Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

2.3.2. М'ясна продуктивність

Показниками м'ясної продуктивності тварин є жива маса, прирости живої маси, вгодованість і скороспілість. Ці показники встановлюють за життя тварини. М'ясну продуктивність після забою оцінюють за такими показниками: забійна маса, забійний вихід, вихід з туші кісток і м'якоті, сортність туш, хімічний склад м'яса.

Жива маса тварин - важлива ознака м'ясної продуктивності, тому що за нею можна прогнозувати як вихід корисної продукції, так і її якість. З цією метою проводять періодичне (раз на місяць) зважування тварин, що дає змогу контролювати прирости живої маси і ефективність вирощування або відгодівлі тварин. Чим більші прирости живої маси, тим вища м'ясна продуктивність і ефективність відгодівлі.

Скороспілість - здатність тварин досягати забійної маси у ранньому віці. Це одна з найважливіших ознак м'ясної продуктивності. Досягнення високої забійної маси до визначеного строку характеризує можливості тварин по накопиченню маси тіла з найменшими витратами кормів на одиницю приросту. Високопродуктивні м'ясні тварини відрізняються високою скороспілістю і високими приростами живої маси.

М'ясні якості тварин і їх забійна маса залежать від вгодованості тварин. Ступінь вгодованості різних тварин визначається прощупуванням місць найбільшого відкладання жиру та зовнішнім їх оглядом.

У великої рогатої худоби прощупують підгрудок, обилку, ділянку паху, сідничі горби, виступи клубових горбів, мошонку. За станом вгодованості тварин поділяють на три категорії: вища, середня, нижчесередня. Кінцевий висновок про кількість і якість м'яса дає післязабійний облік і оцінка м'ясної продуктивності тварин. При цьому визначають забійну масу, забійний вихід, якість туш і м'яса.

Забійна маса - це маса туші з внутрішнім жиром без голови, хвоста, шкіри, внутрішніх органів грудних кінцівок (до зап'ястного суглобу) і тазових (до скакального суглобу).

Забійний вихід - це забійна маса, виражена у процентах до живої маси тварин перед забоєм. Він становить для молодняку великої рогатої худоби у залежності від породи, віку, живої маси та вгодованості тварин від 45 до 63%. Так, забійний вихід у залежності від названих факторів для худоби молочних порід становить 43-55%, для м'ясо-молочних порід - 47-58%, для м'ясних порід -55-63%. Забійний вихід по м'ясних породах свиней знаходиться у межах 62-68%, а по сальних породах може досягати 75-78%.

По різних породах овець цей показник коливається у значних межах і у залежності від напряму продуктивності, живої маси та їх вгодованості може становити від 43 до 65%. Для непатраної птиці забійний вихід складає 87-90%, напівпатраної - 75-80% і для повністю патраної - 55- 60%. Крім забійної маси та забійного виходу, важливе значення для оцінки м'ясної продуктивності має співвідношення різних частин туші, тобто вихід цінних сортів м'яса.

Морфологічний склад туші визначають шляхом обвалки їх на м'якоть (їстивні) і кістки, хрящі, зв'язки (неїстивні частини). Співвідношення їстивних і неїстивних частин у туші залежить від породи, віку, статі, живої маси, вгодованості і становить 65-85% у тушах великої рогатої худоби та овець, у тушах свиней - від 90-91%, у тушках птиці - 52-55%.

М'ясо - високоякісний калорійний продукт, що містить майже всі необхідні поживні речовини. За вмістом і якістю білка, вітамінів групи В і деяких неорганічних речовин мясо є незамінним продуктом харчування (табл. 5).