Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

19.Орг.Роботи м'ясного цеху:призн.,асорт, оснащення

Централізоване виробництво напівфабрикатів із м’яса організовують у м’ясних цехах заготівельних закладів ресторанного господарства. Вони більш механізовані, тут застосовують транспортери, підвісні й потокові лінії тощо.

Асортимент м'ясних напівфабрикатів:

крупнокускові напівфабрикати з яловичини (товстий, тонкий край, верхній і внутрішній шматки стегна та ін.);

зі свинини й баранини (корейка, окіст, лопаткова частина, грудинка тощо);

кістки;

порційні напівфабрикати з яловичини, свинини, баранини (антрекот, біфштекс, ескалоп тощо);

дрібнокускові напівфабрикати з яловичини (бефстроганов, піджарка, азу, гуляш);

з баранини й свинини (шашлик, рагу тощо);

з рубаного м'яса (біфштекс, котлети, шніцелі);

перець, кабачки, фаршировані м'ясом і рисом.

До складу приміщень м'ясного цеху на великих заготівельних підприємствах входять: дефростери, мийне відділення туш, приміщення для обсушування, приміщення для обвалки, жиловки, готування напівфабрикатів.

Технологічний процес обробки м'яса складається з операцій:

• дефростація замороженого м'яса;

• зачищення поверхні й зрізання ветеринарного клейма;

• обмивання, обсушування розділення на відруби;

• обвалка відрубів і виділення крупнокускових частин;

• жилкування м'яса й готування напівфабрикатів натуральних і рублених.

Організація праці в цеху. Роботу м'ясного цеху заготівельного підприємства організують в одну або дві зміни, залежно від потужності. У великих цехах можуть організовувати окремі бригади обвальщиків, жиловщиків, виробників напівфабрикатів. Обвалку м'яса здійснюють працівники III, IV і V розрядів. Жиловку м'яса – жиловщики I, II і III розрядів. Нарізання напівфабрикатів – працівники Ш та IV розрядів. У м'ясних цехах ресторанів, їдалень працюють кухарі III і IV розрядів.

У великих м'ясних цехах працівники протягом робочого дня зайняті однорідною роботою, тобто застосовується поопераційний поділ праці. У невеликих м'ясних цехах кухар виконує по черзі кілька операцій.

20. Технологічні лінії та ділянки Оц при де центр. Виробництві.

Овочевий цех призначений для механічної обробки овочів, картоплі і приготування з них напівфабрикатів. Асортимент овочевих напівфабрикатів наведено на рис 7.1. Овочеві напівфабрикати постачаються в заклади ресторанного господарства і в роздрібну торгівлю з цехів, які організовуються при великих плодоовочевих базах, овочесховищах, на комбінатах напівфабрикатів та в фабриках-заготівельнях.

До складу приміщеннь овочевого цеху на заготівельному підприємстві входять:

  1. відділення для миття картоплі та овочів (з частковим зберіганням)

  2. відділення доочистки картоплі і овочів та сульфітації картоплі

  3. охолоджувальна камера напівфабрикатів

  4. комора зберігання бісульфіта натрія

  5. відділення для виробництва сирого та сухого крохмалю

  6. комора сухого крохмалю

  7. калориферна

  8. комора тари

  9. приміщення начальника цеху.

На великих заготівельних підприємствах організовуються кулінарні відділення, в яких виконується: варіння овочів (для кулінарного цеху) і овочів в кожурі (для магазинів кулінарії); нарізання сирих і варених овочів, зелені, які використовуються для приготування перших страв; маринування овочів; тушкування капусти.

В овочевих цехах заготівельних підприємств для прискорення виробництва напівфабрикатів передбачається три потоково-механізовані лінії: 1) перша – для обробки картоплі і виробництва напівфабрикату «Картопля сульфітована»;

2) друга – для очищення моркви, буряка, цибулі і приготування напівфабрикатів. «Овочі очищені»

3) третя – для обробки капусти і виробництва напівфабрикату «Капуста очищена»

На першій стадії технологічного процесу овочі сортують за якістю і калібрують за розміром з використанням сортувальної і калібровочної машин. Але, як правило овочі на підприємство надходять вже відсортовані.

