Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

29. Наведіть відмінні особливості графіка сумарного обліку часу та комбінованого.

Графік підсумкового обліку робочого часу застосовується на підприємствах з нерівномірним завантаженням в окремі дні тижня або місяці, коли неможливо встановити робочий день нормальної тривалості. При такому графіку допускається різна тривалість робочого дня по днях тижня, але не більше 11год. 30хв. Перевага: склад бригади протягом дня є постійним. Це підвищує відповідальність працівників за виконання виробничого завдання. Недоліки: нерівномірна завантаженість, велика тривалість робочого дня, що викликає стомлюваність і може призвести до погіршення якості продукції та зниження продуктивності праці.

Комбінований графік передбачає поєднання графіків і застосовується на підприємствах з подовженим робочим днем. У ресторанах кухарі працюють через день за двобригадним графіком, але на роботу виходять у різний час, тобто за стрічковим графіком. Іноді в заготівельному цеху з ранку виходить на роботу вся бригада, але частина кухарів працює за стрічковим графіком щодня по 7 годин, а бригадири - за двобригадним графіком -через день. Таким чином, після виготовлення основної маси напівфабрикатів у цеху залишається менше працівників.

30. Вкажіть види спеціалізованих цехів. Охарактеризуйте організацію роботи борошняного цеху: призначення, асортимент продукції, оснащення.

Види спеціалізованих цехів: кондитерський, борошняних виробів та кулінарний.

Організація роботи цеху борошняних виробів. Призначення – для відпуску кулінарних борошняних виробів, асортимент яких складає: пиріжки печені з різними наповнювачами, млинчики з різноманітними фаршами, біляші, вареники, пельмені, а також кулінарні борошняні напівфабрикати.

Такий цех організовують на підприємствах з повним виробничим циклом, на спеціалізованих підприємствах, де відпускають продукцію відповідно до назви підприємства (вареничні, чебуречні, пиріжкові)

На заготівельних підприємствах борошняні вироби переважно виготовляють у кулінарному цеху, але при значному обсязі виробництва може бути організоване окремо приміщення для приготування вареників та іншої продукції.

Спрощена схема організації виробництва виробів з борошна:

  1. підготовка сировини

  2. замішування тіста:

- приготування фаршу

- укладання фаршу

  1. формування виробів

  2. розстоювання

  3. випікання

  4. остигання.

31. Охарактеризуйте план-меню, його призначення. Фактори, які враховують під час складання плану-меню.Планування меню дуже важливо в ресторанах, кафе, барах та інших ЗРГ. Основним етапом оперативного планування є складання плану-меню. Він застосовується для визначення меню на кожен день відповідно до товарообороту ЗРГ. Головне призначення плану-меню на підприємстві ресторанного харч. - це визначення кількості блюд і необхідних для їх приготування продуктів. Так, на підставі плану-меню і залишку сировини на виробництві (кухні) визначається добова потреба в продуктах і виписується вимога до комори.У бухгалтерії ЗРГ по плану-меню складаються калькуляції і встановлюються роздрібні ціни на страви, а також складаються меню для відвідувачів (меню торгового залу), в яких, крім найменування страви і його вартості, вказується маса страви в готовому вигляді, а також інгредієнти . Крім того, складання плану-меню дає можливість зрг забезпечити різноманітність страв по днях тижня, уникнути повторень одних і тих же страв, забезпечити чітку організацію постачання виробництва сировиною та напівфабрикатами, правильно організувати технологічний процес приготування їжі і працю працівників виробництва.

План-меню складається за уніфікованою формою в одному примірнику завідуючим виробництвом (шеф - кухарем, бригадиром) напередодні дня приготування їжі (не пізніше 15 годин) і затверджується керівником організації.

Затверджуючи план-меню, керівник і завідуючий виробництвом несуть відповідальність за те, щоб страви, що включаються в меню, були у продажу протягом всього дня.

При складанні планового меню враховуються багато факторів, такі як: кваліфікація кухарів, споживчий попит, можливсті постачання сировиною і сезонність сировини, технічне оснащення підприємства.

В плані-меню вказується асортимент і кількість страв кожного найменування, які можуть бути приготовані на даному зрг по днях тижня. Страви в плані-меню записуються в такій послідовності: холодні закуски, перші страви, другі страви, напої, комплексні обіди і так далі.

Якщо в зрг асортимент страв дуже великий, то в план-меню можуть включатися замовні порційні страви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]