Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

5.11.4.2. Годівля кобил

Жеребі кобили, починаючи з третього місяця жеребності, повинні одержувати на 100 кг живої маси 1,6-1,7 к.од. Жеребих маток у перший період вагітності можна використовувати для роботи. Якщо вони виконують легку роботу, норми годівлі їх збільшують на 30%. За три місяці до вижеребки кобил звільняють від будь-яких робіт. У цей час інтенсивно росте плід, на утворення якого збільшуються витрати енергії. Потреба в енергії в жеребих кобил на дев'ятому місяці жеребності становить близько 2 к.од. на 100 кг живої маси.

На кожну кормову одиницю кобилам дають 100-110 г перетравного протеїну, 6-7 г кальцію, 4-5 г фосфору і 22 мг каротину.

Племінних кобил влітку утримують на пасовищі, у стійлах вони додатково одержують зелену масу та концкорми. Узимку в раціон кобил вводять сіно, сінаж, силос, концентрати. Із концентрованих кормів кращими є овес, висівки, макуха. Із соковитих краще давати моркву, буряки. Згодовування силосу в останню третину жеребності небажана.

Перед вижеребкою кількість грубих кормів зменшують до 4-6 кг і виклю-чають сіно бобових. Концкорми згодовують плющеними або у вигляді дерті, а висівки - у вигляді густої каші.

Годувати кобил треба не менше чотирьох разів на добу і невеликими порціями, щоб харчові маси не здавлювали внутрішні органи. Удень концкорми роздають три рази, грубі – чотири-п’ять, соковиті – один-два. На ніч тваринам дають грубі корми.

Усі корми повинні бути доброякісними. Згодовування кобилам запліснявілих, гнилих, затхлих кормів може викликати у них аборти. Після вижеребки кобилам дають тепле пійло з висівок та макухи. Узимку в перші дні їм згодовують 5-10 кг коренеплодів, а влітку - свіжоскошену траву. Раціони повинні включати сіно, концентровані й соковиті корми (табл. 57).

У період використання кобил на роботах норми годівлі збільшують.

57. Зимові раціони для племінних кобил на голову за добу, кг

Корми

Жеребні кобили

Підсисні кобили

рисисті і верхові породи

ваговозні породи

рисисті і верхові породи

ваговозні породи

Сіно

10

15

10

16

Концентровані

3-3,5

3,5-4,0

3,5

4,0

Соковиті

3-5

5-10

8-10

10-15

5.11.4.3. Годівля робочих коней

Годівля робочих коней залежить від їх використання. Робота у коней може бути легкою (використання протягом чотирьох годин), середньою протягом (шести годин) і важкою протягом (восьми годин і більше).

У період використання коней на транспортних роботах характер роботи оцінюють за кількістю кілометрів, що пройшов кінь з визначеним навантаженням: 15 км з повним возом - легка, 25 км - середня і 35 км – важка.

Для збереження працездатності коней велике значення має режим годівлі. Під час середніх і важких робіт годувати коней необхідно шість-сім разів, для решти три-чотири (вранці, вдень, ввечері і вночі). Коней необхідно підгодовувати у полі через кожних 3-х годин роботи, оскільки запасів вуглеводів, за рахунок яких виконується робота, у тілі мало, і вже через три години після початку роботи використовується жир тіла для утворення енергії. У маловгодованних тварин утворення енергії у процесі тривалої роботи може проходити за рахунок м'язової тканини, це швидко призводить до втрати працездатності коней.

Вранці, не раніше як за дві години до роботи, коням дають грубі корми, вдень концентровані, ввечері грубі й соковиті. Встановленого режиму годівлі слід суворо дотримуватися, оскільки коні до нього звикають і порушення режиму може викликати порушення травлення (табл. 58).