Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

38. Вкажіть меблі для приймання їжі у залах. Види, характеристика, вимоги, які висуваються до меблів ресторанів.

Головним видом устаткування залів у ресторанах, кафе, барах, їдальнях є меблі. Вони повинні бути зручними, комфортабельними та за зовнішнім виглядом, стилем, формою, розташуванням мають гармоніювати з архітектурним і декоративним оформленням залу.

Меблі та устаткування залів умовно поділяються на дві групи:

  1. Меблі для приймання їжі.

  2. Меблі та устаткування для зберігання і транспортування посуду, страв.

Меблі для приймання їжі представлені наступними видами:

  • столи: обідній, ресторанний, бенкетний, фуршетний, дитячий, спеціальний, кафетерійний;

  • меблі для сидіння: стілець, крісло, напівкрісло, лава-диван, табурет барний, бенкетка.

Форма столів для ресторанів може бути різноманітною: круг­лою, квадратною, овальною, прямокутною. Столи в ресто­ранах, кафе, барах можуть бути дво-, чотири-, шести- та восьмиміс- ними. У їдальнях найчастіше використовують столи останніх трьох видів. У ресторанах використовують столи більших розмірів, через вимоги сервування. Найбільш поширеними в сучасних умовах є наступні розміри: квадратні шириною від 600 до 900 мм; прямокутні шириною від 600 до 900 та довжиною від 900 до 2200 мм, при цьому висота їх становить 690-750 мм; круглі столи можуть бути діаметрами 900-1200 мм тощо. Висота їх може становити 740- 760 мм. Для залів невеликої місткості доцільніше використовувати квадратні столи наступних розмірів: 600 х 600 мм; 650 х 650 мм. їх можна використовувати як двомісні. У кафе та барах інколи використовують занижені столи з мінімальною висотою 690 х 700 мм.

Суворого співвідношення між столами різної місткості в сучасних умовах немає. Столи та їх окремі елементи виробляють з різних матеріалів: деревини; деревино-стружкових та деревино- волокнистих плит; полімерних матеріалів; плетеної лози; металу; скла; мармуру тощо. Столи для інших закладів харчування (їдалень, кафе, барів, фуд-кортів тощо) облицьовують шарами пластику. Бенкетний стіл вище за звичайний ресторанний (760-780 мм), ширина його 950-1500 мм. Можуть також використовуватись роз­кладні столи. Зручні та стійкі столи із вкладними щитами на ніжках - опорах у середині столу на відстані 30-40 см від краю стільниці.

Фуршетні столи вище бенкетних (900-1050 мм), тому що приз­начені для вживання їжі стоячи. Ширина їх - 1200-1500 мм.

Дитячі столики зазвичай є в тих закладах харчування, де стан­дартним є відвідування їх усією родиною: сімейні ресторани, сімейні заклади швидкого обслуговування, в тому числі "МакДональдз", або спеціалізовані заклади: дитячі кафе, кондитерські, шкільні їдальні тощо. Для дитячих кафе використовують столи розмірами 600 х 600 мм та 700 х 700 мм, заввишки 540-550 мм для малюків, 570-590 мм для дошкільного віку та 650-680 мм для молодшого шкільного віку.

Спеціальні столи використовують при організації місць для інвалідів.

Кафетерійні столи встановлюють у кафетеріях, при облаштуванні місць для приймання їжі стоячи (кафетерії при універсамах, універмагах тощо), у тому числі і в закладах швидкого обслуговування ("Мак­Дональдз") тощо. Висота їх становить 1000-1100 мм. Форма поверхні столу та їх розміри різноманітні: круглі діаметром 750-1300 мм, квадратні шириною 600-900 мм та прямокутні шириною 500-700 мм. Під поверх­нею столу можуть бути гачки та нижній ярус для сумок, пакетів тощо.

