Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

5.11.2. М'ясна і молочна продуктивність коней

Із розвитком механічного транспорту відтворення коней перевищує попит на них, тому частину з них забивають на м'ясо. Біологічна та поживна цінність конини зумовлена її хімічним складом. М'ясо коней містить значну кількість азотних речовин при зниженому рівні мускульного жиру. У ньому містяться повноцінні білки, жири, вітаміни, воно багате на залізо й кобальт, йод і мідь, фосфор та кальцій. У м'ясі коней різних категорій вгодованості міститься 17-21% білка. За м'ясною продуктивністю коні не поступаються перед великою рогатою худобою. При середній вгодованості забійний вихід становить 48-52, вищій - 58-60, нижчій – до 48 %.

Основними резервами виробництва м'яса коней є організація нагулу та відгодівлі коней, оптимальні строки реалізації коней на м'ясо, промислове схрещування місцевих порід з ваговозними, виведення нових типів, ліній, порід м'ясо-молочного напряму.

Молоко кобил людина почала використовувати в їжу вже починаючи з V ст. до н.е. Молочна продуктивність верхових і рисистих кобил у середньому становить 10-12, а ваговозних - 15-18 кг на добу. Надій за лактацію (6-7 місяців) перебуває в межах 1200-3000 кг. Рекордистки дають понад 7 тис. кг молока за лактацію. Молоко кобил містить до 2% білку, 1,2-1,5% жиру, 6-7 % цукру, и 2,3 % золи. Жирові кульки кобилячого молока дуже дрібні, тому воно ніколи не відстоюється, тобто не дає вершків і не збивається. Молочний жир кобил має бактерицидні властивості - у ньому не розвивається збудник туберкульозу.

Кумис - це продукт, що одержують заквашуванням молока кобил спеціальними заквасками, до складу яких входять молочнокислі бактерії та молочні дріжджі. Поживним середовищем для внесеної мікрофлори є молочний цукор. Кумисне бродіння завжди супроводжується ферментативним гідролізом білків молока та переходом їх у більш низькомолекулярні азотні сполуки, які краще засвоюються організмом людини. Лікування кумисом ефективне при легеневому туберкульозі, виразках шлунку і дванадцятипалої кишки, дизентерії дітей, цукровому діабеті та ін.

5.11.3. Кінний спорт

Кінний спорт виник у глибоку давнину. Спочатку це були різноманітні змагання воїнів, кінні змагання у стародавній Греції, Римі та Візантії, потім рицарські турніри Середньовіччя. Різноманітні військово-прикладні змагання кіннотників і, нарешті, сучасні Олімпійські ігри.

Серед різноманітних кінноспортивних змагань та кінних ігор найпопулярніші: виїздка, долання перешкод і триборство. Під час виїзду вершник повинен показати майстерність керування конем на різних алюрах, правильність і продуктивність рухів коня, чіткість виконання конем певних вправ. Долання перешкод (конкур) - вершник на коні долає від 8 до 18 перешкод висотою 90-150 см, шириною 110-220 см та канави (шириною до 5 м), розміщених за відповідним маршрутом на відстані від 200 до 1100 м. Триборство: 1-й день - виїзд, 2-й - польові випробування на пересіченій місцевості, 3-й - долання перешкод (конкур).

Стипль-чез - це скачки з глухими і складними перешкодами. Най-складнішими вважаються траси стипль-чезів: Ліверпульського - довжиною 7219 м і Великого Пардубицького - довжиною 6900 м з 30 глухими перешкодами кожна.

Крім класичних видів спорту, є багато національних кінноспортивних ігор: цхен-берті (гра в м'яч), кок-нар (боротьба вершників за тушу козла), кизкуу (дожени дівчину), вольтижування, джигітування.