Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 27. Договір довічного утримання

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати, що договір довічного утримання (догляду) – це договір, при якому, одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру чи їхню частину, інше нерухоме або рухоме майно, що має значну цінність, набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням і (чи) доглядом довічно.

Зазначте, що правове регулювання договору передбачено главою 57 ЦК.

При розкритті теми, вкажіть на юридичні ознаки договору: односторонній, реальний, відплатний, алеаторний (ризиковий). Зверніть увагу, що цей договір відноситься до довірчого (фідуціарного), оскільки за неможливості подальшого виконання фізичною особою обов'язків набувача за договором довічного утримання (догляду) з підстав, що мають істотне значення, обов'язки набувача може бути передано за згодою відчужувача члену сім'ї набувача або іншій особі за їхньою згодою.

Сторони договору: відчужувач (фізична особа, незалежно від віку та стану здоров'я) та набувач (повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа). Можлива наявність декількох набувачів (фізичних осіб) за договором. У такому разі вони стають співвласниками майна на праві спільної сумісної власності.

Зверніть увагу, що договір може бути укладено відчужувачем на користь третьої особи.

Необхідно звернути увагу на специфіку предмету договору полягає в тому, що, по-перше, для забезпечення утриманням та (або) доглядом може бути відчужено лише житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, і, по-друге, утримання може здійснюватися в усіх видах матеріального забезпечення, як і догляд, за домовленістю між сторонами.

Вкажіть, що строк дії договору визначається безпосередньо його природою і дорівнює періоду життя утриманця.

Визначте, що форма договору письмова та підлягає нотаріальному посвідченню, а щодо передання нерухомого майна — підлягає державній реєстрації.

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати способи забезпечення захисту інтересів відчужувача: а) позбавлення набувача права розпорядження майном, переданим йому за договором довічного утримання (догляду) на праві власності; б) заборона звернення стягнення на майно набувача протягом життя відчужувача; в) покладання ризику випадкового знищення (пошкодження) майна на набувача, яке йому було передано.

При підготовці по даній темі, слід визначити, що істотними умовами договору є умови про предмет та оцінку матеріального забезпечення відчужувача. На особливу увагу заслуговують визначення всіх видів матеріального забезпечення, а також усіх видів догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Так, на набувача покладається обов'язок здійснення систематичного матеріального забезпечення відчужувача, через надання в натурі житла, харчування, догляду та необхідної допомоги. Усі способи забезпечення в натурі підлягають обов'язковій конкретизації власне в договорі.

Запам’ятайте, цивільне законодавство передбачає один із видів матеріального забезпечення, що покладається на набувача, - здійснення щомісячної, виплати відчужувачу певної грошової суми. Зазначене забезпечення підлягає грошовій оцінці (така оцінка підлягає індексації в порядку, встановленому законом).

На набувача, що отримав від відчужувача майно у власність, покладається заборона на здійснення будь-яких дій щодо розпорядження. Зокрема набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на під ставі іншого правочину. Проте втрата (знищення), пошкодження майна, як було передане набувачеві, не є підставою для припинення чи зменшення обсягу його обов'язків перед відчужувачем, що вказує на ризиковий для набувача зміст цього договору.

Запам’ятайте, що на майно, передане набувачеві за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернено стягнення протягом життя відчужувача. На набувача може покладатися обов'язок щодо забезпечення відчужувача або третьої особи житлом у будинку (квартирі), переданому йому договором. При цьому в договорі має бути конкретно визначено ту части помешкання, у якій відчужувач має право проживати (ст.. 750 ЦК).

Вкажіть, що у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Якщо обов’язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності. Набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).

У разі ж смерті набувача його обов'язки переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане відчужувачем. Якщо таких спадкоємців немає чи вони відмовилися від прийняття майна, переданого відчужувачем, то останній набуває права власності на це майно. Це також є однією з підстав припинення договору довічного утримання (догляду).

Необхідно звернути увагу на те, що договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

1) на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від його вини;

2) на вимогу набувача (ст. 755 ЦК).

У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов’язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення. У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню. У разі розірвання договору у зв’язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов’язки за договором.