Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

Узагальнена структура гарячого цеху

  1. Відділення для приготування перших страв (супове).

  2. Відділення для приготування других страв, соусів, гарнірів (соусне).

  3. Ділянка приготування борошняних кулінарних виробів.

  4. Ділянка приготування гарячих напоїв.

18.Призн.,структ. Хол цеху та вимоги до розміщення.

Холодний цех організовують на підприємствах із цеховою структурою виробництва (у ресторанах, їдальні, кафі тощо).

На спеціалізованих підприємствах і в підприємствах невеликої потужності, які реалізують невеликі асортименти холодних закусок, і мають безцехову структуру, для приготування холодних страв відокремлюють окреме робоче місце в загальному виробничому приміщенні. Холодний цех призначений для приготування, порціонування й оформлення холодних страв і закусок. Асортименти холодних страв залежить від типу підприємства, його класу. Так, у ресторані 1-го класу в асортимент холодних страв щодня повинно включатися не менше 10 страв, вищого класу – 15 страв. Холодний цех розміщують, як правило, в одному з найсвітліших приміщень із вікнами, які виходять на північ або північний захід. Цех повинен мати зручний зв'язок з гарячим цехом, де здійснюється теплова обробка продуктів, необхідних для приготування холодних страв, а також з роздавальною й мийною столового посуду. На невеликих підприємствах організують універсальні робочі місця, на яких послідовно готують холодні страви відповідно до виробничої програми. У холодних цехах ресторанів та інших підприємств із різноманітним асортиментом холодних страв і закусок виділяють технологічні лінії приготування холодних страв і закусок, солодких страв і напоїв. На цих лініях організуються окремі робочі місця.

Робочі місця холодного цеху

• для приготування салатів і вінегретів;

• нарізання гастрономічних м'ясних і рибних продуктів;

• порціонування й оформлення страв;

• приготування заливних страв;

• бутербродів;

• холодних супів;

• солодких страв і напоїв.

Режим роботи холодного цеху встановлюють залежно від типу підприємства й режиму його роботи. За тривалості 11 год і більше працюють за ступінчатим, двобригадним або комбінованим графіком. Загальне керівництво цехом здійснює бригадир або відповідальний працівник з кухарів VI або V розряду. Він стежить за дотриманням технології приготування холодних і солодких страв і графіка реалізації, щоб виключити перебої в обслуговуванні відвідувачів.

Звечора готують трудомісткі страви: заливні страви, киселі, компоти тощо.

Роботу починають з підготовки інвентарю, посуду, отримання продуктів згідно з виробничим завданням. Завдання видають відповідно до кваліфікації кухаря.

Кухарі III розряду – підготовка продуктів, які входять до складу страв (варіння овочів, нарізка їх, обробка оселедця).

Кухарі IV розряду – заправляння, порціонування і оформлення холодних страв масового попиту (салати овочеві, рибні, м'ясні, вінегрети, риба під маринадом тощо), солодких страв.

Кухарі V розряду готують і оформляють складні страви (заливна, фарширована риба, асорті рибного й м'ясного желе, муси тощо).

У холодних цехах з більшим обсягом роботи здійснюють поопераційний поділ праці з урахуванням кваліфікації кухарів.

По закінченні робочої зміни бригадир або відповідальний кухар складає звіт про реалізацію страв за день у торговельний зал, буфети й філії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]