Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

18.Обхід закону у міжнародному приватному праві.

Обхід закону в міжнародному приватному праві означає вчинення сторонами правовідносин дій, які свідомо спрямовані на штучне визначення права, яке підлягає застосуванню до правовідносин з метою найбільш «поблажливого» регулювання правовідносин. Застосування обходу закону можливо тільки щодо імперативних приписів. Стаття 10 Закону України «Про міжнародне приватне право» визначає, що правочин та інші дії учасників приватноправових відносин, спрямовані на підпорядкування цих відносин праву іншому, ніж те, що визначається згідно із законодавством України, в обхід його положень, є нікчемними. У цьому разі застосовується право, яке підлягає застосуванню відповідно до норм законодавства України.

Слід зазначити, що в літературі існують різні точки зору щодо наслідків обходу закону. Так, О. Р. Кібенко вважає, що вказані в законодавстві України наслідки обходу закону суперечать загальним принципам правового регулювання, які склалися в міжнародному приватному праві, оскільки «штучна криміналізація» обходу закону, переведення його у статус протиправного суперечить самому змісту цього поняття – обхід закону є легальним ухиленням від його дії, а не його порушенням

У сфері договірних відносин інститут обходу закону виступає обмежувачем автономії волі сторін. "Концепція обходу закону суперечить принципу автономії волі в міжнародному приватному праві, згідно з яким сторони для регулювання відносин за договором можуть вибрати право будь-якої іншої держави". Автономія волі передбачає, що сторони свідомо вибирають "зручні" матеріально-правові приписи, найбільш сприятливу для них модель поведінки. В даному випадку мова не може йти про створення окремої прив'язки. Інститут обходу закону не може застосовуватися в тих інститутах МПП, в яких автономія волі є генеральною колізійною прив'язкою.

У більшості держав питання обходу закону вирішуються в рамках судової практики

Чеський законодавець забороняє обхід імперативних та альтернативних колізійних норм: "Не приймаються до уваги факти, створені навмисним поведінкою сторін з метою обійти положення цього Закону, від якого не можна відступати допомогою угоди сторін" (ст. 5 Закону про МПРП).

У доктрині обхід закону розуміється таким чином:

1. Сутність обходу закону в МПРП - "прив'язка до певного законодавства... іноді створюється штучно особами, які бажають уникнути застосування до їх правовідносин примусових законів, яким підпорядковане це правовідношення".

2. "Обходом закону в МПРП є ситуація, в якій сторони навіть і не мали наміру спеціально уникнути застосування одного закону, а просто обрали застосовними норми, які не можуть регулювати правовідносини з-за того, що вони призначені для інших відносин".

3. Заборона обходу закону "означаєщо вибір сторонами підлягає застосуванню права не повинен переслідувати єдиної мети - уникнути імперативних норм, застосування яких до договору в іншому випадку було б обов'язковим. Такий вибір у категоріях англосаксонської системи права іменувався б добросовісним".

4. Сутність "обходу закону" - забезпечення стійкості МПП при взаємодії національних правових систем, виключення збурюючих впливів на зазначену підсистему допомогою угоди та інших дій, що відображають "приватні інтереси на шкоду інтересам особистості, суспільства і держави".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]