Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

16. Вкажіть склад та призначення гарячого цеху. Охаракт.Організауцію роботи в цеху

Гарячий цех є основним цехом закладу ресторанного господарства, у якому завершується технологічний процес приготування їжі. Загальний вигляд гарячого цеху закладу ресторанного господарства наведено на рис. 11.1. Виробничу програма гарячого цеху складають на підставі плану-меню – асортименту страв, реалізованих через торгівельний зал, асортименту кулінарної продукції, які реалізують через буфети та підприємства роздрібної мережі (магазини кулінарії, лотки).

У гарячому цеху здійснюють теплову обробку продуктів і напівфабрикатів, варять бульйони, готують супи, соуси, гарніри, другі страви, випікають борошняні кулінарні вироби, що використовують як гарнір до перших страв – пиріжки, розтягаї тощо, а також виконують теплову обробку продуктів| для холодних і солодких страв. Невеликі підприємства, які не мають в своєму складі кондитерського цеху, у гарячому цеху здійснюють також випікання кондитерських виробів. З урахуванням того, що робота в гарячому цеху дуже різна, там працюють кухарі різної кваліфікації. Рекомендується таке співвідношення кухарів: VI розряду – 15–17 %, V розряду – 25–27 %, IV розряду – 32–34% і III розряду – 24–26 °%. У виробничу бригаду гарячого цеху входять також мийниці кухонного посуду, кухонні підсобні працівники.

Кухар VI розряду є бригадиром або старшим кухарем і відповідає за організацію технологічного процесу в цеху, якість і дотримання виходу страв, стежить за дотриманням технології приготування страв і кулінарних виробів, готує порційні, фірмові, бенкетні страви.

Кухар V розряду готує й оформляє страви, які вимагають складнішої кулінарної обробки.

Кухар IV розряду готує перші й другі страви масового попиту, пасерує овочі, готує пюре.

Кухар III розряду здійснює підготовку продуктів (нарізає овочі, варить крупи, макаронні вироби, жарить картоплю, вироби з котлетної маси тощо).

У невеликих гарячих цехах роботу цеху очолює завідувач виробництва.

17. Наведіть структуру ГЦ основні вимоги до розм..

У гарячий цех направляють напівфабрикати з усіх заготівельних цехів, тому гарячий цех розташовують так, щоб він мав зручний зв'язок із заготівельними цехами, з холодним цехом і примикав до роздавальні, а також до мийної столового та кухонного посуду.

Якщо підприємство має кілька залів, розташованих на різних поверхах, гарячий цех, як правило, знаходиться на одному поверсі з головним залом, який має найбільшу кількість місць. На всіх інших поверхах мають бути роздавальні із плитою для смажіння порційних страв та марміти. Постачання цих роздавалень готовою продукцією забезпечують підйомники. Розмір площі гарячого цеху для підприємств різних типів і з різною кількістю місць у торговельному залі визначають з урахуванням необхідного обладнання.

У закусочних на 25–50 місць і кафе на 25 місць, які працюють на напівфабрикатах, приготування холодних і гарячих страв, нарізку хліба здійснюють в одному приміщенні. У закусочних на 75–100 і кафе на 50–100 місць, які працюють на напівфабрикатах, для приготування холодних і гарячих страв мають бути окремі приміщення, нарізку хліба здійснюють у холодному цеху.

У закусочних на 25 місць, які працюють на сировині, холодна обробка м’яса, риби, овочів, приготування холодних і гарячих страв, нарізка хліба здійснюють в одному приміщенні. У закусочних на 50 і більше місць, які працюють на сировині, холодну обробка м’яса, риби та овочів виконують в окремому приміщенні. У закусочних на 75 і більше місць, які працюють на сировині, як і в закусочних, які працюють на напівфабрикатах, для приготування холодних і гарячих страв існують окремі приміщення, нарізка хліба в такому разі здійснюють також у холодному цеху.

Гарячий цех поділяється на два спеціалізованих відділення – супове і соусне. У суповому відділенні готують бульйони і супи, у соусному – другі страви, гарніри, соуси, гарячі напої. Кількість кухарів у кожному відділенні визначається співвідношенням 1:2, тобто в суповому відділенні кухарів удвічі менше. У гарячих цехах малої потужності такого розподілу, як правило, немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]