Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

67. Регулювання міжнародних розрахунків за законодавством України (Декрет кму «Про систему валютного регулювання...» та зу «Про порядок здійснення розрахунків...»

Міжнародні розрахункові відносини виникають при виконанні грошових зобов'язань, обтяжених іноземним елементом. В основі грошового зобов'язання лежить право кредитора вимагати здійснення платежу і обов'язок боржника щодо передачі певної суми грошей.

Міжнародні розрахунки — врегулювання платежів за грошовими вимогами та зобов'язаннями, що виникають у зв'язку з економічни­ми, політичними та культурними відносинами між юридичними та фізичними особами різних країн. Міжнародні розрахунки охоплю­ють, з одного боку, умови та порядок здійснення платежів, які від­працьовані світовою практикою, закріплені міжнародними доку­ментами та звичаями, а з іншого — щоденн

Значну роль у сфері міжнародних розрахунків серед нормативно-пр актів відіграють:

1) Декрет Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"

2) Закон України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"

Декрет Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"- цей Декрет установлює режим здійснення валютних операцій на території України, визначає загальні принципи валютного регулювання, повноваження державних органів і функції банків та інших фінансових установ України в регулюванні валютних операцій, права й обов'язки суб'єктів валютних відносин, порядок здійснення валютного контролю, відповідальність за порушення валютного законодавства.Декрет містить визначення основних термінів, які використовуються у сфері валютного регулювання.

Закон України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" (далі - Закон) встановлює порядок та механізм розрахунків при здійсненні суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності експортно-імпортних операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності.

Валютний контроль в Україні передбачає жорсткі строки розрахунків із нерезидентами і пеню за порушення цих строків.

Згідно зі статтею 1 Закону України від 23.09.94 р. № 185«Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»  виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах. Але такий строк не може перевищувати 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.

Стаття 4 Закону визначає, що порушення резидентами термінів, передбачених статтями Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.

Враховуючи викладене, спеціальним Законом установлено обов’язковість надходження виручки (грошова форма розрахунків) за експортовану продукцію в законодавчо установлений термін та відповідальність у разі її ненадходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]