Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

36.Поняття, види та форми іноземних інвестицій

Відповідно до ЗУ Про режим іноземного інвестування іноземні інвестиції - цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту;

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у вигляді:

1)іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України;

2)валюти України - відповідно до законодавства України;

3)будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов'язаних з ним майнових прав;

4)акцій, облігацій, інших цінних паперів, а також корпоративних прав, виражених у конвертованій валюті;

5)будь-яких прав інтелектуальної власності, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно з законами країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями, а також підтверджена експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, тощо.

6)прав на здійснення господарської діяльності, включаючи права на користування надрами та використання природних ресурсів.

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у таких формах:

1)часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

2)створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

3)придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

4)придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

5) в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

37. Джерела правового регулювання іноземних інвестицій в Україні та вирішення інвестиційних спорів

Відносини, пов'язані з іноземними інвестиціями в Україні, регулюються Законом України "Про режим іноземного інвестування", іншими законодавчими актами та міжнародними договорами України. Якщо міжнародним договором України встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України про іноземні інвестиції, застосовуються правила міжнародного договору.(ст.6 Закону України "Про режим іноземного інвестування").

Таким чином правове регулювання іноземних інвестицій здійснюється національним законодавством, на яке має вплив міжнародне право.

Внутрішньодержавне право встановлює правовий режим іноземних інвестицій, а саме: національний, пільговий чи обмежувальний (стримуючий).

Найбільше розповсюдження в світі отримав національний режим, при якому іноземні інвестори за своїми правами та обов'язками прирівнюються до національних. У цьому випадку вітчизняні та іноземні інвестори виступають на ринку рівноправними партнерами. Привілейований режим, як правило, встановлюється шляхом повного або часткового звільнення від сплати митних та інших податків, надання певних пільг при ввезенні та вивезенні капіталу, сировини та обладнання.

Іноземні інвестиції в економіку України послідовно регулювались такими законодавчими актами:

1) Законом України "Про захист іноземних інвестицій на території України" від 10.09.91 р.

2) Законом України "Про інвестиційну діяльність" від 18.09.91 р.

3) Законом України "Про іноземні інвестиції" від 13.03.92 р.

4) Декретом Кабінету Міністрів України "Про режим іноземного інвестування" від 20.05.93 р.

5) Законом України "Про державну програму заохочення іноземних інвестицій в Україні" від17.12.93 р.

6) Постановою Кабінету Міністрів України "Про концепцію створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні" від 14.03.94 р.

7) Законом України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.96 р. (який визнав такими, що втратили чинність Закон України "Про іноземні інвестиції", Декрет Кабінету Міністрів України "Про режим іноземного інвестування", Закон України "Про державну програму заохочення іноземних інвестицій в Україні").

Міжнародні договори – найважливіше правове джерело. Насамперед, – це укладені Україною з багатьма країнами обопільні умови про заохочення і захист інвестицій. Це також обопільні умови про усунення подвійного оподатковування. Відносно невисокий тут питома вага багатобічних договорів за участю України.

38.Гарантії захисту іноземних інвестицій в Україні за ЗУ "Про режим іноземного інвестування" від 19 березня 1996 року №93 та Угодою між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про сприяння та взаємний захист інвестицій від 07.10.04

Під гарантіями захисту іноземних інвестицій зазвичай розуміють закріплені в національному законодавстві або міжнародних угодах зобов'язання держави- реципієнта капіталу перед іноземними інвесторами щодо створення безпечного режиму інвестування.

Зу" Про режим іноземного інвестування" передбачено такі види гарантій захисту.

Стаття 8. Гарантії у разі зміни законодавства. Якщо спеціальним законодавством України про іноземні інвестиції будуть змінюватися гарантії захисту іноземних інвестицій, то протягом десяти років з дня набрання чинності таким законодавством на вимогу іноземного інвестора застосовуються державні гарантії захисту іноземних інвестицій.

Стаття 9. Гарантії щодо примусових вилучень, а також незаконних дій державних органів та їх посадових осіб. Іноземні інвестиції в Україні не підлягають націоналізації. Державні органи не мають права реквізувати іноземні інвестиції, за винятком випадків.

Стаття 11. Гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності. У разі припинення інвестиційної діяльності іноземний інвестор має право на повернення не пізніше шести місяців з дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску без сплати мита.

Стаття 12. Гарантії переказу прибутків, доходів та інших коштів, одержаних внаслідок здійснення іноземних інвестицій. Іноземним інвесторам після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів гарантується безперешкодний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій. Порядок переказу за кордон прибутків та інших коштів Національним банком України.

Угодою між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про сприяння та взаємний захист інвестицій передбачені наступні гарантії захисту іноземних інвестицій в Україні.

Стаття 6 Відшкодування збитків.1. Інвесторам однієї Договірної Сторони, інвестиції яких на території держави іншої Договірної Сторони зазнають збитків внаслідок війни або іншого збройного конфлікту на території держави останньої Договірної Сторони, надається останньою Договірною Стороною щодо реституції, компенсації, відшкодування збитків Стаття 7 Вільний переказ.1. Кожна Договірна Сторона гарантує інвесторам іншої Договірної Сторони вільний переказ їхніх інвестицій та трансферних платежів, пов'язаних з інвестиціями, на територію своєї держави та за її межі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]