Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

66 Пред’явлення претензій та позовів до перевізника за Конвенції про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажів

Підставою подання претензій до перевізника є невиконання або неналежне виконання ним зобов'язань за договором, зафіксованих у місці виконання зобов'язань, - пункті призначення. Стаття 30 визначає умови подання претензій тільки у випадках, коли вантаж прибув у встановлений пункт призначення і виданий одержувачеві.

Згідно зі загальним правилом претензійність договором перевезення - не імперативна, за винятком вимог стосовно відшкодування збитків унаслідок порушення термінів доставки вантажу.

У випадку, коли одержувач прийняв вантаж від перевізника і в його присутності не зробив умотивованих застережень у накладній стосовно стану вантажу в момент його прийому, до доказу іншого діє презумпція того, що вантаж зданий перевізником і прийнятий одержувачем у кількості й стані, описаному в накладній . Застереження в накладній відображають зазвичай видимі (помітні) втрати та пошкодження вантажу. Тобто, стосовно втрат і пошкоджень вантажу претензією одержувача є відмітки в другому та третьому примірниках накладної. Ці відмітки повинні засвідчувати невідповідність вантажу, що здає перевізник, відомостям у накладній.

Стосовно неявних втрат і пошкоджень, які неможливо визначити за зовнішнім оглядом у момент прийому вантажу, термін подання претензії до перевізника дорівнює семи дням, не враховуючи вихідних та інших офіційних неробочих днів країни видачі вантажу. Претензії про непомітні зовні втрати і пошкодження повинні бути у письмовій формі . Інших умов подання претензій до перевізника за станом вантажу Конвенція не передбачає

У випадку прострочення в доставці вантажу письмова претензія до перевізника може бути висунута упродовж 21 дня з дня передання вантажу в розпорядження отримувача. Лише тоді правомочна за договором особа може розраховувати на отримання відшкодування (пункт 3 статті ЗО).

Стаття 31 визначає перелік місць судів, куди може звертатися з вимогою позивач. Це компетентні суди країн - учасниць Конвенції, про котрі домовилися сторони договору, а також суд країни, на території якої:

- відповідач має звичайне місце проживання;

- є основне комерційне підприємство чи відділення або агентство, за допомогою котрих укладено договір перевезення;

- знаходиться місце призначення вантажу до перевезення;

  • розташоване місце, призначене для здачі вантажу одержувачеві.

Позовною давністю визнають термін для захисту права за позовом особи, право якої порушене. Конвенція встановлює термін позовної давності - рік для вимог, що випливають з договору перевезення (пункт 1 статті 32).

Конвенція визначила моменти початку перебігу терміну позовної давності у випадку:

- часткової втрати вантажу, його пошкодження (псування) або прострочення в доставці - з дня здавання вантажу перевізником одержувачеві;

- втрати всього вантажу - від 30-го дня після закінчення узгодженого терміну доставки або 60-го дня з дня прийому вантажу до перевезення, якщо термін доставки сторонами не був узгоджений.

В інших випадках - після закінчення тримісячного терміну з дня укладання договору перевезення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]