Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

99. Техніка країн є. І а. В кін. Хіх – на поч.. Хх ст.

Технічною подією великого значення стала поява нового класу моторів, що їх сконструювали німецькі винахідники Н. Отто (1876 р.) і Р. Дизель (1897 p.). Ці компактні, високоекономічні двигуни, що працювали на рідкому пальному, швидко знайшли застосування в першому автомобілі Г. Даймлера і К. Бенца (1886 p., Німеччина), в першому літаку братів Райт (1903 p., США) і в першому дизельному локомотиві (тепловозі) компанії Клозе-Шульцер (1912 p., Німеччина). У металургії важливими технічними винаходами на початку XX ст. стали конвертерний (томасівський) спосіб виплавляння сталі з чавуну з великими домішками сірки й фосфору, виплавляння високовуглецевої сталі та різних феросплавів у дугових, а потім в Індукційних електропечах, а також одержання алюмінію та міді методом електролізу. У 1891 р. в Німеччині запущено перший прокатний стан, якому надавали руху електромотори. В обробці металовиробів почали використовувати електро - та газозварювання. Завдяки винаходу котлів із високим перегрівом пари, автоматичних гальм тощо серйозних змін зазнало транспортне машинобудування. У 1904 р. було пущено першу електричку.

Прискорене впровадження у виробництво нової техніки супроводжувалося збільшенням підприємств і переходом їх на випуск масової стандартизованої продукції. Основною технологією для цього стало конвеєрне виробництво. Його сутність полягає в тому, що робочі механізми й робочі місця, відповідно до технологічного процесу, подрібнено на низку простих операцій, які здійснюються неперервно. Вперше у повному обсязі таку технологію було застосовано на автомобільних заводах Г. Форда (США). Завдяки їй на початку XX ст. вони випускали 300 тис. автомобілів на рік (половину світового виробництва). Автомобіль став звичним явищем. Поряд із ним на початку XX ст. узвичаївся телефон, що його винайшов А.-Г. Белл 1876 p., фонограф (Т.-А. Едісон, 1877 p.), радіоприймач (Марконі і Попов, 1895 p.), кіно (брати Люм'єр, 1895 p.), електричне освітлення вулиць, цехів, квартир і т. д. У 1881 р. з'явився трамвай, а перегодом і метро.

Значні досягнення були і в військовій техніці. У 1883 р. з'явився кулемет американського інженера X. Максима. Почалося створення авіації. Флот отримав броньовані кораблі з гарматами великого калібру і підводні човни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]