Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приборы + электрообор / КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ СPL (A) передел..doc
Скачиваний:
617
Добавлен:
12.01.2018
Размер:
3.31 Mб
Скачать

11.3 Cpl(a)/ir Комплексний курс

1. Метою комплексного курсу CPL(A) та IR(A) є навчання пілотів до рівня професійності, необхідного для роботи на однопілотних однодвигунних або багатодвигунних літаках в комерційній транспортній авіації, та для отримання CPL(A)/ IR.

2. Заявник, що бажає пройти загальний курс CPL(A)/IR повинен, під наглядом керівника підготовки затвердженої організації з льотного навчання (FTO), виконати всі етапи навчання в одному продовженому затвердженому курсі навчання, організованому FTO.

3. Курс повинен мати протяжність від 9 до 30 місяців.

4. Заявник може бути прийнятий на навчання або як початківець, або як власник PPL(A) [або PPL(H)], виданої згідно з Додатком 1 ІКАО. Вступник-початківець повинен задовольняти вимогам JAR-FCL Підчастини В до курсантів – пілотів. У випадку, коли вступник має PPL(A) [або PPL(H)], , можуть бути зараховані 50% годин нальотів виконаних пілотом-вступником [] [на літаку] до початку курсу необхідна літна інструкція (JAR-FCL 1.165(а)(2) та Додаток 1 до JAR-FCL 1.165(а)(2), параграф 12) аж до зарахування 40 годин літного досвіду або 45 годин, якщо було отримано кваліфікацію з нічних польотів на літаку, з яких 20 годин можуть бути польотами з інструктором. Такий залік годин нальотів віддається на розгляд FTO, та вноситься у навчальну характеристику заявника. У випадку, коли курсант-пілот, який не має свідоцтва пілота, та за схваленням органу влади, FTO може зарахувати деякі вправи польотів з інструктором (див. AMC FCL 1.160 та 1.165(а)(2), фази 2 та 3), виконані на гелікоптері або на TMG максимально за 20 годин нальотів.

5. Кандидат, який не зміг або виявився неспроможним виконати повний курс CPL(A)/IR може подати заявку до органу влади про здачу теоретичного іспиту і пройти перевірку навичок на отримання свідоцтва нижчого ступеню, і, при необхідності, допуску до польотів по приладах.

6. Будь-який заявник, який бажає перейти в іншу FTO в процесі навчання повинен подати заяву до органу влади на формальне оцінювання подальших годин навчання, що вимагаються іншою FTO.

7. FTO повинно забезпечити, щоб перед прийняттям на курс заявник мав достатні знання з математики, фізики та англійської, щоб забезпечити розуміння при викладанні теоретичних знань, які входять до змісту курсу. Потрібний рівень англійської повинен відповідати Додатку 1 до JAR-FCL 1.200.

8. Курс повинен включати:

(а) навчання теорії на рівні знань для CPL(A) та IR; та

(b) льотне навчання візуальних польотів та польотів за приладами.

9. Успішне складання іспиту(ів) з теоретичних знань за параграфом 11 та перевірки навичок за параграфом 13 задовольняють вимогам щодо теоретичних знань та професійних навичок для видачі CPL(A), включаючи допуск для типу або класу літака, використаного під час тесту, та допуск (А) до польотів за приладами на багатодвигунному літаку.

Теоретичні знання

10. Навчальна програма курсу теоретичних знань визначена у Додатку 1 до JAR-FCL 1.470. Затверджений курс теоретичних знань CPL(A)/IR повинен містити щонайменше 500 годин навчання, які можуть включати роботу в класі, інтерактивні відеопокази, слайдові та аудіо презентації, навчальну роботу в бібліотеці, навчання за допомогою комп’ютера, та за допомогою інших навчальних засобів, схвалених органом влади, у задовільному співвідношенні навчального часу. 500 годин (1 година = 60 хвилинам навчання) повинні бути розподілені таким чином, щоб кожен предмет мав щонайменше стільки годин:

1-D-6

Додаток 1 до JAR-FCL 1.160 та 1.165 (а) (2) (продовження)

Предмет

години

Повітряне право

30

Загальне знання літака

50

Льотні характеристики та планування польотів

60

Можливості та обмеження людини

15

Метеорологія

40

Навігація

100

Експлуатаційні процедури

10

Принципи польоту

25

Зв’язок

30


Орган влади та FTO можуть узгодити між собою інший розподіл годин.

