Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 5. Об’єкти цивільних прав

Розпочати відповідь необхідно з визначення об’єктів цивільних прав, ними є матеріальні і нематеріальні блага, з приводу яких виникають цивільні правовідносини.

Необхідно навести класифікацію об’єктів за різними підставами, а також надати їм характеристику.За критерієм оборотоздатності об’єкти цивільних прав поділяються на: а) об’єкти, що обертаються вільно; б) об’єкти, обмежено оборотоздатні; в) об’єкти, вилучені з цивільного обороту.

Потрібно дати визначення: 1) Речі - основний вид об’єктів цивільних прав. В залежності від особливостей їх правового режиму, цільового призначення та інших критеріїв речі здійснити їх класифікацію: засоби виробництва і предмети споживання; нерухомі та рухомі речі; подільні та неподільні речі; продукція, плоди та доходи;споживні та не споживні речі; визначені родовими ознаками або індивідуальними;головні речі та приналежності;складні речі та складові частині речі.

2) Майну - це особливий об’єкт. Під майном розуміється сукупність речей. У зміст поняття “майно” можуть включатися і майнові права, які є невід’ємними від майна та майновому комплексу - це підприємство, яке використовується для здійснення підприємницької діяль­ності. Він включає в себе: усі види майна, земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування тощо. Підприємство як єдиний майновий комплекс визнається нерухомістю.

Необхідно також зазначити, що важливими об’єктами цивільних прав є гроші, валютні цінності та цінні папери. Гроші - це речі, визначені родовими ознаками. Особливість грошей у тому, що вони оцінюються на за кількістю грошових знаків, а за числом грошових одиниць і є універсальним екві­валентом вартості будь-якого товару. Валютні цінності - це валюта України, грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, коштів на ра­хунках; вклади у банківських установах, платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації тощо), іноземна валюта, банківські метали (золото, срібло, платина тощо). Цінні папери - це документи встановленої форми з відпо­відними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права і визначають взаємовідносини між особою, яка ви­пустила ці документи, і власником, та передбачає виконання зобов’язань згідно з умовами їх випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документу іншим осо­бам. Згідно з ЦК України (ст.195) у цивільному обігу можуть бути такі групи цінних паперів: пайові цінні папери, що засвідчують участь у статутному капіталі, надають власникам право на участь в управлінні; боргові цінні папери, що засвідчують відносини позики і передбачають зобов’язання емітента сплатити у визначений строк кошти (облігації, векселі, чеки тощо);похідні цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов’я­заний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, цінним папером (опціони, ф’ючерси тощо; товаророзпорядчі цінні папери, що надають право їх держателям розпоряджатися майном, вказаним у цих документах (коносамент, складські свідоцтва тощо).

Неможливо залишити без уваги й такі об’єкти цивільних прав, як дії, послуги та зобов’язальні вимоги, нематеріальні блага. Дії, як об’єкти, безпосередньо спрямовані на створення пев­них матеріальних благ і не можуть бути відокремлені від самої зобов’язальної особи (робота по будівництву). Послуги займають особливе місце - це певна діяльність, яка створює не річ, а благо для задоволення суспільних потреб (транспортні послуги, охорони, схову тощо). Зобов’язальні вимоги - це право вимоги відповідної суми за певних умов (наприклад, в ТОВ при виході з учасників). Це може бути і право користування землею, якщо воно було вне­ском у майно ТОВ та інших підприємств. Нематеріальні блага – це: а) результати творчої діяльності осіб (авторів літературних творів, корисних моделей тощо); б) інформація (це документовані або публічно оголошені відомості про явища, що мали місце або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі. Порядок її використання встановлюється законом.

Об’єктом цивільних прав є і нематеріальні блага фізичної особи. Це честь, гідність людини, її здоров’я, недоторканість, безпека, ділова репутація, таємниця листування, таємниця особистого життя, вільний вибір місця проживання, свобода літературної та художньої творчості та інші.