Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORG.doc
Скачиваний:
335
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
798.21 Кб
Скачать

92.Охарактеризуйте етапи виконання замовлення та розрахунку з відвідувачами.

Прийнявши замовлення, офіціант отримує в сервізної посуд для холодних закусок і робить замовлення. Потім він іде в гарячий цех і замовляє гарячі страви. І тільки після цього пробиває чеки на касовій машині для отримання буфетної продукції. Зазвичай при замовленні других страв (гарячих) офіціант робить замовлення і на десертні страви, для того щоб кухарі підготували необхідні продукти або напівфабрикати. Тоді в потрібний для подачі момент готування їх займе значно менше часу. Отримуючи замовні страви з кухні, офіціант зобов'язаний звернути увагу на їх оформлення, температуру і т.д.

Забороняється приймати від роздавальника недбало оформлені, підгорілі або остиглі страви. Винно-горілчані вироби відпускаються з буфету в пляшках або в розлив у графинах, при індивідуальному замовленні - 50-100 г напою в чарці. При отриманні алкогольних і безалкогольних напоїв офіціант повинен звернути увагу на температуру їх подачі. Отриману в буфеті продукцію переносять в зал на підносі, застеленому серветкою. Офіціант в першу чергу подає мінеральну і фруктову воду, для чого відкорковує пляшки на підсобному столику (серванті), протирає шийку серветкою і з дозволу гостей розливає напій у фужери (першим обслуговує жінок).Офіціант повинен стояти з правого боку від гостя, тримаючи в правій руці пляшку так, щоб її етикетка була звернена до гостя. Після напоїв офіціант отримує і подає послідовно холодні закуски, гарячі закуски, супи, другі гарячі страви, а компаніпотім десерт. При отриманні гарячих закусок офіціант звертає увагу на чистоту посуду, наявність папільоток на купках кокотниц і серветок, на ручках кокильницах або ручках порційних сковорід, складених трикутником. Це необхідно для запобігання лівої руки гостя від опіків, якої він під час їжі притримує посуд за ручку.

Другі гарячі страви відпускають з виробництва в металевому посуді на одно-порційно або багато порційних блюдах, в баранчика, сковородах, а також фарфорової і керамічному посуді. Гарніри та соуси можна відпускати окремо від основного продукту, гарячі гарніри - у металевому посуді, а холодні - в порцелянової. При отриманні солодких страв особливу увагу звертають на страви, що відпускаються в скляній, кришталевої посуді, щоб на ній не було відколів, тріщин. Інтервали між отриманням і доставкою різних страв встановлюють офіціант і відвідувач за домовленістю.

Розрахунок гостя. Якщо замовлення приймається у великої компанії відвідувачів для уникнення непорозумінь слід запитати відкривати їм один рахунок чи різні. Рахунок повинен бути винесений після першого прохання на це гостя протягом 3 хв. Дочикавшись доки гість здійснить розрахунок офіціант закриває рахунок і якщо є решта то обов’язково її виносить. Якщо гість хоче розраховуєтися кредитною карткою то спочатку йому виносять попередній чек. Після закриття рахунку кредитною карткою гостю видається сліп на якому він повинен залишити свій підпис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]