ЕКЗАМЕН З ТЕОРЕТИЧНИХ ЗНАНЬ

    1. Заявник повинен продемонструвати рівень знань, достатній для прав власника CPL(A) та допуску до польотів за приладами згідно з вимогами JAR-FCL 1 (Літак) Підчастина J.

ЛЬОТНЕ НАВЧАННЯ

12 Льотне навчання, не включаючи підготовку щодо кваліфікаційної відмітки типу, повинно включати загалом щонайменше 180 годин, куди входять контрольні тести на оволодіння предметом, з яких 40 годин від усього курсу можуть бути наземним навчанням польотам по приладах. Із загальної кількості у 180 годин заявники повинні щонайменше виконати:

(а) 80 годин польотів з інструктором, з яких 40 годин можуть бути навчанням польотам за приладами на землі;

(b) 100 годин в якості командира літака, включаючи 50 годин польотів VFR (за правилами візуального польоту) та 50 годин польотів за приладами в якості курсанта-командира літака (SPIC). (SPIC –години можуть зараховуватись як години в якості командира літака, якщо тільки льотний інструктор не впливає або не керує будь-якою частиною польоту. Наземні розбори польотів із льотним інструктором не впливають на зарахування часу, виконаного в якості командира літака);

(с) 50 годин польотів за маршрутом в якості командира літака, включаючи польоти за маршрутом за VFR із загальною протяжністю 540 км (300 морських миль), в процесі яких повинно бути виконано щонайменше дві посадки до повної зупинки літака на двох аеродромах, відмінних від аеродрому відправлення;

(d) 5 годин польотів на літаку повинні бути виконані вночі, включаючи принаймні 3 години з інструктором, включаючи щонайменше 1 годину навігації за маршрутом та 5 зльотів і посадок до повної зупинки літака, виконаних самостійно; та

(е) 100 годин польотів за приладами, включаючи:

(і) 50 годин навчання польотам за приладами, з яких 25 годин можуть бути підготовки за приладами на землі на FNPT І , або 40 годин, якщо все наземне навчання польотам за приладами проводиться на FNPT ІІ або на пілотажному тренажері;

(іі) 50 годин SPIC (курсанта в якості командира літака).

Див. АМС-FCL 1.160 та 1.165(а)(2) щодо навчальної програми льотної підготовки.

ПЕРЕВІРКИ НАВИЧОК.

13 Після виконання відповідного льотного навчання заявник повинен пройти перевірку навичок CPL(A) або на однодвигунному або на багатодвигунному літаку, згідно з Додатками 1 та 2 до JAR-FCL 1.170, та перевірку навичок для допуску до польотів по приладах на будь-якому [однодвигунному або] багатодвигунному літаку [] відповідно до Додатків 1 та 2 до JAR-FCL 1.210.

CPL(A) Комплексний курс

  1. Метою комплексного курсу CPL(A) є навчання пілотів до рівня професійності, необхідного для видачі CPL(A), та для будь-якого подальшого навчання авіаційної роботи, яку хоче отримати заявник, виключаючи навчання льотних інструкторів та навчання польотам за приладами.

  2. Заявник, що бажає пройти загальний курс CPL(A) повинен, під наглядом керівника підготовки затвердженої організації з льотного навчання (FTO), виконати всі етапи навчання в одному продовженому затвердженому курсі навчання, організованого FTO.

