Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shproi_Yevropa_i_Amerika.docx
Скачиваний:
224
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
295.07 Кб
Скачать

58. Режим Другої імперії у Франції.

В результаті державного перевороту 2 грудня 1852 р. до влади прийшов Луї Бонапарт. 1852-1859 рр. у внутрішньому житті Франції чітко простежувався авторитаризм (система влади, характерна для антидемократичних політичних режимів, поєднується з особистою диктатурою). Громадянські свободи було обмежено; деякі противники влади були ув'язнені або емігрували; вплив парламенту був обмежений внаслідок складної виборчої системи до Законодавчого корпусу (нижня палата парламенту), яка до того ж контролювалася урядовими префектами. Водночас створювалася видимість народного контролю за діяльністю виконавчої влади через систему плебісцитів, які затверджували вже прийняті рішення. Політичною опорою імператору були колишні орлеаністи, велика буржуазія та земельна аристократія. Здійснювалися спроби створити партію бонапартистів.

Найбільші досягнення Наполеона III спостерігалися в економічному розвитку та зовнішній політиці. 1853 р.Всесвітня промислова виставка в Парижі. Створювалися інвестиційні банки, страхові компанії, виникали акціонерні товариства. Французький капітал вивозився за кордон і вкладався в колонії та перспективні галузі виробництва в інших країнах. Французькі спеціалісти за кордоном будували залізниці, мости та інші інженерні споруди. 1869 р. Суецький канал.

59. Імперіалізм та його характеристика.

Імперіалізм (влада, панування) державна політика, направлена на завоювання територій, колоній, встановлення політичного або економічного контролю над іншими державами. І. є монополістична стадія капіталізму, оскільки саме панування монополій складає його економічну суть. У епоху панування вільної конкуренції виробництвом однакової продукції займалася безліч розрізнених підприємств, що знаходилися в одноосібній власності окремих капіталістів, серед яких зберігалася відносна рівність умов конкуренції. При І. концентрація виробництва і капіталу приводить до утворення монополій, які захоплюють основні ресурси суспільства, використовують своє економічне і політичне панування для посилення експлуатації пролетаріату. Епоха домонополістичного капіталізму характеризувалася пануванням промислового капіталу, для імперіалізму характерний фінансовий капітал, який виникає і розвивається в процесі концентрації виробництва і капіталу, утворення монополій як в промисловості, так і в банківській справі і злиття, зрощення банкових монополій з промисловими.

60. Фінляндія у хіх-на початку хх ст.

Особливий імпульс було надано економічного розвитку Фінляндії, яка опинилася в сприятливому положенні завдяки близькості і доступності величезного російського ринку. Досить рано промислова революція почалася в головній галузі народного господарства країни - деревообробної. У Фінляндії в кінці 50-х - початку 60-х років відбулися значні зміни. В 1858 р. був прийнятий указ про ведення діловодства не тільки на шведському, але і на фінській мові. З вересня 1863 р.; вперше після 1809 р., стали регулярно збиратися четырехсословные ландтаги (один раз у п'ять років). Був проведений ряд реформ, усуває останні перешкоди на шляху капіталізму: зняті правові обмеження для приватного підприємництва, введені свобода торгівлі і місцева валюта (марка), міське і сільське самоврядування. Автономна Фінляндія швидко стала передовою в економічному і політичному відношенні частиною Російської імперії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]