Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 50. Договір управління майном

Потрібно дати поняття договору управління майном. Договором управління майном є такий договір, за яким одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

Необхідно дати загальну характеристику договору управління майном: двосторонній (права та обов’язки виникають у двох сторін), реальний ( вважається укладеним з моменту передачі майна управителю), відплатний (управління майном здійснюється за винагороду), строковий (укладається на певний строк, вказаний в договорі), каузальний (договір не буде мати юридичної сили, якщо він не спрямований на досягнення визначеної мети, якою є добросовісне управління), може бути укладений як на користь його учасників, так і на користь третьої особи (вигодонабувача).

Необхідно визначити суб’єктів договору управління майном, якими виступають установник управління (власник або співвласники майна - фізичні або юридичні особи, а також невласники – орган опіки та піклування, опікун, піклувальник, уповноважений власником орган – Фонд державного майна тощо) та управитель (може бути суб’єкт підприємницької діяльності, а не може бути – орган державної влади, орган місцевого самоврядування), у випадках, передбачених договором - вигодонабувач ( фізична або юридична особа, держава тощо, вказані в договорі установником управління, яка має право набувати вигоди від майна, переданого в управління і не бере участі в договорі). Вигодонабувачем не може бути управитель.

Необхідно виділити істотні умови договору управління майном, до яких відносяться: перелік майна, що передається в управління (предмет договору) та розмір (визначається за домовленістю сторін) і форма плати за управління майном ( натуральна, грошова або змішана форма).

З’ясувати, що предметом договору управління майном можуть бути підприємство як єдиний майновий комплекс, нерухома річ, цінні папери, майнові права та інше майно. В управління може бути передане майно, що перебуває у приватній, державній або комунальній власності, а також майно, що є предметом договору застави. Не можуть бути предметом договору управління майном грошові кошти, крім випадків, коли право здійснювати управління грошовими коштами прямо встановлено законом (управління батьками або піклувальником грошовими коштами неповнолітньої особи, або коли грошові кошти входять до складу майнового комплексу, що передається в управління).

Необхідно визначити права та обов’язки сторін договору - управителя і установника управління. Вигодонабувач має лише права (набувати вигоди від майна, вимагати виконання договору, укладеного на його користь, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із суті договору) і не має обов’язків.

Необхідно визначити відповідальність управителя за договором управління майном (повну та субсидіарну), а також підстави припинення договору управління майном (загибель майна, переданого в управління; припинення за заявою однієї із сторін у зв’язку із закінченням його строку; смерть фізичної особи – вигодонабувача або ліквідація юридичної особи – вигодонабувача, якщо інше не встановлено договором; відмова вигодонабувача від одержання вигоди за договором; визнання управителя недієздатним, безвісно відсутнім, обмеження його цивільної дієздатності або смерть; відмова управителя або установника управління від договору у зв’язку з неможливістю управителя здійснювати управління майном, або з іншої причини, за умови виплати управителю плати, передбаченої договором; визнання фізичної особи – установника управління банкрутом; повне завершення виконання сторонами договору; дострокове припинення управління майном, якщо це передбачено договором або за рішенням суду.