  3. Курс повинен мати протяжність від 9 до 24 місяців.

  4. Заявник може бути прийнятий на навчання або як початківець, або як власник PPL(A) [або PPL(H)], виданої згідно з Додатком 1 ІКАО. Вступник-початківець повинен задовольняти вимогам JAR-FCL Підчастини В до курсантів – пілотів. У випадку, коли вступник має PPL(A) [або PPL(H)] , можуть бути зараховані 50% годин нальотів виконаних пілотом-вступником [на літаку] до початку курсу відповідно до вимог льотної підготовки (JAR-FCL 1.165(а)(3) та Додаток 1 до JAR-FCL 1.165(а)(3), параграф 12) аж до зарахування 40 годин льотного досвіду або 45 годин, якщо було отримано кваліфікацію з нічних польотів на літаку, з яких 20 годин можуть бути польотами з інструктором. Такий залік годин нальотів віддається на розгляд FTO, та вноситься у навчальну характеристику заявника. У випадку, коли курсант-пілот, який не має свідоцтва пілота, та за схвалення органу влади, FTO може зарахувати деякі вправи польотів з інструктором (див. AMC FCL 1.160 та 1.165(а)(3), фази 2 та 3), виконані на гелікоптері або на TMG максимально до 20 годин нальоту.

  5. Заявник, який не зміг або виявився неспроможним виконати повний курс CPL(A) може подати заявку до органу влади про здачу теоретичного іспиту і пройти перевірку навичок на отримання свідоцтва нижчого ступеню.

  6. Будь-який заявник, який бажає перейти в іншу FTO в процесі навчання, повинен подати заяву до органу влади на формальне оцінювання подальших годин навчання, що вимагаються іншою FTO.

  7. FTO повинна забезпечити, щоб перед прийняттям на курс заявник мав достатні знання з математики, фізики, щоб забезпечити розуміння при викладанні теоретичних знань, які входять до змісту курсу.

  8. Курс повинен включати:

(а) навчання теорії на рівні знань для CPL(A) ; та

(b) льотне навчання у візуальних польотів та польотів за приладами.

  1. Успішне складання іспиту(ів) з теоретичних знань за параграфом 11 та перевірки навичок за параграфом 13 задовольняють вимоги щодо теоретичних знань та професійних навичок для видачі CPL(A), включаючи допуск для типу або класу літака, використаного під час тесту.

ТЕОРЕТИЧНІ ЗНАННЯ

10 Навчальна програма курсу теоретичних знань для CPL(A) визначена у Додатку до АМС-FCL 1.470. Затверджений курс теоретичних знань CPL(A) повинен містити щонайменше 300 годин (1 година = 60 хвилинам навчання) навчання (або 200 годинам, якщо заявник є власником PPL), які можуть включати роботу в класі, інтерактивні відеопокази, слайдові та аудіо презентації, навчальну роботу в бібліотеці, навчання за допомогою комп’ютера, та за допомогою інших навчальних засобів, схвалених органом влади, у задовільному співвідношенні навчального часу.

Екзамен з теоретичних знань.

11 Заявник повинен продемонструвати рівень знань, достатній для прав власника CPL(A) згідно з вимогами JAR-FCL 1 (Літак) Підчастина J.

1-D-8

ЛЬОТНЕ НАВЧАННЯ

12 Льотне навчання, не включаючи підготовку щодо кваліфікаційної відмітки типу, повинно включати загалом щонайменше 150 годин, куди входять контрольні тести на оволодіння предметом, з яких 5 годин, із загальної кількості годин, відведених для всього курсу, можуть бути наземним навчанням польотам за приладами. Із загальної кількості у 150 годин заявники повинні щонайменше виконати:

(а) 80 годин польоту з інструктором, з яких 5 годин можуть бути навчанням польотам за приладами на землі;

(b) 70 годин в якості командира корабля;

