Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент (Відредаговано (робота№1)).doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

18.5. Основні напрями удосконалення організації праці та оцінювання діяльності менеджера

Менеджер — важлива ланка системи управління. Тому удоско­налення організації його праці ототожнюють з поліпшенням усієї системи управління.

Основне поняття: пов'язане з вирішенням цієї проблеми — удос­коналення засобів впливу менеджерів на апарат управління, стиль і способи його діяльності. Найбільш вузьке тлумачення проблеми організації роботи менеджера зводиться до вирішення питань його особистої праці.

У процесі керівництва менеджер використовує різні засоби впливу: організаційний, матеріальне й моральне стимулювання, переконання, виховання.

Способи керівництва — одна з ключових проблем організації праці менеджера. Успіх використання способів управління зале­жить від знань психології працівників, на яких ці способи спрямо­вані. У зв'язку з тим, що на практиці відбувається комплексне ви­користання праці менеджера, то одним з найважливіших напрямів удосконалення організації праці менеджера є стиль його роботи.

Важливим напрямом удосконалення організації праці менедже­ра є поліпшення технології та організації його особистої праці: пла­нування часу, проведення нарад і приймання відвідувачів, робота з інформацією і використання технічних засобів управління. Не менш важливими факторами, які суттєво впливають на організацію праці менеджера, є робота з підвищення особистої кваліфікації та організація позаробочого часу, побуту.

Правильне розуміння характеру і змісту діяльності менеджера підприємства дає змогу визначити способи оцінки його діяльності. У свою чергу, наявність критеріїв чіткої оцінки є базою для поліп­шення організації праці менеджера і частковою — для вибору варі­антів тих чи інших способів керівництва, способів прийняття рішень.

Діяльність менеджера оцінюють за низкою показників. Але найбільш розповсюдженим способом оцінювання його діяльності є виробничі підсумки діяльності об'єкта управління за конкретний проміжок часу (рік, квартал), протягом якого він здійснював керів­ництво. Мається на увазі досягнення керованою системою запланованих економічних і соціальних показників, таких як прибуток, оплата праці, розвиток матеріально-технічної бази підприємства, культура управління та обслуговування споживачів. До таких по­казників також належать темпи зростання рентабельності вироб­ництва, торгівлі, темпи приросту продуктивності праці, а також технічне переозброєння, реконструкція, введення нових потужно­стей, забезпечення працівників належними виробничими та побу­товими умовами праці тощо.

Поряд із цим для оцінювання особистої діяльності менеджера необхідно враховувати:

а) яких результатів досягнув менеджер і з якими витратами;

б) чи вміє менеджер правильно розподіляти свій робочий час;

в) який трудовий потенціал і які умови має менеджер для ви­конання покладених на нього завдань;

г) які способи використовує менеджер для виконання основних завдань;

ґ) наскільки менеджер уміє зберігати та відновлювати працез­датність.

19. Культура, етика та мистецтво управління

19.1. Поняття про культуру та мистецтво управління.

19.2. Роль культури менеджменту та її основні функції.

19.3. Складові культури управління та їхня характеристика.

19.4. Концепція організаційної культури.

19.5. Управлінська етика та її складові.