Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции 080910 НОВ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

6.7. Оточення проекту і його учасників

Властивості проекту

Проект має ряд властивостей, які допомагають методично правильно організувати роботу з його реалізації:

- проект виникає, існує і розвивається у певному оточенні, яке називають зовнішнім середовищем;

- склад проекту не залишається незмінним у процесі його реалізації та розвитку: у ньому можуть з'являтися нові елементи (об'єкти), а з нього деякі видалятися;

- проект, як і будь-яка система, може бути поділений на елементи, що потребують певних зв'язків.

Поділ усієї сфери діяльності, в якій виникає й розвивається проект, на власне проект і зовнішнє середовище є дещо умовним. Пояснюється це так:

1. Проект не є жорстким стабільним утворенням: багато його елементів у процесі реалізації проекту можуть змінювати своє місце, переходячи до складу проекту із зовнішнього середовища і навпаки.

2. Ряд елементів проекту може використовуватись як у його складі, так і поза ним. Типовий приклад - ситуація, коли спеціалісти одночасно працюють як над реалізацією конкретного проекту, так і над розв'язанням інших проблем (зокрема, виконанням якогось іншого проекту).

На рис. 1.8 схематично зображений проект з його оточенням:

Рис. 1.8. Проект і його оточення

Рядовому співробітнику, що бере участь в реалізації конкретного проекту, звичайно байдуже, знаходиться він або об'єкт, з яким він працює, всередині проекту або поза ним. Важливішою для нього є виконувана ним конкретна робота та винагорода за неї. Для відповідальних виконавців проекту та керівників організацій, що беруть участь у ньому, розуміння цього питання - один з чинників, що сприяють успішній реалізації проекту.

Оточення проекту

Більш широке уявлення про проект і його оточення дає розгорнута схема (рис. 1.9). Так само які на рис. 1.8, тут між проектом і зовнішнім середовищем показана перехідна зона, через яку між ними здійснюються зв'язок і переміщення елементів, що беруть участь в роботі з його реалізації.

Учасники проекту

Учасники проекту - основний елемент його структури, бо саме вони забезпечують втілення його задуму. Залежно від типу проекту в його реалізації можуть брати участь від однієї до кількох десятків (іноді сотень) організацій. У кожної з них свої функції, ступінь участі в проекті і міра відповідальності за його долю. Усі ці організації, згідно з виконуваними функціями, об'єднані у конкретні групи (категорії) учасників проекту.

Основні учасники проекту

Отже, хто є основними учасниками проекту? Головний учасник - замовник, майбутній власник і користувач результатів проекту. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, як одна організація, так і декілька, що об'єднали свої зусилля, інтереси та капітали для реалізації проекту і використання його результатів. У ролі замовників (забудовників) можуть виступати інвестори (див. нижче), а також інші фізичні та юридичні особи, уповноважені інвесторами здійснювати реалізацію інвестиційних проектів.

Не менш важливу роль відведено інвестору - стороні, що вкладає в проект кошти. Іноді в ролі інвестора та замовника виступає одна й та ж особа. В іншому випадку інвестор укладає договір із замовником, контролює виконання контрактів і здійснює розрахунки з іншими учасниками проекту.

Інвесторами в Україні можуть бути:

- органи, уповноважені управляти державним і муніципальним майном;

- організації та підприємства, підприємницькі об'єднання, громадські організації та інші юридичні особи всіх форм власності;

- міжнародні організації, іноземні юридичні особи;

- фізичні особи - громадяни України, інших держав.

Проектно-кошторисну документацію розробляють спеціалізовані проектні організації (узагальнена назва - проектувальник). Відповідальною за виконання всього комплексу робіт звичайно е одна організація - генеральний проектувальник (генпроектувальник). За рубежем найчастіше їх представляють архітектор та інженер.

Архітектор - це особа або організація» що має право професійно, на основі відповідним чином оформленої ліцензії, виконувати роботу щодо створення проектно-кошторисної документації, специфікацій, вимог до проведення торгів і навіть здійснювати загальне управління проектом. Інженер — це особа або організація, що має ліцензію на інжинірингову діяльність, тобто на виконання комплексу послуг, пов'язаних з процесом виробництва і реалізації продукції проекту. Інжиніринг включає фази планування робіт, інженерного проектування, проведення випробувань, контролю за здаванням в експлуатацію.

Забезпечення проекту (закупівлі та постачання) - це справа організацій-постачальників (об'єднаємо їх під назвою постачальник або генеральний постачальник).

Підрядчик (генеральний підрядчик, субпідрядник) — юридична особа, що несе відповідальність за виконання робіт відповідно до контракту.

Рис. 1.9. Проект і його оточення (розгорнута схема)

На цьому коло звичних для вітчизняного спеціаліста учасників проекту вичерпується. Проте реалії ринкової економіки і традиції "Світу управління проектами" змушують згадати про інших учасників проекту. У першу чергу це фірми і спеціалісти, що залучаються на контрактних умовах з метою надання консультаційних послуг іншим учасникам проекту з усіх питань його реалізації (фаз життєвого циклу), їх узагальнена назва - консультант.

Особливе місце в реалізації проекту належить керівнику проекту (згідно з прийнятою на Заході термінологією - проект-менеджеру, або менеджеру проекту). Це юридична особа, якій замовник (або інвестор чи інший учасник проекту) делегує повноваження щодо управління роботами: планування, контроль і координацію робіт учасників проекту. Конкретний перелік повноважень керівника проекту (проект-менеджера, менеджера проекту) визначається контрактом із замовником.

Далі будемо використовувати всі три терміни, вважаючи їх взаємозамінними; На думку авторів, навряд чи доцільно віддавати перевагу більш (але не цілком!) українському визначенню "керівник проекту". Справа в тому, що терміни "менеджмент" і "менеджер" - міжнародні і використовуються вони не тільки в англомовних країнах. Більше того, відомо, що в Україні ці поняття вживають не лише в діловій лексиці, але і на позначення нових навчальних спеціальностей. Різницю між проект-менеджментом і так званим загальним менеджментом (або просто менеджментом) наведено у вступі до цієї книги.

Під управлінням керівника (менеджера) проекту працює команда проекту - своєрідна організаційна структура, очолювана керівником проекту й утворювана на період здійснення проекту з метою ефективного досягнення його цілей. Склад і функції її залежать від масштабів, складності й інших характеристик проекту.

Варто згадати ще про ліцензіара — юридичну або фізичну особу, володаря ліцензій і "ноу-хау", використовуваних у проекті. Ліцензіар надає (звичайно на комерційних умовах) право на використання в проекті необхідних науково-технічних досягнень.

Завершуючи розгляд функцій основних учасників проекту, відзначимо надзвичайно важливу роль банку - одного з основних інвесторів, що забезпечують фінансування проекту. В обов'язки банку входить безперебійне забезпечення проекту грошовими коштами, а також кредитування генпідрядника для розрахунків із субпідрядниками, якщо в замовника немає необхідних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]