В бункер засипається картопля, яка за допомогою транспортера поступає до вібромийної машини. В машині картопля очищається від грязі і піску. З мийної машини картопля поступає по лотку в каменеловушку, де звільняється від камінців. Потім наклонним транспортером подається в картоплеочитку, в якій відбувається механічне очищення картоплі від кожури. Після чого очищена картопля по наклонному лотку через віконце подається на конвеєр інспекції і доочистки. Де організовуються робочі місця (кількість яких залежить від потужності цеху), розміщені вздовж конвеєрної лінії з обох сторін. Картопля для доочищення подається на стрічку транспортера і рухається до робочих місць чистильниць вздовж бортику, який примикає до транспортеру. Чистильниця, працюючи сидячи відкриває заслінку, набирає з стрічки, що рухається картоплю і направляє його в заглиблення столу для доочищення жолобковим ножем. У кожного робочого місця на кришках столу є два жолобкових отвори: справа – для відходів та зліва для очищеної картоплі. Норми довжини столу вздовж конвеєра на одного працюючого – 0,7 м.

Далі очищена картопля по жолобу потрапляється на стрічку транспортера і направляється в сульфітаційну машину. Сульфітація картоплі здійснюється 0,5…1 % розчином бісульфіта натрія протягом 5 хвилин. Оброблена таким чином картопля може зберігатися, не темніючи на повітрі, протягом 48 годин при температурі 2…7 градусів або 24 год при температурі 15…16 градусів. Для промивання сульфітованої картоплі використовують вани з проточною водою або душові пристрої. Отриманий напівфабрикат поступає по наклонному транспортеру в приймальний пристрій вагового дозатора, відрегульованого на певну масу. Коли маса картоплі досягає зафіксованої ваги стрічка транспортеру зупиняється і картопля висипається в поліетиленовий мішок. Фасована картопля зберігається до реалізації в охолоджувальних камерах.

Відходи від механічної обробки картоплі (мезгу з водою) і відходи, які отримуються при доочистці картоплі на конвеєрній лінії, поступають по трубопроводу на тертку, де подрібнюються і далі насосом подаються в збірний приймальник , звідти – в крохмальний агрегат.

Обробка коренеплодів в овочевих цехах здійснюється на аналогічних механічних потокових лініях як і для картоплі сульфітованої. Технологічний процес обробки здійснюється в наступній послідовності: миття; механічне очищення; ручне доочищення; зважування та фасування в поліетиленові мішки. На цих лініях встановлені ті ж види обладнання що й для картоплі, лише за виключенням агрегату для сульфітації.

В деяких овочевих цехах встановлюють лінії на яких використовують термічне очищення картоплі та коренеплодів вогневим і паровим способом.

На лінії обробки коренеплодів передбачають ділянку обробки цибулі

Обробку цибулі починають з механічної очистки в машині, яка по конструкції аналогічна конструкції картоплечистки, але не має абразивної поверхні в робочій камері. Потім здійснюють її доочистку на стрічковому транспортері, вздовж якого розміщені робочі місця чистильниць. Решта виробничих процесів аналогічна розглянутим раніше.

На третій потоково-механізованій лінії обробляють свіжу капусту і сезонні овочі (кабачки, баклажани, перець, цвітну капусту, салат і т.д.).

Після перебирання, сортування, видалення загнивших частин овочі направляються по конвеєру в мийну машину, а з машини помиті овочі з конвеєра попадають на виробничі столи, які встановлені вздовж нього. Чистильниці овочів видаляють кірку, плодоніжки, насіння, висвердлюють качани з капусти. На цій же лінії передбачають ділянку обробки зелені.

На ділянці обробки зелені (зеленої цибулі, укропу, петрушки і т.д.) здійснюють перебирання, сортування, видалення загнивши частин, відділення коренем від листків у зелені. Для цього використовують виробничі столи, з отворами для відходів і напівфабрикатів такої ж конструкції, як і для очистки картоплі. На столах – розподільча дошка і функціональні ємкості. Після обробки зелень промивають у ванні або в спеціальній машині з душовим пристроєм в камері.

Виготовлені овочеві напівфабрикати вкладають в тару, маркують і направляють в експедицію.

Термін та температура зберігання напівфабрикатів з овочів при централізованому виробництві: Температура зберігання овочевих напівфабрикатів - 2..6 градусів. Картопля сира чищена сульфітована – 48 год; морква, буряк, цибуля ріпчаста сирі чищені,петрушка оброблена коріння, селера оброблена коріння, пастернак оброблений коріння – 24 год; петрушка зелень, селера зелень, цибуля зелена оброблена, хрін оброблений, естрагон зелень – 18 год; капуста білокачанна свіжа зачищена, редис, редька оброблені, нарізані – 12 год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]