Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

37. Франція за Людовіка 18 і Карла х.

У 1815 р. до Франції вторічновернулісь Бурбони . Королем знову став Людовик XVIII . Разом з Бурбонами повернулися дворяни - емігранти ісвященнікі , які прагнули повернути собі землі , які були у них відібрано під времяреволюціі , і мріяли про помсту . Влада знову опинилася в руках дворянства.Франціей прокотилася хвиля білого терору (тоді цей вираз було вжито вперше -білого кольору був прапор Бурбонів ) . Людей , причетних до революції , тих , ктопрістал до Наполеона під час Ста днів , страчували , ув'язнювали , відправляли нассилкі .

Однак реставрація монархії неозначает відновлення абсолютизму . Рішення Віденського конгресу обязиваліЛюдовіка XVIII ввести констітуцію.Согласно " Хартією 1814 p . " , Як її називали , Франція ставала конституційною монархією , правда , согромним повноваженнями короля. Король правозаконодательной ініціативи. У закон її перетворював двопалатныйЗаконодательный корпус. Його перший палату ( палату перів ) призначав король , втораяпалата обиралася на основі дуже високого вікового та майнового цензу. Правоголоса у Франції мали лише 80-100 тис. чоловік.

У Людовика XVIII вистачило розуму для того , щоб декларувати громадянську рівність , недоторканість особи , свободу друку та віросповідання. Конституція також гарантувала недоторканність приватної власності , включаючи і придбаної в годиреволюціі . Влада в країні фактично зосереджувалася Вкрупних землевласників , двухряні верхівки буржуазії. Перед Францією відкривалася возможвесть еволюційного шляху політичного розвитку.

У 1824 p . , Після смерті Людовика XVIII , королем під ім'ям КарлаX став його брат , граф д'Артуа - "Король емігрантів " , приприверженцанеограниченной королівської влади. З кожним роком Карл X все більше повертався до старих порядків . З армії билосвобождени 250 наполеонівських генералів , ліквідірованНаціональную гвардію , прийнято "закон про мілліардеемігрантам " (винагорода дворянам емігрантам за втрачені під час революцііземлі в розмірі мільярда франків). Невдоволення режимом Бурбонів сталообщім .

Коли в палату депутатів у червні- липні 1830 билоізбран 240 супротивників і лише 145 приверженцевниковправительства , правляча верхівка вирішила здійснити державний переворот. 26 липня билоіздани надзвичайні укази короля , фактично анулювали " Хартією 1814 p . " : Розпуск палати депутатів , яка ще не встигла й зібратися , призначення нових виборовпо закону , який надавав виборчі права тільки великим землевласникам ; полноеограніченіе свободи видання газет.Ето був той сірник , що розпалив полум'я нової революції , яка увійшла в історіюФранціі як Липнева революція , або "Три славні дні " (такою була еепродолжітельность ) . Основні події революції відбувалися в Парижі. Окремі стичкіпаріжан з поліцією швидко переросли у повстання . Через день місто було в руках повстанців. Було створено тимчасовий правітельство.Карл X відрікся престолу і втік за кордон. Результатом революції 27-29 липня 1830 сталоокончательное повалення династії Бурбонів у Франції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]