(с) 20 годин польотів за маршрутом в якості командира корабля, включаючи польоти маршрутом за VFR із загальною протяжністю 540 км (300 морських миль), в процесі яких повинно бути виконано щонайменше дві посадки до повної зупинки літака на двох аеродромах, відмінних від аеродрому відправлення;

(d) 5 годин польотів на літаку повинні бути виконані вночі, включаючи 3 години польоту з інструктором, включаючи щонайменше 1 годину навігації за маршрутом та 5 зльотів і посадок до повної зупинки літака, виконаних самостійно; та

(е) 10 годин польотів за приладами, з яких 5 годин повинні бути польотами за приладами на землі на FNPT І, або на FNPT ІІ, або на пілотажному тренажері;

(f) 5 годин, виконаних на літаку, сертифікованому для перевезення щонайменше 4 людей, який має повітряний гвинт змінного кроку та шасі, що прибирається.

Див. АМС-FCL 1.160 та 1.165(а)(3) щодо навчальної програми літного навчання.

ПЕРЕВІРКИ НАВИЧОК

13 Після виконання відповідного льотного навчання заявник повинен пройти перевірку навичок CPL(A) на однодвигунному або на багатодвигунному літаку, згідно з Додатками 1 та 2 до JAR-FCL 1.170.

[Попр. 1, 01.06.00; Попр. 2, 01.08.02, Попр.4, 01.09.05]

CPL(A) Модульний курс

  1. Метою модульного курсу CPL(A) є навчання власників РPL(A) до рівня професійності, необхідного для видачі CPL(A).

  2. (а) До початку проходження модульного курсу CPL(A) заявник повинен бути власником РPL(A), виданої згідно з Додатком 1 ІКАО;

(b) До початку льотної підготовки заявник повинен:

(і) виконати 150 годин польотів в якості пілота; та

(іі) задовольняти вимогам JAR-FCL 1.225 та 1.240, якщо для перевірки навичок буде використовуватись багатодвигунний літак

  1. Заявник, що бажає пройти модульний курс CPL(A) повинен, під наглядом Керівника підготовки затвердженої організації з льотного навчання (FTO), виконати всі етапи навчання в одному продовженому затвердженому курсі навчання, організованого FTO. Навчання теорії може бути проведене організацією, затвердженою для проведення курсу теоретичного навчання, як визначено в Додатку 1 до JAR-FCL 1.055 стосовно виключно спеціалізованого теоретичного навчання; в такому випадку керівник підготовки цієї організації повинен наглядати за цією частиною курсу.

  2. Курс теоретичного навчання повинен бути виконаний протягом 18 місяців. Льотне навчання та перевірка навичок повинні бути виконані в термін придатності дозволу на теоретичні екзамени, як визначено у JAR-FCL 1.495.

  3. FTO повинна забезпечити, щоб перед прийняттям на курс заявник мав достатні знання з математики та фізики, щоб забезпечити розуміння при викладанні теоретичних знань, які входять до змісту курсу.

  4. Курс повинен включати:

(а) навчання теорії на рівні знань для CPL(A); та

(b) льотну підготовку візуального польоту та польотів за приладами.

7 Успішне складання іспиту(ів) з теоретичних знань за параграфом 9 та перевірки навичок за параграфом 13 задовольняють вимогам щодо теоретичних знань та професійних навичок для видачі CPL(A), включаючи кваліфікаційну відмітку типу або класу літака, використаного під час тесту.

ТЕОРЕТИЧНІ ЗНАННЯ

8 Навчальна програма курсу теоретичних знань визначена у Додатку 1 до JAR-FCL 1.470. Затверджений курс теоретичних знань CPL(A) повинен містити щонайменше 200 годин (1 година = 60 хвилинам навчання) навчання, які можуть включати роботу в класі, інтерактивні відеопокази, слайдові та аудіо презентації, навчальну роботу в бібліотеці, навчання за допомогою комп’ютера, та за допомогою інших навчальних засобів, схвалених органом влади, у задовільному співвідношенні навчального часу. На розгляд органу влади віддається рішення щодо можливості схвалення дистанційного навчання (заочного, шляхом листування) в якості частини даного курсу.

