Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

80. Колізійні питання правових наслідків шлюбу.

Стаття 36 СК України "Правові наслідки шлюбу" передбачає, що шлюб є підставою для виникнення особистих немайнових та майнових прав та обов'язків подружжя. Важливе значення вирішення колізійного питання про застосовуване право до правових наслідків шлюбу зумовлене тим, що саме воно найчастіше застосовується при вирішенні спорів у сфері міжнародного сімейного права.

Стаття 60 Закону України про МПрП встановлює, що правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а за його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі, а за відсутності такого - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином.

Частина друга цієї статті поширює на регулювання правових наслідків шлюбу принцип автономії волі - lex voluntatis, згідно з яким сторони відносин, у випадках, передбачених законом, можуть здійснити вибір права, яке буде застосовуватися до регулювання їх відносин. Однак при цьому подружжя має відповідати певним вимогам. Вибір застосовуваного права може здійснювати подружжя, яке не має спільного особистого закону, якщо подружжя не має спільного місця проживання або якщо особистий закон жодного з них не співпадає з правом держави їхнього спільного місця проживання. Одне з питань, яке виникає при реалізації принципу автономії волі, -з якого кола правопорядку може здійснюватися вибір права. Частина третя ст. 60 встановлює обмеження щодо кола правопорядків, серед яких може бути здійснено вибір права згідно з частиною другою цієї статті. Такий вибір обмежений лише правом особистого закону одного з подружжя без застосування частини другої ст. 16 цього Закону, згідно з якою у випадках, коли фізична особа є громадянином двох або більше держав, її законом вважається право тієї з держав, з якою особа має найбільш тісний зв'язок, зокрема, має місце проживання або займається основною діяльністю. Угода про вибір права припиняється, якщо особистий закон подружжя стає спільним.

Стаття 59 Закону України про МПрП надає сторонам можливість здійснити вибір права, яке буде застосовуватися до шлюбного договору. Однак зважаючи на положення ст. 61, сторони можуть обрати для регулювання шлюбного договору: 1) право країни, що є особистим законом одного з подружжя; 2) право країни, у якій один з них має звичайне місце перебування; 3) право країни де знаходиться майно, яке є предметом регулювання (щодо нерухомого майна).

При здійсненні вибору права виникає питання про форму, в якій цей вибір має бути здійснений.

Стаття 62 передбачає, що вибір права має бути здійснений у письмовій формі або явно випливати з умов шлюбного договору, що відповідає загальним вимогами про здійснення автономії волі. Якщо угода сторін про вибір застосовуваного права укладається в Україні, вона має бути нотаріально посвідчена.

Щодо колізійного регулювання припинення шлюбу, то ст. 63 Закону про МПрПпередбачає, що припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]