Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПрП экз.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
187.91 Кб
Скачать

47. Перехід ринку. Відповідальність. Обставини, що звільняють від відповідальності за Віденською конвенцією.

1. Перехід ринку - ???

2. У ст. 25 Віденської конвенції визначається поняття істотного порушення договору. Тим самим Віденська конвенція відрізняє істотне порушення договору від просто порушення і, виходячи з цього, дає можливість застосування санкцій до продавця та покупця.

Стаття 25. Порушення договору, допущене однією із сторін, є істотним, якщо воно тягне за собою таку шкоду для іншої сторони, що остання значною мірою позбавляється того, на що вона мала право розраховувати на підставі договору, крім випадків, коли сторона, що порушила договір, не передбачала такого результату, і розумна особа, що діє в тій самій якості за аналогічних обставин, не передбачала б його.

До основних видів відповідальності за Віденською конвенцією відносяться відшкодування збитків і розірвання договору. 

 Віденська конвенція (ст. 80) передбачає, що сторона не може посилатися на невиконання зобов'язання іншою стороною в тій мірі, в якій це невиконання викликане діями чи недоліками першої сторони. Це положення Віденської конвенції спирається на принцип виконання міжнародних зобов'язань, в силу яких сторони зобов'язані взаємодіяти один з одним сумлінно. 

Продавець не відповідає за невідповідність товару, якщо під час укладення договору покупець знав чи не міг не знати про таку невідповідність.

3. Конвенція регулює звільнення сторін від відповідальності. Сторона договору не відповідає за невиконання будь-якого зі своїх зобов'язань, якщо доведе, що воно було зумовлене перепоною поза її контролем і що від неї не можна було розумно очікувати усвідомлення такої перепони при укладенні договору або уникнення цієї перепони чи її наслідків.

У разі невиконання стороною свого зобов'язання, зумовленого невиконанням третьою особою, залученою для виконання усього чи частини договору, ця сторона звільняється від відповідальності тільки у випадку: а) передбаченому попереднім абзацом та б) якщо залучена особа також була звільнена від відповідальності.

Крім того, щоб звільнити себе від відповідальності, сторона договору, що не виконує свого зобов'язання, повинна повідомити іншу сторону про перешкоду і її вплив на виконання угоди. Якщо це повідомлення інша сторона не отримала протягом "розумного" терміну після того, як про перешкоду стало відомо партнеру, останній відповідає за збитки, спричинені цією перешкодою. Наприклад, якщо продавець протягом "розумного" терміну не повідомив покупця про те, що він не зможе поставити товар, обумовлений у контракті, оскільки той був знищений в результаті землетрусу, продавець не може бути звільнений від обов'язку відшкодувати збитки.

У будь-якому випадку звільнення від відповідальності поширюється лише на той період, протягом якого існують перешкоди.

Загальноприйнятим є включення в контракт умови про відстрочку його виконання або припинення в силу певних обставин. У контрактах така умова іменується "застереження про непереборну силу " або " форс-мажорна обмовка" . Вона передбачає як обставини, що звільняють сторони від відповідальності за прострочення виконання, так і наслідки їх настання. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]