Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать
  1. Склад норм міжнародного приватного права

Колізійна норма – це норма, яка визначає, право якої держави повинно бути застосовано до даного правовідношення, що ускладнено іноземним елементом.

Структура колізійної норми складається з двох елементів: обсягу та прив’язки.

Обсягом колізійної норми називається вказівка в ній на ті відносини, які потребують правового врегулювання, а прив'язкою – вказівка на закон (тобто правову систему, правопорядок), за допомогою якого і будуть врегульовані зазначені відносини.

В обсязі визначаються відносини, пов'язані із зобов'язаннями, що виникли внаслідок заподіяння шкоди (зобов’язання з делікту).

В прив’язці визначається, правом якої країни будуть врегульовані ці правовідносини, тобто “за правом країни, в якій мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди”.

Отже, ця стаття не встановлює прав та обов’язків учасників вказаних відносин, а відсилає до права держави, в якій мала місце дія.

Таким чином, обсяг – це частина колізійної норми, яка вказує на коло приватноправових відносин міжнародного характеру, що підлягає правовій регламентації. Традиційно обсяг відповідає конкретному приватноправовому інституту: спадкові відносини, договірні зобов'язання, деліктні зобов'язання, взяття шлюбу і т.д.

  1. Місце міжнародного приватного права у правовій системі України

Роль міжнародного приватного права в розвитку міжнародних економічних, наукових та культурних зв'язків, в розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Наша держава, встановлюючи норми щодо міжнародного приватного права, виходить із прагнення до миру та співробітництва. Ця ж політика знаходить своє відображення й у міжнародних договорах, що укладаються Україною.

Норми, як міжнародного приватного, так і міжнародного публічного права, що використовує наша держава, спрямовані на правове оформлення економічних, науково-технічних і культурних зв'язків України з іншими країнами, служать розвитку міжнародного співробітництва. У практиці міжнародних відносин ці норми, а також відповідні методи регулювання часто взаємодіють, зберігаючи при цьому свою специфіку і самостійне значення.

Місце міжнародного приватного права в правовій системі. Істотною особливістю регулювання цивільно-правових відносин з "іноземним елементом" є те, що не завжди в правовій системі тієї чи іншої держави є настанова про те, як потрібно вирішити те чи інше питання. В такому випадку при зберіганні розходження в правових системах держав саме норми міжнародного приватного права (так звані колізійні норми) вказують на те, право якої держави підлягає застосуванню у відповідних випадках.

  1. Система міжнародного приватного права

Міжнародне приватне право як навчальна дисципліна складається із Загальної, Особливої та Спеціальної частин: у Загальній частині розглядаються питання, які мають значення для всіх галузей, інститутів та норм, які складають Особливу та Спеціальну частини: предмет, методи правового регулювання, джерела МПрП, поняття та структура колізійної норми, види колізійних прив'язок, поняття правової кваліфікації, інститути публічного порядку та обходу закону, взаємності та реторсії, специфіка правового статусу суб'єктів МПрП.

У Особливій частині вивчаються особливості правового регулювання з іноземним елементом таких галузей, підгалузей та інститутів МПрП: права власності, права інтелектуальної власності, зобов'язального права, договору міжнародної купівлі- продажу товарів, недоговірних зобов'язань, міжнародних перевезень, міжнародних розрахунків, трудових, сімейних та спадкових правовідносин.

Спеціальна частина присвячена питанням міжнародного цивільного процесу та міжнародного комерційного арбітражу.

Як полісистемний комплекс правових норм міжнародне приватне право складається із галузей, підгалузей, інститутів та норм. До галузей МПрП належать: зобов'язальне право, трудові, сімейні та спадкові правовідносини, міжнародний цивільний процес, до підгалузей МПрП – недоговірні зобов'язання, міжнародні перевезення, міжнародні розрахунки, міжнародний комерційний арбітраж, до інститутів МПрП – публічний порядок, обхід закону, взаємність та реторсії тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]