Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 62. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду

Необхідно визначити, що цей вид деліктної відповідальності передбачений ст. 1176 ЦК України. Додаткове регулювання цього виду деліктних зобов'язань здійснюється Законом України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду» від 01.12.1994 р. (далі - Закон про порядок відшкодування шкоди).

У даному виді делікту суб'єктам заподіяння шкоди є правоохоронні та судові органи, до яких за ЦК України належать:

  • органи дізнання (міліція, податкова міліція, органи безпеки, митні органи, органи державного пожежного нагляду, тощо);

  • органи досудового слідства (слідчі прокуратури, слідчі ОВС, слідчі податкової міліції, слідчі органів безпеки);

  • органи прокуратури;

  • органи суду - органи, на які покладено здійснення функцій правосуддя.

Згідно з ч. 1 ст. 1176 ЦК України та відповідно до положень Закону про порядок відшкодування шкоди, відшкодування відбувається за наявності таких умов:

  • незаконного засудження;

  • незаконного притягнення як обвинуваченого;

  • незаконного затримання;

  • незаконного застосування як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд;

  • незаконного проведення в ході розслідування чи судового розгляду кримінальної справи обшуку, виїмки;

  • незаконного накладення арешту на майно;

  • незаконного відсторонення від роботи (посади) та інших процесуальних дій, що обмежують права громадян;

  • незаконного застосування адміністративного арешту чи виправних робіт;

  • незаконної конфіскації майна;

  • незаконного накладення штрафу;

  • незаконного проведення оперативно-розшукових заходів. Шкода, завдана фізичній особі внаслідок зазначених протиправних діянь, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду.

Потрібно зазначити, що право на відшкодування шкоди виникає у випадках:

1. виправдовувального вироку суду

2. встановлення в обвинувальному вироку суду чи іншому рішенні суду (крім ухвали чи постанови суду про повернення справи на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд) факту:

  • незаконного притягнення як обвинуваченого;

  • незаконного взяття і тримання під вартою;

  • незаконного проведення в ході розслідування чи судового розгляду кримінальної справи обшуку, виїмки;

  • незаконного накладення арешту на майно;

  • незаконного відсторонення від роботи (посади);

  • інших процесуальних дій, що обмежують чи порушують права та свободи громадян;

  • незаконного проведення оперативно-розшукових заходів;

3. закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину, відсутністю у діянні складу злочину або недоведеністю участі обвинуваченого у вчиненні злочину;

4. відмови в порушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи;

5. закриття справи про адміністративне правопорушення.

Фізична особа втрачає право на відшкодування шкоди у випадку:

  • закриття кримінальної справи на підстав закону про амністію (ч. З ст. 1176 ЦК України);

  • закриття кримінальної справи на підставі акта помилування (ч. З ст. 1176 ЦК України);

  • здійснення у процесі дізнання, попереднього (досудового) слідства або судового розгляду самообмови, що перешкоджала з'ясуванню істини і цим сприяла незаконному засудженню, незаконному притягненню до кримінальної відповідальності, незаконному застосуванню як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд, незаконному затриманню, незаконному накладенню адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт (ч. 4 ст. 1176 ЦК України).

Потрібно зазначити, що відповідно до ст. 3 Закону про порядок відшкодування шкоди фізичній особі, відшкодовуються (повертаються):

заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій;

  • майно (у тому числі гроші, грошові вклади і відсотки по них, цінні папери та відсотки по них, частка у статутному фонді господарського товариства, учасником якого був громадянин, та прибуток, який він не отримав відповідно до цієї частки, інші цінності), конфісковане або звернене в доход держави судом, вилучене органами дізнання чи досудового слідства, органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, а також майно, на яке накладено арешт;

  • штрафи, стягнуті на виконання вироку суду, судові витрати та інші витрати, сплачені громадянином;

  • суми, сплачені громадянином у зв'язку з поданням йому юридичної допомоги;

  • моральна шкода.

Відшкодування шкоди провадиться за рахунок коштів державного бюджету. Розмір сум визначається з урахуванням заробітку, не одержаного громадянином за час відсторонення від роботи (посади), за час відбування кримінального покарання чи виправних робіт як адміністративного стягнення.

Майно повертається в натурі, а в разі неможливості цього зробити його вартість відшкодовується за рахунок тих підприємств, установ, організацій, яким воно передано безоплатно.

Необхідно виділити, що громадянин, звільнений з роботи (посади) у зв'язку з незаконним засудженням або відсторонений від посади у зв'язку з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, має бути поновлений на колишній роботі (посаді), а в разі неможливості цього - йому має бути надано державною службою зайнятості іншу підходящу роботу. Робота (посада) надається громадянинові не пізніше місячного терміну з дня звернення, якщо воно надійшло протягом трьох місяців з моменту набрання законної сили виправдувальним вироком або винесення постанови (ухвали) про закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину, відсутністю в діянні скла злочину або недоведеністю участі обвинуваченого в його вчиненні.

Місцеві органи влади і самоврядування протягом місяця з дня звернення повертають громадянинові, який втратив право користування приміщенням внаслідок незаконного засудження, жиле приміщення, яке він займав раніше, а якщо воно не збереглося в натурі, то протягом шести місяців з дня звернення громадянина позачергово надають йому в тому ж; населеному пункті рівноцінне впорядковане жиле приміщення з урахуванням складу сім'ї та діючих норм житлової площі (ст. 9 Закону про порядок відшкодування шкоди).

Якщо громадянин у зв'язку з незаконним засудженням був позбавлений : військових або інших звань, а також державних нагород, то йому поновлюються звання і повертаються нагороди (ст. 10 Закону про порядок відшкодування шкоди).

Потрібно зазначити, що відшкодування моральної шкоди провадиться в разі, коли незаконні дії органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду завдали моральної втрати громадянинові, призвели до порушення його нормальних життєвих . зв'язків, вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом провадиться, виходячи з розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом (ст. 13 Закону про порядок відшкодування шкоди).

Особливий порядок відшкодування шкоди закріплений відносно шкоди, завданої фізичній або юридичній особі внаслідок постановлення судом незаконного рішення в цивільній справі (ч. 5 ст. 1176 ЦК України). Для настання відповідальності в цьому випадку необхідно встановити в діях судді (суддів), які вплинули на постановлення незаконного рішення, складу злочину за обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. Тобто обов'язковою підставою деліктної відповідальності є наявність вини.