Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции 080910 НОВ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

8.2. Розробка проектно-кошторисної документації

Існують різні погляди щодо місця проектування в життєвому циклі проекту. Багато спеціалістів вважають це ключовим моментом. Дехто говорить, ніби цей етап - не що інше, як продовження розробки детального плану проекту. Незважаючи на різні підходи, усі проект-менеджери (керівники проектів) дотримуються однієї думки: цей етап посідає важливе місце в реалізації задуму проекту.

Знову-таки слід зауважити, що від кваліфікації та досвіду керівника проекту багато в чому залежить успіх справи: знаючи проект і контролюючи процес розробки проектно-кошторисної документації, проект-менеджер допомагає уникнути ускладнень - і, відповідно, подорожчання проекту в процесі його реалізації. До речі, від нього не вимагаються глибокі спеціальні знання у відповідній галузі інженерії, - керівник проекту зобов'язаний глибоко знати лише методологію управління проектами. Ось чому основну увагу ми зосереджуємо не на технології, а на управлінні процесом розробки проектно-кошторисної документації. Відповідно й основне завдання полягає в тому, щоб, базуючись на сучасній організації розробки проектно-кошторисної документації (ПКД), показати місце і завдання керівника проекту в цьому процесі. Основні етапи і загальна схема розробки ПКД подані на рис. 3.3 і 3.4. Порядок розробки, узгодження й затвердження проектної документації на будівництво різних споруд регламентований СНіП 10-01-94.

Результати доінвестеційних досліджень

  • Організація і проведення торгів на ПДР (або на ПДР і будівництво; укладення договору підряду).

  • Завдання на проектування.

  • Розробка ТЕО будівництва об'єкта (для промислового будівництва) або ескізного проекту (для житлово-цивільного будівництва).

  • Погодження та експертиза ТЕО (ескізного проекту), в тому числі екологічна експертиза.

  • Затвердження ТЕО (ескізного проекту), прийняття інвестиційного рішення.

  • Видача ліцензії на природокористування.

  • Клопотання та рішення про вилучення (викуп) ділянки та умови її надання.

  • Робоча документація.

  • Клопотання та дозвіл на будівництво.

Торги (тендери) на розробку проектної документації

Підготуванням тендерної документації займається організація, Що має на це право (ліцензію). Тендер на проектування об'єкта

може стосуватися частини проектної документації (ТЕО, ескізного проекту, тільки робочої документації) або всього її обсягу.

Відповідно до Положення підрядні торги можуть бути оголошені тільки на ті об'єкти і види робіт, проектну документацію на які узгоджено у встановленому порядку. Разом з тим учасниками підрядних торгів на будівництво "... можуть пропонуватися умови (технічні або комерційні), відмінні від умов торгу", тобто від тих, що прийняті у проектній документації, узгодженій у встановленому порядку. У цьому випадку, очевидно, в обсяг тендера на будівництво включають також проектні роботи, що знаходяться на різних стадіях, зокрема на стадії "робоча документація".

Для організації і проведення тендера на проектні роботи створюється тимчасова комісія - тендерний комітет, до складу якого, крім представника замовника, на договірних умовах входять експерти у спеціальних питаннях. Обов'язками тендерного комітету є оголошення тендера, організація, підготування та поширення серед його учасників (співвиконавців) тендерної документації, організація та проведення тендера, розгляд пропозицій здобувачів і

їхня оцінка. Тендерна документація містить комерційну (фінансові умови та гарантії), організаційну (порядок, форма й обсяг подання, вимоги здобувача) і технічну частину (завдання на проектування і необхідні вихідні дані, в тому числі техніко-економічні критерії та вимоги). Фінансування діяльності тендерного комітету, підготування тендерної документації здійснюються за рахунок коштів інвестора (замовника). Ці витрати можуть бути частково або цілком відшкодовані за рахунок продажу тендерної документації здобувачам.

При встановленні складу та змісту проектно-кошторисної документації на будівництво керуються чинними положеннями з урахуванням додаткових вимог, що відповідають ринковим умовам. Стадійність проектування (поєднання стадій, вибір затверджуваної стадії) жорстко не регламентується і може прийматися як ТЕО будівництва, проекту, робочої документації, а інвестор та підрядчик мають право приймати за основу для формування вільної (договірної) ціни на продукцію проекту вартість, визначену на будь-якій стадії розробки документації.

Робоча документація

Робоча документація для будівництва підприємств, будинків і споруд розробляється відповідно до державних стандартів СПДБ (системи проектної документації для будівництва). Залежно від специфіки проектованого об'єкта й умов здійснення будівництва склад цієї документації може уточнюватися замовником і виконавцем робіт (це обумовлюється договором підряду). Нормативні документи (державні, галузеві та республіканські стандарти, креслення типових конструкцій, виробів, вузлів, що не потребують прив'язки) до складу робочої документації не входять і можуть передаватися замовникові, якщо таке обумовлене договором. Із введенням нових і уточненням чинних нормативних документів проектна організація, згідно з договором із замовником, повинна вносити зміни в робочу документацію, враховуючи фактичний стан будівництва.

Експертиза проектів

Існує єдиний порядок проведення експертизи містобудівної документації і проектів будівництва, суть якого зводиться до такого:

1. Містобудівна документація, техніко-економічні обґрунтування і проекти будівництва, реконструкції, розширення і технічного переозброєння підприємств, будинків і споруд (далі - документація і проекти), незалежно від джерел фінансування, форм власності і їхньої належності, до затвердження мають бути піддані державній експертизі, її проводять місцеві (обласні та ін.) організації державної позавідомчої експертизи, галузеві експертні підрозділи міністерств і відомств та інші спеціально уповноважені на те державні органи.

  1. Документація і проекти затверджуються тільки за наявності позитивного висновку органів державних експертиз (а в деяких випадках і узгодження з органами державного нагляду).

  2. Основною проектною стадією, що підлягає експертному оцінюванню, є ТЕ О. Для технічно й екологічно складних об'єктів, за складних природних умов будівництва, а також за вимогою органів державної експертизи щодо розглянутого ТЕО, здійснюється додаткова детальна розробка окремих елементів проектних рішень.

Затвердження документації і проектів проводиться таким чином:

  1. Містобудівна документація затверджується державними органами представницької та виконавчої влади відповідно до їхньої компетенції.

  2. Проекти будівництва затверджуються відповідно до постанови уряду, залежно від джерел фінансування:

  • при фінансуванні за рахунок державних капітальних вкладень - Держбудом України або зацікавленими міністерствами та відомствами;

  • при фінансуванні за рахунок капітальних вкладень з місцевих бюджетів - відповідними органами державного управління або у встановленому ними порядку;

  • при фінансуванні за рахунок власних фінансових ресурсів, позикових і залучених засобів інвесторів (включаючи іноземних) - безпосередньо замовниками (інвесторами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]