Стільці, крісла, дивани повинні відповідати середнім антропомет­ричним даним людини, тобто мати правильно вибрані висоту, ширину та глибину сидіння. Покриття може бути різноманітним: натуральним та штучним. Форма крісел для коктейль-холів пов'язана з їх функці­ональним призначенням. Вони нижче ресторанних. їх висота 350-400 мм, глибина до 550 мм, ширина 600-700 мм, кут нахилу спинки досягає ЗО градусів, нахил сидіння також більш крутий.

Основними та специфічними меблями барів є барні табурети та стільці. Вони не відзначаються особливою зручністю та комфортом, але привносять різноманітність до інтер'єру залу. їх роблять в основному карусельного типу, з упорами для ніг або попереку чи для обох відразу; інколи - із спинкою та підлокітниками. Висота сидіння барних табуретів та стільців знаходиться в межах 760-840 мм, висота спинки стільців - від 120 до 240 мм; ширина стільців та табуретів дорівнює 380-460 мм. У деяких барах використовують меблі на замовлення. При угрупованню меблів слід враховувати можливість обслуговування одним офіціантом 8-12 відвідувачів. У цих підприємствах поряд з паралельною і діагональної розстановкою можливе застосування вільного розміщення меблів, при якій простір як би перетікає з однієї зони в іншу. Подібний ефект досягається при застосуванні більш складних форм меблів, в тому числі криволінійних у плані диванів, овальних і круглих столів.

Різноманітні організація і склад меблів для зон прийому їжі в спеціалізованих кафе і ресторанах, в яких слід використовувати поєднання різних угруповань столів, стільців, крісел, включаючи боксову розстановку. Для боксового розміщення меблів характерно декілька найбільш поширених прийомів, а саме; криволінійна (або С-подібна), кутова або пілообразная, П-подібна.

Боксова розстановка характеризується створенням ізольованих груп меблів з обідніх столів, оточених диванами, частіше з високою спинкою або відгороджених один від одного декоративними перегородками, що забезпечує групі відвідувачів усамітнення. Застосування боксових розстановок дозволяє значно урізноманітнити архітектурно-просторове рішення обідніх залів. Вдалим є розміщення боксів на платформі, піднесеною над рівнем підлоги.

Угрупування меблів в банкетних залах відрізняється своєрідністю, тому що в них необхідно об'єднати групу відвідувачів від 10 до 100 осіб і більше за одним столом Т-, П-подібної форми. У цих випадках можна блокувати ресторанні столи прямокутної форми, а крісла ресторанні замінити стільцями ресторанними IV категорії м'якості.

Показник

Категорія ресторану

Люкс

Вища

Перша

Друга

Меблі

Виготовляється за індивідуальними замовленнями. Столи з м’яким покриттям, крісла м’які, з підлокотниками. Столи з різноманітною конфігурацією із співвідношенням місць за столами, %: двухмісцевими – 50, чотирьохмісцевими –30, шестимісцевими – 20, стол підсобний чотирьохкутові, банкетка, сервант для офіціантів, стіл журнальний, крісло для відпочинку.

Підбирається у відповідності з інтер’єром підприємства. Столи з м’яким покриттям, прямокутні, квадратні, круглі у відповідності: за двухмісцевими столами – 20% місць, чотирьохмісцевими та шестимісцевими –40%. Крісла м’які. Стіл підсобний чотирьохкутний, банкетка, сервант для офіціантів, стіл, журнальний, крісло для відпочинку.

Підбирається у відповідності з інтер’єром підприємства. Столи квадратні, прямокутні, круглі з cпіввідношенням місць: за двухмісцевими столами – 10% місць, чотирьохмісцевими та шестимісцевими –40%. Крісло ресторанне, крісло для відпочинку. Стіл підсобний, банкетка, сервант для офіціантів, стіл журнальний.

Підбирається у відповідності з інтер’єром підприємства. Зпіввідношення місць за різними столами, %: за двухмісцевими столами – 5% місць, чотирьохмісцевими– 80%, та шестимісцевими - 15. Стільці м’які та полум’які. Стіл підсобний, , стіл журнальний, диван.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]