Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 15. Спадкове право

Одним із способів набуття права власності є спадкування.

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавець), до інших осіб (спадкоємців).

Студенту потрібно ознайомитися з основними нормативними актами, які регулюють спадкові правовідносини, опанувати спадкову термінологію: спадкодавець, заповідач, спадкоємці, комморієнти ( особи, які померли в один день і не спадкують одна після одної), об’єкт спадкового правонаступництва.

З’ясувати права та обов’язки, що входять до складу спадщини. Права та обов’язки, які не входять до складу спадщини.

Види спадкування ( спадкування за заповітом, спадкування за законом).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Форма заповіту. Заповіти, які прирівнюються до нотаріальних, особливості їх оформлення та посвідчення. Посвідчення заповіту при свідках. Секретний заповіт.

З’ясувати види особливих заповідальних розпоряджень. Заповідальний відказ ( покладання заповідачем на спадкоємця обов’язку виконати певні дії на користь іншої особи). Заповідальне покладання.

Субінституція. Складання заповіту з умовою. Особливості заповіт подружжя. Зміна та скасування заповіту.

Поняття спадкування за законом. Підстави спадкування за законом (відсутність заповіту, визнання заповіту недійсним, смерть спадкоємця за заповітом та ін.). Черги спадкоємців за законом та їх склад. Особливу увагу звернути на четверту та п’яту черги спадкоємців.

З’ясувати можливості та умови зміни черговості при спадкуванні за законом. Спадкування за правом представлення, тобто спадкування внуками, правнуками, прабабою, прадідом, племінниками, двоюрідними братами та сестрами тієї частки, яка б належала б за законом відповідно їхнім матері, батькові, бабі, дідові та ін., якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Спадкова трансмісія і її відмінність від спадкування за правом представлення.

Усунення від спадщини. Виявити спадкоємців, які незалежно від їх родинних та сімейних стосунків із спадкодавцем, а у певних випадках, і за наявності заповіту, не можуть отримати спадщину.

Особливості спадкування предметів звичайної домашньої обстановки, земельних ділянок, зброї, прав, пов’язаних з участю в господарських товариствах та виробничих кооперативах, права на одержання страхових виплат, права на відшкодування збитків.

Право на обов’язкову частку спадщини (тобто, право отримати спадщину певними особами, незалежно від волі заповідача, висловленої у заповіті) та підстави зменшення обов’язкової частки. Можливість перерозподілу спадщини.

Відумерлість спадщини.

Інститут спадкового договору. За спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майна відчужувача.

Час і місце відкриття спадщини та їх правове значення.

Прийняття спадщини. Строки для прийняття спадщини. Правові наслідки пропуску строку на прийняття спадщини. Право на відмову від спадщини на користь іншої особи.

Охорона спадкового майна. Управління спадщиною. Виконання заповіту. Повноваження виконавця заповіту. Оформлення права на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину.