Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

21. Особл. Орг.. М'ясо-рибного цеху.Призн, оснащення.

М'ясо-рибні цехи організують у закладах середньої потужності (ресторанах, їдальнях). Передбачається обробка м'яса, птиці, риби в одному приміщенні. З огляду на специфічний запах рибних продуктів, необхідно організувати окремі потоки обробки м'яса й риби (рис. 9.8). Крім окремого обладнання, виділяють окремо інструмент, тару, обробні дошки, марковані для обробки риби й м'яса. На лінії обробки м'яса встановлюють ванну для промивання м'яса, розрубочний стілець, виробничий стіл для обвалки м'яса, приготування напівфабрикатів, м'ясорубку, опалювальну шафу для обробки птиці. Крім того, в цеху встановлюють холодильну шафу для зберігання й охолодження напівфабрикатів.

Для заміни мийної ванни на ділянці обробки м'яса можна установити резервуари з трапом, викладені керамічною плиткою, з низькими бортиками.

М'ясо розморожують й обмивають над трапом щіткою-душем. Для розрубки туші баранини або свинини використовують сокиру, а для приготування рагу – ножі-рубаки (великий і малий). Обвалку м'яса виконують обвалочними ножами (великим і малим).

На робочому місці для приготування порційних і дрібношматкових напівфабрикатів встановлюють виробничий стіл, на який укладають обробну дошку, зліва від неї розташовують лоток з сировиною, праворуч – з напівфабрикатами. За дошкою розташовують настільні ваги. Для розпушування порційних шматків використовують розрихлювач до універсального приводу або цей процес виконують вручну за допомогою сапки. Шпигування м'яса коріннями або шпигом виконують за допомогою спеціальної голки. На робочому місці з виготовлення напівфабрикатів можуть використовуватися столи з вбудованою холодильною шафою.

На робочому місці для приготування січених напівфабрикатів встановлюють ванни для замочування хліба або казани на металевих підставках. З механічного устаткування використовують м'ясорубку й фаршемішалку від універсального приводу. Біля виробничих столів розташовують пересувний стелаж для транспортування підготовлених напівфабрикатів у гарячий цех.

На місцях обробки м'яса можна обробляти й птицю, але з розривом за часом.

На ділянці обробки риби встановлюють ванну для дефростації мороженої риби, столи для очищення й потрошіння риби. Потрошать рибу на виробничому столі вручну за допомогою малого ножа поварської трійки. Нехарчові відходи збирають у спеціальний бак.

Для приготування порційних напівфабрикатів організовують окреме робоче місце.

Для приготування рибного фаршу використовують м'ясорубку, що не застосовується для приготування м'ясного фаршу.

Технологічний процес обробки риби осетрових порід здійснюють на тих же робочих місцях, що й обробку риб з кістяком. Рибні напівфабрикати укладають у лотки і зберігають у холодильних камерах за температури не вище +5°С. Термін зберігання – до 12 год, січених – не більше 6 год.

Організація роботи цеху. Загальне керівництво цехом здійснює завідувач виробництвом. Якщо в цеху працює п’ять і більше працівників – призначається бригадир (кухар IV або V розрядів), який разом з іншими кухарями виконує виробничу програму.

У ресторані кухар V розряду виготовляє напівфабрикати для складних і бенкетних страв, порційні напівфабрикати з яловичини, баранини, свинини. Кухар IV розряду обробляє рибу осетрових порід, заправляє тушки птиці, нарізає м'ясо й рибу на порції, виготовляє нескладні напівфабрикати. Кухарі IV і III розрядів здійснюють розрубку м'яса, обвалку його частин. Кухар III розряду обробляє рибу частикових порід, виготовляє кнельну масу й напівфабрикати з неї, нарізає дрібношматкові напівфабрикати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]