Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 29. Договір прокату

При опануванні цієї теми студент повинен розкрити поняття договору прокату, тобто це договір, за яким наймодавець, що здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає чи зобов'язується передати рухому річ наймачеві в користування за плату на певний строк (ч. 1 ст. 787 ЦК).

Зверніть увагу, що договір прокату є договором приєднання, так як наймодавець може встановлювати його типові умови, що не можуть порушувати прав наймачів. встановлених законом. Умови договору, котрі погіршують становище наймача порівняно з тим, що встановлено його типовими умовами, є нікчемними. Договір прокату є публічним договором, оскільки наймодавцем є суб'єкт підприємницької діяльності.

Правове регулювання цього договору здійснюється спеціальними правилами, закріпленими в § 2 гл. 58 ЦК та постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження правил побутового обслуговування населення" від 16 травня 1994 р.

Розкрийте юридичні ознаки договору, вкажіть, що він: взаємний, консенсуальний або реальний, відплатний.

Зазначте, що сторонами договору є наймодавець і наймач. Наймодавцем може бути як юридична, так і фізична особа, для якої надання речей у користування є видом підприємницької діяльності, а наймачем — лише повнолітня фізична особа за наявності у неї паспорта. Щоб одержати автомобіль, мотоцикл, моторолер, моторний човен або катер, обов'язково подають документ, який засвідчує право керувати цими транспортними засобами.

Студентам необхідно визначити предмет договору, яким виступає рухома річ, яку використовують для задоволення побутових невиробничих потреб. Однак предмет договору прокату може бути використано і для виробничих потреб, якщо це встановлено договором. Плата за прокат речі встановлюється за тарифами наймодавця.

Наймодавцями за договором можуть бути будь-яка фізична чи юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність із передання речей у найм. Наймачами є, зазвичай, фізичні особи, що одержують майно в користування за плату на умовах, передбачених договором.

Форма договору — усна. Організація прокату видає письмовий документ, наприклад, квитанцію.

Надання предметів прокату на пляжах, катках, лижних станціях, у парках та зонах відпочинку може здійснюватися під грошову заставу, розмір якої визначає наймодавець. А особам, які відпочивають у санаторіях і будинках відпочинку предмети прокату надаються не більше, ніж на термін перебування їх у цих закладах за пред'явленням паспорта і санаторно-курортної книжки.

Під час укладання договору наймодавець зобов'язаний надати наймачеві всю необхідну та достовірну інформацію про предмет, а також нормативні документи, якщо вони передбачені виробником і містять правила його використання.

В ході вивчення даної теми з’ясуйте, особливість договору прокату:

  • наймач має право в будь-який час відмовитися від договору та повернути річ наймодавцеві. При цьому плата за прокат речі, що сплачена наймачем за весь строк договору, зменшується відповідно до тривалості фактичного користування нею.

  • наймач не має права на укладання договору піднайму;

  • наймач не має переважного права на купівлю речі в разі її продажу наймодавцем;

  • капітальний і поточний ремонт речі здійснює наймодавець власним коштом, якщо він не доведе, що пошкодження речі сталося з вини наймача.