Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

45. Обов’язки продавця. Засоби правового захисту покупця за Віденською конвенцією.

1. За Віденською конвенцією, продавець зобов'язаний:

1) передати покупцю або іншій уповноваженій особі за договором товар, вільний від претензій третіх осіб, і всі документи, що належать до товару, в пункті й у терміни, обумовлені в договорі. При цьому товар має відповідати умовам договору за кількістю, якістю та описом;

2) передати право власності на товар.

Продавець повинен повідомити покупця про відправку товару. Якщо продавець зобов'язаний забезпечити перевезення товару, він має укласти договір на його транспортування. Відповідно до Конвенції продавець не зобов'язаний самостійно (якщо це не передбачено умовами контракту), страхувати товар при його перевезенні. Однак на прохання покупця він повинен надати йому всю інформацію, необхідну для здійснення страхування товару покупцем.

За загальним правилом, встановленим у Конвенції, продавець зобов'язаний поставити товар, вільний від будь-яких вимог чи претензій третіх осіб за винятком випадків, коли покупець погодився прийняти товар, обтяжений такою вимогою чи претензією. 

Сторони зобов'язані забезпечувати збереження товару, належного одній з них, який знаходиться у розпорядженні іншої сторони.

2. Віденська конвенція передбачає, що якщо продавець не виконав або неналежним чином виконав свої зобов'язання за договором, у розпорядженні покупця є три засоби правового захисту:

  • 1) право вимагати виконання договору;

  • 2) право вимагати розірвання договору;

  • 3) право вимагати відшкодування збитків. Якщо договір за вимогою покупця було розірвано, зрозуміло, покупець вже не може вимагати його виконання.

Розірвання договору звільняє обидві сторони від їхніх зобов'язань за договором при збереженні права відшкодування збитків. Сторона, що виконала договір повністю або частково, може вимагати від іншої сторони повернення всього, що було нею поставлено або сплачено за договором. Якщо обидві сторони зобов'язані здійснити повернення отриманого, вони повинні зробити це одночасно.

Здійснення покупцем свого права на інші засоби правового захисту не позбавляє його права вимагати відшкодування збитків.

Сторони можуть домовитися і про інші засоби забезпечення виконання договору, наприклад про неустойку, тобто сплату визначеної суми. При цьому сторони можуть домовитися про те, що збиток відшкодується тільки в частині, не покритій неустойкою, а можуть домовитися і про те, що збиток відшкодується в повному обсязі незалежно від неустойки.

46. Обов’язки покупця. Засоби правового захисту продавця за Віденською конвенцією.

1. Основними обов'язками покупця, відповідно до статей 53-60 Конвенції, є: а) огляд отриманого товару, направлення повідомлення про його невідповідність договору протягом розумного строку, але не пізніше 2-х років з моменту виявлення недоліку; б) сплата ціни за товар; в) прийняття товару.

2. Якщо покупець не виконує який-небудь обов’язок за договором чи за Конвенцією, продавець може здійснити наступні права: 

- може вимагати від покупця сплати ціни, прийняття поставки чи виконання ним інших обов’язків;

- може встановити додатковий строк розумного продовження для виконання покупцем своїх обов’язків. Проте продавець не позбавляється права вимагати відшкодуваня збитків за прострочення виконання.

- може заявити про розірвання договору, якщо невиконання покупцем якого-небудь обов’язку є істотним порушенням договору або якщо покупець не виконує протягом встановленого додаткового строку свого обов’язку сплатити ціну чи прийняти поставку чи заявляє про те, що він не зробить цього протягом встановленого строку.

- продавець може також вимагати відшкодування збитків. Збитки за порушення договору складають суму, рівну тій шкоді, включаючи упущену вигоду, яка нанесена іншій стороні внаслідок порушення договору.

Покупець, у разі поставки невідповідного товару, не може, за загальним правилом, вимагати ні стягнення збитків, ні заміни товару або усунення його дефектів, ні знизити ціну у відповідній пропорції, якщо він не сповістить продавця про характер такої невідповідності (ст. 39 Конвенції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]