Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции 080910 НОВ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

4. Реорганізація

Проект-менеджер робить зміни у кількісному та якісному складі команди з кількох причин:

  • зміна обсягів і видів робіт;

  • заміна деяких працівників через їхню непридатність;

  • залучення нових спеціалістів;

  • запрошення тимчасових експертів тощо. Усі ці зміни є нормою розвитку команди.

5. Розформування команди

Після завершення проекту команда розформовується. При цьому виникає одна з двох ситуацій. Досягнутий успіх, члени команди відчувають задоволення своєю роботою, вони сповнені бажання працювати разом і надалі. Як правило, проект-менеджер, приступаючи до нового проекту, запрошує до команди тих людей, з якими успішно працював над попереднім. У випадку невдачі члени команди, відчуваючи моральну незадоволеність, розстаються з полегшенням. Проект-менеджер, безумовно, повинен прагнути першої ситуації й докладати до цього зусиль.

Характеристика ефективної команди. Рекомендації проект-менеджеру

Ефективність команди можна оцінити за загальновизнаними критеріями, прийнятними для будь-якої організаційної структури. Проте є специфічні риси, властиві тільки проектній команді. Насамперед - націленість усієї команди на кінцевий результат, ініціатива і творчий підхід до вирішення завдань. Висока продуктивність та орієнтованість на кращий варіант рішення, активне й зацікавлене обговорення виникаючих проблем доповнюють характеристику ефективної команди.

Добір професійно підготовлених спеціалістів обумовлює технічно грамотне вирішення питань, що виникають У роботі ефективної команди ясно простежуються взаємозв'язок і взаємодія її учасників, в ній панує атмосфера довіри й участі, мають місце ентузіазм і творчий підхід. Деструктивні конфлікти виникають рідко, а конструктивні - підтримуються, оскільки сприяють кращому вирішенню проблеми. Усі члени команди почувають відповідальність за здійснення проекту в цілому і виконання окремих завдань.

Щоб створити згуртовану й ефективну команду, проект-менеджер повинен максимально мобілізувати свої знання й уміння: організаторські здібності, фаховий авторитет, знання у сфері людських взаємовідносин. Рекомендації, класифіковані за напрямками і викладені нижче, допоможуть йому виконати цю надзвичайно важливу функцію.

1. Основні труднощі та бар'єри

Проект-менеджер має розуміти, що його очікують різні перешкоди на шляху становлення команди. Перш за все йому слід уникати таких помилок:

  • неясність цілей або часта зміна цілей і пріоритетів;

  • недостатність ресурсів і фінансування;

  • боротьба за владу і конфлікти в команді;

  • недостатнє технічне оснащення;

  • відсутність зацікавленості та підтримки з боку керівництва.

2. Розподіл обов'язків і повноважень

Проект-менеджер насамперед повинен затвердити керівні посади за напрямками діяльності, призначити відповідних спеціалістів, розподілити між ними функції й обов'язки та делегувати необхідні повноваження. Усі призначення мають бути обговорені індивідуально з кожним кандидатом. Для створення атмосфери взаємодовіри добір іншого персоналу слід провести разом з керівниками відповідних напрямків. Тут доречні бесіди віч-на-віч, збори невеличкими групами за напрямками, а також загальні наради команди. У центрі уваги мають знаходитися питання, пов'язані з головною метою проекту, важливістю та цінністю його для всієї фірми, участю окремих членів команди в його реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]