Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

9.Охарактеризуйте способи доставки та маршрути завезення продуктів у заклади ресторанного господарства.

Способи доставки продуктів: -централізовані;-децентралізовані.

Централізовані-відбуваються силами та засобами постачальника.

Децентралізоване постачання-вивіз товарів від постачальників забезпечує саме під-ство, використав.свій транспорт. Цей вид доставки менш ефективний, оскільки призводить до нераціонального викор.транспорту;простою,збільш.кіл-сті холостих пробігів;відволікає працівникі від виконання своїх обов’язків,здорожує перевезення.

Зі способами доставки тісно повязан і маршрути завезення продуктів. При деценрал-ній доставці про-кти доставляються на під-ство лінійними (маятниковими) маршрутами, а при централ-ній-переважно кільцевими маршрутами ,тобто на одній машині товар товар доставляється на декілька під-ств при цьому застосовується маятникові рейси. Кільцевий маршрут дозволяє більш повно використовувати вантажопідйомність транспорту,скоротити транспорт.витрати, прискорити повернення тари.

10.Наведіть класифікацію постачальників сировини та продовольчих товарів у заклади ресторанного господарства.

Одним з важливих завдань організації постачання є вибір раціональної, економічної форми поставок товарів закладам ресторанного господарства. Постачання представляє собою відвантаження або відпуск товарів від постачальників одержувачам. Відпустка - здача її на складі постачальника. Залежно від обсягу поставок, наявності складських приміщень і характеру продуктів (особливо швидкопсувні, швидкопсувні, не швидкопсувні) застосовується транзитна або складська форма постачання.

Транзитна форма постачання передбачає наявність проміжної ланки, а рух товарів відбувається за схемою «постачальник - підприємство», минаючи бази. Вона прискорює просування товарів, усуває необхідність у додаткових витратах на вантажно-розвантажувальні роботи, скорочує розмір товарних втрат, дозволяє краще зберегти якість товару.

Складська форма постачання припускає наявність проміжної ланки, а рух товарів відбувається за схемою «постачальник - галузева база-підприємство». При цьому забезпечується краща комплектність сировини і товарів, доставка здійснюється в необхідних кількостях не від декількох постачальників, а від одного, що знижує потребу в товарних запасах на підприємствах.

Для швидкопсувних продуктів, а також для крупнофасованних товарів, які не потребують підсортування (борошно, цукор, макаронні вироби і т.д.), використовується транзитна форма, для не швидкопсувних - складська, а в більшості випадків застосовується змішана форма поставок.

11. Охарактеризуйте основні вимоги до організації постачання у закладах ресторанного господарства.

Вимоги до організації транспортування:

1.збереження вантажу при транспортуванні;

2.своєчасність доставки;

3.дотримання правил завантаження і транспортування;

4.ефективість використання транспортних засобів.

5. вигідна ціна поставки

12. Охарактеризуйте вимоги до транспорту, призначеного для перевезення сировини та продовольчих товарів

Вимоги до транспорту:

  1. для перевезення продовольчих товарів використовують спеціальний транспорт з маркуванням»продукти». Кузова таких машин оббивають оцинкованим залізом або листковим алюмінієм

  2. на кожну машину для перевез.про-ктів повинен бути сан.паспортвиданий установою сан.епідеміолог.службою сроком до 1року.

  3. особливо шидко псувні продукти перевоз. Ізотермічним транспортом і тим,що має камери охолодження. Використання даного транспорту для ін..цілей заборонено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]