Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 31. Найм будівлі або іншої капітальної споруди

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати, що договір найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди - це договір, за якого наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві за плату в тимчасове володіння та користування будівлю або іншу капітальну споруду.

Вкажіть, що правове регулювання цього договору здійснюється відповідно до § 4 гл. 58 ЦК та правилами щодо оренди нерухомого майна.

Розкрийте юридичні ознаки договору, вкажіть, що він є: двосторонній, консенсуальний, відплатний.

Зверніть увагу, що форма договору: письмова, а строком на 3-и роки і більше чи за бажанням однієї із сторін підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Істотними умовами договору є умови про предмет найму та про розмір плати за користування.

Необхідно звернути увагу на те, що предметом договору є будівлі або інші капітальні споруди. За своїм правовим режимом ці об'єкти належать до нерухомих речей, тому їх можна визначити як штучно збудований на земельній ділянці чи під нею (під землею) самостійний об'єкт, який фундаментальне пов'язаний із земельною ділянкою, використовується (або може використовуватися) за цільовим призначенням та переміщення якого є неможливим без його знецінення та зміни його призначення.

Будівля (капітальна споруда) - це будь-який штучно збудований на земельній ділянці чи під нею (під землею) самостійний об'єкт, який фундаментально пов'язаний із земельною ділянкою, використовується (або може використовуватися) за цільовим призначенням та переміщення якого є неможливим без його знецінення та зміни його призначення.

При розгляді даної теми необхідно знати, що не можуть бути об'єктами договору ларьки, кіоски, павільйони, інші подібні конструкції, а також об'єкти незакінченого будівництва та об'єкти житлового фонду.

Потрібно з’ясувати, що одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої споруди) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму (ст. 796 ЦК України).

Сторонами договору є наймодавець та наймач. Ними можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Вкажіть, що плата за користування будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремої частини) складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою. Вона може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Плата за користування будівлями, іншими капітальними спорудами вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Тема 32. Найм (оренда) транспортного засобу

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати особливості договору найму (оренди) транспортного засобу, під яким слід розуміти договір, при якому наймачу (орендарю) за плату надається транспортний засіб у тимчасове володіння та користування з наданням наймодавцем (орендодавцем) послуг для забезпечення нормального його використання або без надання таких послуг.

Правове регулювання цього договору здійснюється відповідно до § 5 гл. 58 ЦК та правилами щодо оренди певних видів транспортних засобів.

Розкрийте юридичні ознаки договору, вкажіть, що він є: взаємний, консенсуальний, відплатний.

Зазначте, що істотними умовами договору є умови про предмет та плату за користування.

Сторонами договору є наймодавець та наймач. Ними можуть бути будь-які фізичні та юридичні особи.

Предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо. Крім того, сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу (ст. 798 ЦК).

Варто вказати, що форма договору: письмова, а за участі фізичної особи піддягає нотаріальному посвідченню.

У межах зазначеного питання слід акцентувати увагу, що до основних прав наймача транспортного засобу законодавець відносить такі його можливості (ст. 800 ЦК) а) самостійно використовувати транспортний засіб у своїй діяльності; б) без згоди наймодавця укладати від свого імені договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу. На наймача покладається обов'язок підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані, а також нести витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів (ст. 801 ЦК).

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження речі несе наймодавець. Тому страхування транспортного засобу здійснює наймодавець. Однак наймач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані у зв'язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо він не доведе, що це сталося не з його вини. Крім того, він зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану іншій особі в зв'язку з використанням транспортного засобу, відповідно до глави 82 ЦК.

Слід розкрити види договору найму (оренди) транспортного засобу:

  • найм з екіпажем - найм транспортного засобу з наданням послуг по управлінню та технічній експлуатації (фрахтування);

  • найм без екіпажу - найм транспортного засобу без надання послуг по управлінню та технічній експлуатації.

Особливості договору найму транспортного засобу з екіпажем:

  • наймодавець надає наймачу послуги по керуванню та технічній експлуатації транспортного засобу, які повинні забезпечувати його нормальну роботу та безпечну експлуатацію;

  • склад екіпажу та його кваліфікація повинні відповідати обов язковим

  • для сторін правилам і умовам договору;

  • члени екіпажу є робітниками наймодавця та підкоряються його розпорядженням, які стосуються керування і технічної експлуатації

  • транспортного засобу;

  • екіпаж не припиняє трудових відносин із наймодавцем. Витрати на

  • утримання екіпажу несе наймодавець;

  • всі витрати, враховуючи поточний та капітальний ремонт транспортного засобу, несе наймодавець;

  • страхування транспортного засобу здійснюється наймодавцем;

  • наймач самостійно здійснює використання транспортного засобу у своїй діяльності і має право без згоди наймодавця укладати від свого імені договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу;

  • наймач має право передавати транспортний засіб у суборенду.

Особливості договору найму транспортного засобу без екіпажу:

  • наймач зобов'язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані;

  • наймач несе усі витрати, пов'язані з експлуатацією транспортного засобу (витрати на паливно-мастильні матеріали, парковку, технічне обслуговування, ремонт, тощо);

  • наймач зобов'язаний здійснювати як поточний, так і капітальний ремонт, якщо інше не передбачено договором;

  • на наймача покладено обов'язок проводити сплату податку з володільців транспортних засобів, а також збору за забруднення навколишнього природного середовища;

  • наймач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані у зв'язку з втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо від не доведе, що це сталося не з його вини;

  • наймач зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу.