Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 35. Договір позички

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати особливості договору позички, під яким слід розуміти договір при якому одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає чи зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку (ст. 827 ЦК України).

Зазначте, що правове регулювання цього договору здійснюється главою 60 ЦК. Крім того, до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦК.

Вкажіть на юридичні ознаки договору, він є: двосторонній, реальний або консенсуальний, безоплатний.

Варто вказати, що сторонами за договором позички є позичкодавець та користувач. Позичкодавцем можуть бути юридичні особи, якщо інше не визначено законом або їхніми установчими документами, юридичні особи публічного права, якщо укладання такого договору відповідає їхньому правовому статусу, а також фізичні особи.

Юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі в безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління чи контролю (ч. 2 ст. 829 ЦК України).

При вивчені даної теми зверніть увагу на різноманітні форми договору позички (ст. 828 ЦК України):

  • в усній формі - договір позички на речі побутового призначення між фізичними особами;

  • у простій письмовій формі - договір позички між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особами;

  • у простій письмовій формі - договір позички будівлі, іншої капітальної споруди, а на строк понад один рік - підлягає нотаріальному посвідченню;

  • у письмовій нотаріальній формі - договір позички транспортного засобу, у якому хоча б однією зі сторін є фізична особа.

При опануванні цієї теми студент повинен розкрити істотні умови договору позички є предмет і безоплатність договору.

Предметом договору позички може бути лише індивідуально-визначене майно, не споживане в процесі користування, оскільки його має бути повернуто після закінчення строку договору.

Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це чи якщо це випливає з суті відносин між ними.

Строк договору позички - може бути як визначений у договорі, так і невизначений, при цьому він обумовлюється відповідно до мети користування річчю.

Вкажіть на зміст договору позички, який складають відповідні права й обов'язки сторін.

Позичкодавець зобов'язаний:

  • попередити користувача про особливі властивості та недоліки речі, що йому відомі та можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна користувача чи інших осіб або призвести до пошкодження власне речі під час користування нею;передати користувачеві річ у комплекті й у стані, що відповідають умовам договору та призначенню цієї речі.

Позичкодавець мас право:

  • вимагати дострокового розірвання договору в разі істотних порушень договору;

  • на відчуження речі, котру він передав у користування. До набувача переходять права та обов'язки позичкодавця;

  • вимагати примусового повернення речі, а також відшкодування завданих збитків, якщо після припинення договору користувач її не: повертає.

Користувач зобов'язаний:

  • нести звичайні витрати щодо підтримання належного стану речі, переданої йому в користування;

  • користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної в договорі;

  • користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором;

  • повернути річ після закінчення строку договору в такому ж стані, у якому вона перебувала на момент її передання в користування;

  • повідомити позичкодавця про відмову від договору (позички) не пізніше як за сім днів до повернення речі, якщо вона потребує особливого догляду чи зберігання.

Користувач має право:

  • повернути річ, передану йому в користування, у будь-який час до спливу строку договору;

  • відремонтувати річ і вимагати від позичкодавця відшкодувати вартість ремонту, якщо той не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення й умов договору.

Позичкодавець має право вимагати розірвання договору та повернення речі, якщо:

  • у зв'язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому;

  • користування річчю не відповідає її призначенню та умовам договору;

  • річ самочинно передано в користування іншій особі;

  • у результаті недбалого поводження з річчю вона може бути знищена чи пошкоджена (ч. 2 ст. 834 ЦК України).

Користувач має право вимагати розірвання договору позички та відшкодування завданих збитків, якщо позичкодавець не виконує обов'язку передати річ у користування.

Варто вказати, що договір позички припиняється в разі смерті фізичної особи чи ліквідації юридичної особи, котрій річ було передано в користування, якщо інше не встановлено договором (ст. 835 ЦК України).

Якщо після припинення договору користувач не повертає річ, то позичкодавець має право вимагати її примусового повернення, а також відшкодування завданих збитків.