Екзамен з теоретичних знань]

  1. Зявник повинен продемонструвати рівень знань, достатній для прав власника CPL(A) згідно з вимогами JAR-FCL 1 (Літак) Підчастина J.

ЛЬОТНА ПІДГОТОВКА

10 Заявники без допуску до польотів за приладами повинні отримати щонайменше 25 годин льотного навчання із інструктором (Див. АМС-FCL 1.160 та 1.165(а)(4)), включаючи 10 годин навчання польотам за приладами, з яких 5 годин можуть бути навчанням польотам за приладами на землі на [BITD або на] FNPT І або ІІ, або на пілотажному тренажері (Див. АМС-FCL 1.160 та 1.165(а)(4)). Заявники, які володіють дійсною IR(A) повинні отримати повний залік по годинах польотів з інструктором. Заявники, що володіють дійсною IR(H) повинні отримати в залік навчання до 5 годин підготовки польотам за приладами з інструктором, і в такому випадку щонайменше 5 годин польотів за приладами з інструктором повинні бути отримані ними в літаку.]

11 (а) Заявники із дійсною кваліфікаційною відміткою польотів за приладами повинні отримати щонайменше 15 годин навчання візуальним польотам.

(b) Зявники без кваліфікації нічних польотів [на літаку] повинні отримати [додатково щонайменше] 5 годин навчання польотам вночі (див. JAR-FCL 1.125(с)).

12 Щонайменше п’ять годин льотного навчання повинно бути виконане на літаку, сертифікованому для перевезення щонайменше чотирьох осіб, який має повітряний гвинт змінного кроку та шасі, що прибирається.

Див. АМС-FCL 1.160 та 1.165(а)(4) щодо навчальної програми льотного навчання.

ПЕРЕВІРКА НАВИЧОК

13 Після виконання відповідного льотного навчання та відповідних вимог щодо отримання досвіду, заявник повинен пройти перевірку навичок CPL(A) на однодвигунному або на багатодвигунному літаку, згідно з Додатками 1 та 2 до JAR-FCL 1.170.

[Попр. 1, 01.06.00; Попр. 2, 01.08.02 Попр.3.01.07.03, Попр. 4.01.09.05]

1-D-11

Додаток 1 до JAR-FCL 1.170

Перевірка навичок на видачу CPL(A)

(Див. JAR-FCL 1.170)

(Див. Додаток 2 до JAR-FCL 1.170)

(Див. ІЕМ-FCL 1.170)

  1. Заявник на проходження перевірки навичок для отримання CPL(A) повинен мати задовільно виконане все необхідне навчання, включаючи навчання на літаку того самого класу/типу, на якому буде проводитись перевірка. Заявник повинен отримати дозвіл вибрати, чи проходитиме він перевірку на однодвигунному літаку, або, згідно з вимогами JAR-FCL 1.255 та JAR-FCL 1.260 щодо досвіду у 70 годин польоту в якості командира літака, на багатодвигунному літаку. Літак, що використовується для перевірки навичок повинен відповідати вимогам для навчальних літаків, встановлених у Додатку 1 до JAR-FCL 1.055, та повинен бути сертифікований для перевезення щонайменше чотирьох осіб, і мати повітряний гвинт змінного кроку, та шасі, що прибирається.

  2. Адміністративні заходи із підтвердження придатності заявника для проведення перевірки, включаючи пред’явлення заявником екзаменатору навчальної характеристики, повинні визначатися органом влади.

