Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент (Відредаговано (робота№1)).doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

10.6. Поняття про «Систему планів компанії»

Результатом процесу планування є система планів. План містить у собі основні показники діяльності, яких необхідно досягти до кінця планового періоду. Сутність плану — це набір інструкцій для менеджерів, що описують роль кожного підрозділу організації в досягненні загальних цілей.

Процес планування є складним і різноманітним, тому всі пла­ни мають комплексний характер і складають систему планів, яку можна розподілити на окремі складові. Розглянемо їх.

1. Стратегічний план — містить у собі бачення і місію, загальні цілі, що визначають місце організації в майбутньому, обрані стра­тегії дій. Складовою частиною такого плану є політика організації. Стратегічний план є орієнтиром для прийняття рішень на нижчих рівнях. Загальні цілі організації, що визначені в цьому плані, конк­ретизуються в цілі поточної діяльності, що виступають як завдан­ня організації. Крім того, стратегічний план є обмеженням для планів нижчого рівня, оскільки він обмежує кількість ресурсів, не­обхідних для вирішення проблем оперативного планування.

Серед стратегічних планів розрізняють наступальні (розвиток фірми за рахунок наявності значного економічного потенціалу) та оборонні (утримання своїх позицій на ринку) плани.

2. Загальнофірмовий план є продовженням стратегічного плану і визначає головні завдання розвитку фірми.

План розвитку фірми визначається у вигляді бізнес-плану, що за своєю сутністю є наступальним. Він містить у собі комплекс взає­мозалежних заходів, необхідних для створення нових сфер діяль­ності фірми. План розвитку повинен визначати шляхи виходу на нові позиції і надавати відповіді на такі основні питання:

— Які будуть умови попиту і на які товари (послуги) даного підприємства?

— Яким повинен бути характер внутрішніх елементів підпри­ємства, необхідних для його розвитку?

— Якими новими видами продукції може бути доповнена но­менклатура підприємства або яка частина продукції (послуг) може бути замінена новими?

— Якими повинні бути методи запобігання помилкам у випад­ках ризикованого вкладення капіталу і розробки нової продукції?

— Яким повинен бути діапазон економічних ресурсів, необхід­ний для виробництва нових товарів (послуг)?

— Якими повинні бути організаційні способи створення нових виробництв?

Якщо план є оборонним, то це ліквідаційний план підприємства, що враховує рекомендації щодо усунення зайвих елементів орга­нізації.

3. Короткострокові плани фірми і поточні плани підрозділів, у тому числі бюджетні плани, що є доповненням до загальнофірмового плану відповідно до поточної діяльності.

4. Програми і бізнес-проекти.

Програми визначають розвиток одного з найбільш важливих аспектів діяльності організації, а саме: удосконалення технології, програми організації контролю якості, програми обліку просуван­ня продукції, управління запасами тощо.

Бізнес-проекти відрізняються від програм тим, що вони орієн­туються на визначений аспект діяльності і розвитку організації. У них реалізуються сукупність ідей підприємницького характеру. Вони мають установлений кошторис, графік виконання, врахову­ють технічні й фінансові параметри, тобто відзначаються високим рівнем деталізації конкретних заходів.