Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 37. Договір побутового підряду

При опануванні цієї теми студент повинен розкрити поняття договору побутового підряду, під яким слід розуміти договір при якому підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу (ч. 1 ст. 865 ЦК України).

Розкрийте юридичні ознаки договору. Він є: двосторонній; консенсуальний; відплатний; публічний - особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, взяла на себе обов'язок здійснювати виконання робіт для кожного, хто до неї звернеться.

Необхідно звернути увагу, що сторонами договору є підрядник і замовник. Підрядниками, зазвичай, є спеціалізовані підприємства й об'єднання побутового обслуговування, правоздатність яких спрямована на надання громадянам різноманітних послуг і виконання робіт, а також громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності. Замовником може бути тільки фізична особа (споживач).

Предметом договору побутового підряду є результат роботи, що здатний задовольняти побутові й особисті потреби фізичної особи.

У межах зазначеного питання необхідно зазначити про форму договору побутового підряду. Договір вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію чи інший документ, що підтверджує укладання договору. Відсутність у замовника цього документа не позбавляє його права залучати свідків для підтвердження факту укладання договору чи його умов (ст. 866 ЦК України).

Зверніть увагу, що ціна (вартість робіт), виконаних за договором побутового підряду, визначається за погодженням сторін, якщо інше не передбачено у встановленому порядку прейскурантами (цінниками), тарифами тощо. Робота оплачується замовником після її остаточного передання підрядником. За згодою замовника вона може бути оплачена при укладанні договору через видання авансу чи в повному обсязі.

При опануванні цієї теми студент повинен розкрити зміст договору, який становлять права й обов'язки сторін.

Підрядник зобов'язаний:

  • виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб (ч. 1 ст. 865 ЦК України);

  • до укладання договору побутового підряду надати замовникові необхідну та достовірну інформацію про запропоновані роботи, їхні види й особливості, про ціну та форму оплати, а також повідомити замовникові на його прохання інші відомості, що стосуються договору (ст. 868 ЦК України);

  • назвати замовникові конкретну особу, котра буде виконувати роботу, якщо за характером це має значення (ст. 868 ЦК України);

  • при здаванні робіт замовникові повідомити його про вимоги, котрих необхідно дотримуватися для ефективного та безпечного використання виготовленої чи переробленої речі або іншої виконаної роботи, а також про можливі для замовника чи інших осіб наслідки недотримання відповідних вимог (ч. 2 ст. 869 ЦК України).

Підрядник має право:

  • у разі нез'явлення замовника за одержанням виконаної роботи чи іншого ухилення з його боку від її прийняття, письмово попередити замовника, зі спливом двох місяців від дня такого попередження продати предмет договору побутового підряду за розумну ціну, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів, внести в депозит нотаріуса на ім'я замовника (ч. 1 ст. 874 ЦК України);

  • у випадках, зазначених вище, замість продажу предмета договору побутового підряду притримати його чи вимагати відшкодування (ч. 2 ст. 874 ЦК України).

Основним обов'язком замовника є прийняти та оплатити виконану підрядником роботу (ч. 1 ст. 865 ЦК України).

Замовник має право:

  • відмовитися від оплати відповідних робіт або послуг, якщо підрядник нав'язує замовникові включення до договору додаткових оплатних робіт чи послуг (ч. 1 ст. 867 ЦК України);

  • у будь-який час до здачі йому роботи відмовитися від договору, сплативши підрядникові частину встановленої ціни пропорційно роботі, фактично виконаній до повідомлення про відмову від договору, та відшкодувавши йому витрати, здійснені до цього моменту з метою виконання договору, якщо вони не входять до частини ціни роботи, що підлягає сплаті (ч. 2 ст. 867 ЦК України);

  • вимагати розірвання договору та відшкодування збитків, якщо внаслідок неповноти чи недостовірності інформації, отриманої від підрядника, був укладений договір на виконання робіт, які не мають тих властивостей, котрі мав на увазі замовник (ч. З ст. 869 ЦК України).

Вивчаючи дану тему, необхідно звернутися до ст. 872 ЦК, в якій передбачені права замовника в разі істотного порушення підрядником договору:

1. Якщо підрядником були допущені істотні відступи від умов договору побутового підряду або інші істотні недоліки в роботі, виконаній із матеріалу замовника, він має право вимагати за своїм вибором:

1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості;

2) розірвання договору та відшкодування збитків.

2. У разі виявлення інших відступів від умов договору або інших недоліків у роботі замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного усунення цих недоліків у розумний строк або відшкодування його витрат на усунення недоліків чи відповідного зменшення плати.

3. Вимога про безоплатне усунення недоліків роботи, виконаної за договором побутового підряду, які можуть становити небезпеку для життя або здоров’я замовника та інших осіб, може бути пред’явлена замовником або його правонаступником протягом десяти років з моменту прийняття роботи, якщо у встановленому законом порядку не передбачені більш тривалі строки (строки служби). Така вимога може бути пред’явлена незалежно від того, коли виявлено ці недоліки, у тому числі й при виявленні їх після закінчення гарантійного строку.

У разі невиконання підрядником цієї вимоги замовник має право протягом цього ж строку вимагати повернення частини ціни, сплаченої за роботу, або відшкодування його витрат на усунення недоліків.