  3. Заявник повинен пройти пункти перевірки навичок від розділів 1 до 5, та розділ 6 , якщо використовується багатодвигунний літак. Якщо будь-який пункт у розділі невиконаний, то розділ вважається невиконаним в цілому. Невиконання більше одного розділу потребує, щоб заявник заново проходив всю перевірку. Заявник, який не виконав тільки один розділ, перескладає тільки цей розділ тесту. Невиконання будь-якого розділу при повторному тесті (перевірці), включаючи і ті розділи, які були успішно виконані в процесі попередньої спроби, передбачає, що заявник повинен знову виконати весь тест спочатку. Всі розділи перевірки навичок повинні бути виконані протягом шести місяців.

  4. В продовження невиконаного тесту на перевірку навичок може бути необхідне подальше навчання. Неспроможність отримати прохідний бал в усіх розділах тесту з двох спроб передбачає подальше навчання, як визначено органом влади. Не існує обмежень для кількості спроб пройти тест з перевірки навичок.

ПРОВЕДЕННЯ ТЕСТУ

  1. Орган влади повинен забезпечити FE порадами щодо безпеки, щоб гарантувати, що тест проводиться безпечно.

  2. Якщо заявник буде змушений припинити перевірку навичок з причин, що FE вважають не відповідними, то заявник буде змушений пройти заново всю перевірку. Якщо тест з перевірки перерваний з причин, що FE вважає відповідними, то під час наступного польоту будуть перевірятися лише ті підрозділи, які не були перевірені під час даного польоту.

  3. В залежності від рішення FE, кожен маневр або процедура тесту можуть повторюватися заявником один раз. FE може зупинити тест на будь-якому етапі, якщо вважається, що льотні навички, продемонстровані заявником, вимагають повної повторної перевірки.

  4. До заявника висувається вимога виконати політ на літаку від того положення, де повинні виконуватись функції командира корабля, і виконати всю перевірку таким чином, ніби інших членів екіпажу не існує. Відповідальність за рейс покладається відповідно із національними нормами.

  5. Маршрут, який належить пролетіти, обирається FE, і пункт призначення встановлюється на контрольованому аеродромі. Маршрут може закінчуватись на аеродромі вильоту або на іншому аеродромі. Заявник повинен бути відповідальним за планування польоту, та повинен забезпечити, щоб все обладнання та документація для виконання польоту знаходились на борту. Тривалість польоту повинна бути щонайменше 90 хвилин.

  6. Заявник повинен вказати для FE всі перевірки та обов’язки, які він виконав, включаючи розпізнавання засобів радіозв’язку. Перевірки повинні бути виконані згідно з затвердженим контрольним листом для літака, на якому проводиться тест з перевірки навичок. Під час передпольотної підготовки до тесту заявник повинен визначити режими роботи та швидкості. Експлуатаційні дані для зльоту, заходу на посадку та посадки повинні бути обчислені заявником згідно з керівництвом по виконанню польотів або згідно з керівництвом з льотної експлуатації для використовуваного літака.

  7. FЕ не повинен брати участі в експлуатації літака, за винятком тих моментів, коли втручання необхідне в інтересах безпеки або для уникнення неприйнятної затримки для іншого транспорту.

ДОПУСКИ ДО ЛЬОТНИХ ВИПРОБУВАНЬ

  1. Заявник повинен продемонструвати здатність:

  • Керувати літаком в рамках його обмежень;

  • Виконувати всі маневри плавно та точно;

  • Проявляти розсудливість та льотну майстерність;

  • Застосовувати аеронавігаційні знання; та

  • Утримувати керування літаком весь час і в такий спосіб, щоб ніколи не виникало серйозного сумніву щодо успішності виконання процедури або маневру.

  1. Для загального керівництва існують такі обмеження. FE повинен давати наступні допуски на турбулентний режим та пілотажні якості, а також на льотні характеристики використовуваного літака.

Висота

Нормальний політ

±100 футів

Соседние файлы в папке приборы + электрообор