо іспанського престолу. У 1868 р. в Іспанії вибухнула революція, у результаті якої королеву Ізабеллу II було позбавлено престолу. Народ вимагав республіки, а правлячі кола Іспанії тим часом вели пошуки нового монарха. У липні 1870 р. престол запропонували родичеві пруського короля Леопольду Гогенцоллерну. Боячись опинитися між двома вогнями, Франція почала наполягати на тому, щоб кандидатура Леопольда, як претендента на престол, не розглядалася ні тоді, ні будь-коли у майбутньому. Пруссія, погоджуючись із першою вимогою, відмовлялася прийняти другу. Подальші наполягання Франції закінчилися тим, що прусський король Вільгельм І надіслав французькому послові «Емську депешу», підкориговану канцлером Бісмарком. У ній, зокрема, містилася фраза про те, що «його величність король відмовляється прийняти французького посла».

Французький уряд сприйняв це як образу і 19 липня 1870 р. оголосив війну Пруссії. Майстерно розіграна Бісмарком провокація виявилася успішною. Пруссія в очах громадськості виступила жертвою агресії. Почавши війну, Франція виявилася непідготовленою до неї. її армія поступалася прусській як чисельно (250 тис. проти 400 тис. вояків), так і якісно. 

На першому етапі війна з боку Пруссії носила історично-прогресивний характер, оскільки об'єктивно була направлена проти спроби Наполеона III перешкодити завершенню об'єднання Німеччини. Франц. армія, ослаблена колоніальними війнами і що панувала у всіх ланках державного апарату корупцією, не була готова до війни. Після проведення мобілізації французька армія в метрополії на 1 серпня налічувала мало чим більше 500 тис. чіл., у тому числі в Рейнській армії, що діє, 262 тис. (до 6 серпня – 275 тис.). Герм. держави мобілізували понад 1 млн. чіл., у тому числі в польових військах понад 690 тис. Франц. армія поступалася герм.(німецький) по кількості і якості артилерійського озброєння. Йому. сталеві нарізні гармати з дальністю стрілянини до 3,5 км. набагато перевершували по своїх бойових якостях французькі бронзові знаряддя. У озброєнні піхоти перевага була на стороні французів. Франц. нарізна голчана рушниця системи Шаспо було краще, ніж прусські рушниці Дрейзе. Сухопутні сили герм.(німецький) держав перевершували французьку армію по організованості і рівню бойової підготовки особового складу. Французький ВМФ(військово-морський флот) був сильніший ВМФ(військово-морський флот) Пруссії, але не надав впливи на хід Ф.-п. ст

  Французьке командування, опасаючись затяжної війни, передбачало швидко зосередити армію на кордоні і завдати раптового удару з району Страсбурга на З.-В.(північний схід) з метою відсікання армій южногерм. держав від військ Північнонімецького союзу. З початку мобілізації Рейнська армія (8 корпусів) почала розгортання на широкому фронті від Тіонвіля до Бельфора. Мобілізація і розгортання франц.(французький) військ йшли повільно і неорганізовано. Плани перевезень були порушені. Війська личили до кордону із запізненням, не маючи достатньої кількості продовольства і спорядження. Наполеон III, що узяв на себе командування армією, був вимушений відмінити настання. Герм. план війни, розроблений прусським начальником Генштабу генералом Х. Мольтке Старшим, передбачав вторгнення крупних угрупувань військ в Ельзас і Лотарінгию, розгром франц.(французький) армії в прикордонних битвах і настання на Париж. Мобілізація в Германії прошла організовано, і, використовуючи ж.-д.(железнодорожний) мережа, герм.(німецький) командування до 1 серпня розвернуло на кордоні з Францією від Тріра ка Карлсруе три армії (1-я генерала До. Ф. фон Штейнмеца, 2-я прусського принца Фрідріха Карла і 3-я прусського кронпрінца Фрідріха Вільгельма, їх чисельність до 6 серпня відповідно – 96, 228 і 167 тис. чіл.) у складі 10 корпусів. 4 серпня герм.(німецький) війська почали загальне настання, 3-я герм.(німецький) армія, що знаходилася на лівому крилі, вторглася до Ельзас. Її авангарди несподівано атакували франц.(французький) дивізію генерала А. Дуе у Вейсенбурга і відкинули її, а 6 серпня 3-я герм.(німецький) армія розгромила у Верта корпус маршала М. Е. Мак-Магона і змусила праве крило франц.(французький) військ відступати на Сарбур і далі на Люневіль. Того ж дня війська 2-ої і 1-й герм.(німецький) армій завдали поразки франц.(французький) корпусу генерала Ш. О. Фроссара в районі Шпіхерн – Форбак і відкинули його до Мецу. Франц. Рейнська армія виявилася розчленованою: три корпуси під командуванням маршала Мак-Магона відступали в напрямі на Шалон-сюр-Марн, а п'ять корпусів відійшли до Мецу.

  Після перших поразок франц.(французький) військ у Франції стали наростати антибонапартистські настрої. Проте що прийшла 9 серпня до влади правобонапартістськая угрупування на чолі з графем Палікао підпорядкувала свою політику інтересам збереження бонапартистського режиму і тим самим прискорила військовий розгром Франції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]